През сухия период на животните се предоставят висококачествени грижи и правилна диета.

При овцете бременността

продължава 5 месеца,

а агненето винаги се случва през зимните месеци. Следват 4 месеца бозаене, през май е стрижбата - и на паша, където на зелен фураж теглото на животните достига необходимата граница.

Чифтосването се извършва от средата на август до края на септември, а до февруари има ново агнене.

Хранене на заплодените овце

През първите 2 месеца на овцете се дава редовна храна, а през следващите 3 месеца от бременността принципът на хранене е същият като при кравите.

За предпочитане е

суха храна (сено, зърно)

  • Агнетата се раждат с тегло 3–5 кг, теглото на овцете-майки е около 60 кг, т.е. всичко е 10 пъти по-малко от това на кравата. Следователно всички стандарти за хранене се намаляват 10 пъти в сравнение с кравата и се получава диетата за овце.
  • Опитните овцевъди съветват вълната около вимето да се подстриже преди агненето, в противен случай новородените трудно ще сучат мляко.
  • По правило овцата трябва да бъде вързана и повита, в противен случай е трудно да се освободи вимето от вълната. 

През втората половина на бременността нуждата от храна при овцата се увеличава с 30–40%,

тъй като през този период се наблюдава интензивен растеж на плода. Ако през първата половина на бременността плодът съставлява само 10% от теглото на агнето при раждане, то

през последната третина на бременността

се формират 3/4 от теглото му

Освен това нивото на хранене на овцете през сухостойния период оказва значително влияние както върху продуктивността на самите овце, така и върху бъдещата продуктивност на агнетата.

Не можете да съкращавате или удължавате сухостойния период на животните по желание!

Ако по време на сухия период на животните се предоставят висококачествени грижи и правилна диета, тогава могат

да се избегнат усложнения след раждането

и да се постигне здравословно допълнение към домашната ферма.