Липсата на вода за пиене е проблем не само за хората. Недостиг на вода има както за животните, отглеждани в дворовете, така и за селските стада, чиято паша е по ливади и гористи райони. И едните, и другите са застрашени от бактериални инфекции. Защото и малко от останалата вода за пиене е опаразитена - с какво точно, ще се разбере, когато масово започнат да се разболяват овце, подрастващи агнета и овни.

Първият сигнал е, че независимо от възрастта животните не могат да стоят на задните крака и пасат клекнали. Много от пастирите в началото не обръщат внимание - възприемат го като почивка с похапване. И така се стига до окончателна парализа на краката.

Вариантът е един - клане

Какви са възможните причини овце, кочове или агнета да губят задните си крака.

На първо място е лошото храносмилане. Необходимо е да се изключи пшеницата от диетата на животните или да се сведе до минимум нейното количество. Вместо пшеница можете да използвате ечемик или овес.

0 Вземете остър или твърд предмет. С него ще проверите дали в някой от задните крака не се е забил пирон, стъкло или камък.

0 Възможно е и поглъщане на полиетилен в стомаха на овца. Това може да се случи, ако животно намери и изяде найлонова торбичка, която не се смила.

При различни заболявания животните

също губят задните си крака

Те имат различни прояви, а също така са свързани с нарушаване на някои функции на организма на животните. Причинителите са различни инфекции и вируси.

Болест на белите мускули

Това заболяване най-често засяга млади животни на възраст от 3 до 5 месеца. Състои се в нарушение на метаболизма на клетъчно ниво. Симптомите му включват:

  • сърдечна слабост, която се изразява в летаргия;
  • бездействие и упадък на силата;
  • нарушения на скелетната мускулатура, характеризиращи се с куцота, нестабилна походка;
  • мускулни тремори;
  • конвулсии;
  • парализа, включително отказ на задните крака.

Лечението на агнетата:

  • подобряване на условията за тяхното поддържане;
  • подкожно инжектиране на 0,5% разтвор на натриев селенат и препарати от витамин Е;
  • интрамускулно приложение на витамин В 300-500 мл на ден в продължение на 3-4 дни. След месец процедурата може да се повтори. Ако има усложнения, трябва да се проведе лечение с антибиотици.

Важно! За да се определи бялата мускулна болест, е необходимо да се повдигне агнето на 50-60 см от земята и да се спусне назад. Здравото животно веднага ще се изправи на крака, но болното ще изпита трудности с това.

Превантивните мерки за предотвратяване на това заболяване са:

  • включване на силаж, борови игли и костно брашно в диетата на животното;
  • прилагане на 0,5% разтвор на натриев селенит подкожно на овцете 3-4 седмици преди агнене.

Болест на копитата

Сред заболяванията, които засягат копитата на овцете, могат да се разграничат следните:

Копитно гниене: Наблюдава се зачервяване между пръстите на краката, отлепване на твърдия слой на копитото от кожата, куцота и неприятна миризма. В този случай животното изпитва болка да се изправи. Това е инфекциозно заболяване, поради което болните овце трябва да се изолират и да се третират с 10% разтвор на формалин и 5% воден разтвор на параформ.

Внимание: Крайниците трябва да се мият на всеки 2-3 дни с 10% разтвор на формалин. За да се предотврати появата на копитно гниене, е необходимо да се инспектират копитата на овцете веднъж на всеки 2 седмици, за да се открие болестта в ранен етап, както и да се третират копитата с 5% параформ два пъти годишно.

0 Интердигитален дерматит: Изглежда като лезия от изгаряне на меките тъкани на копитото. Среща се при топло, влажно време и влага на пасищата. Характеризира се със зачервяване между пръстите, понякога с отделяне на течност. За да отървете овцете и кочовете от това заболяване, е необходимо да не ги пасете на сурови пасища, да ги преместите в помещение с твърд под и да ги държите в суха кошара. За да предотвратите заболяването, при висока влажност изберете най-сухите места на пасището за паша.

Листериоза

Причинителят на това инфекциозно заболяване е бактерията Listeria, устойчива на външна среда и способна да се задържи дълго време в почвата, водата и растенията. Заразяването става чрез увредена кожа и лигавици на половите органи.

Симптомите на листериозата са:

  • животното става слабо;
  • храната се отказва;
  • наблюдава се депресивно състояние;
  • повишаване на телесната температура;
  • конвулсии и отказ на движение на крайниците;
  • изкривяване на шията.

За лечение на листериоза е необходимо да се използва хлортетрациклин или тетрациклин перорално 2-3 пъти на ден до възстановяване и 3 дни след това в размер на 25-30 мг на 1 кг тегло на овца. Профилактиката на заболяването включва мерки за предотвратяване появата на бактерии в стадото и контрол върху качеството на фуража. Не забравяйте, че лечението се определя и контролира от ветеринарен лекар.

Ако в стадото има овце с листериоза, е необходимо да се въведе строго ограничение на търговия на животните и внимателно да се наблюдават останалите, за да не се пропуснат първите признаци на заболяването.

Важно! Болните от листериоза овце и кочове с признаци на увреждане на нервната система трябва незабавно да бъдат заклани, за да не заразят стадото.

Бруцелоза

Това е инфекциозно заболяване, което се предава при директен контакт с животни, чрез замърсени предмети, оборудване и продукти от животински произход. Едномесечните агнета са устойчиви на това заболяване, но чувствителността към инфекцията нараства с възрастта.

Имайте предвид: Гризачите често са носители на болестта, а влизат в помещението на овце и подрастващи агнета.

Симптомите за проява на бруцелоза са:

  • аборти и развитие на стерилитет на овцете;
  • орхит и епидермит при овцете;
  • повишена температура;
  • потиснатост;
  • намален апетит;
  • летаргия и слабост на крайниците 2-3 дни преди аборта.

При откриване на заболяването незабавно се налагат ограничения на контактите на болните със здравите. Болните животни трябва да бъдат изпратени на клане, останалата част от стадото трябва да се изследва периодично, най-малко 2 пъти на шест месеца.

Превантивните мерки за поява на бруцелоза в стадото са изолирано отглеждане на здрави млади животни и ваксиниране с различни щамове бруцела.

Нараняванията

са друга основателна причина овцете, кочовете и агнетата да не се изправят на задните си крака. Основните наранявания при тези животни са:

Химически наранявания: Те възникват поради възможното въздействие върху тялото на овцете на киселини, основи и отровни вещества. В резултат на това животните могат да получат изгаряния и общо отравяне на тялото. В резултат на това животното може да падне и да няма сили да стане.

Физически наранявания: Възникват поради излагането на животните на високи или ниски температури, електрически ток или ултравиолетова светлина. Те обикновено могат да се проявят под формата на изгаряния, измръзване и лъчева болест. В резултат на такова влияние животното става слабо, за него става трудно да се издигне и да седне.

Механични наранявания: Те възникват, когато тялото е подложено на механична сила при падане, сблъсък с превозни средства, нараняване с остри предмети. Такива наранявания се характеризират с натъртвания, фрактури, навяхвания и рани. Затова е препоръчително внимателно да се изследва животното и, ако е необходимо, да се приложи фиксираща или гипсова превръзка върху крайника на овцата.

Ако спазвате всички препоръки на ветеринарния лекар при лечението, ще можете да излекувате животното
Ако спазвате всички препоръки на ветеринарния лекар при лечението, ще можете да излекувате животното
Спазва ли стопанинът правилата на отглеждане, ще предотврати появата на парализа на краката при овцете
Спазва ли стопанинът правилата на отглеждане, ще предотврати появата на парализа на краката при овцете