През лятото е най-подходящо да се прави на пъпка и Т-образен разрез

Сигурни сме, че във всеки двор има поне един розов храст. Ето защо днес сме решили да ви разкажем за някои тънкости, които доста често се пропускат или подценяват.

На първо място е важно да отбележим, че като многогодишни листопадни растения, розите имат строго определен цикъл на развитие. През юли и най-късно до средата на август на тях се дава последна дажба храна. Има и още една особеност – торовете не бива да съдържат азот, а да бъдат с повече калий. Спазавайте предписанието за доза на етикета и се постарайте да разпръснете добре гранулките. Не забравайте, че кореновата система е проекция на надземната част. Следователно мястото на хранителните елементи не е в самата основа, а около храста и то в сериозен диаметър особено, ако растението е старо.

Всички знаем, че има няколко групи рози, според това кога, колко пъти и на какви клонки цъфтят. Онези сортове, които цъфтят само веднъж, сега трябва да се подрежат. Всички прецъфтели цветове трябва да се почистят. Резитбата има фитосанитарен ефект, но и стимулира цъфтежа през следващата година.

Заедно с лятната резитба, добре е да се проведе и оформяне. Всички стъбла, които пречат, е добре да се махнат преди зимата, за да не изразходват излишна енергия.

И още една важна задачка – ако се наблюдават симптоми на заболяване, освен третиране с фунгициди, почистете добре опадалите листа. Те нямат място в градината.

Овощарите и лозарите знаят, че

има няколко срока за облагородяване

на растения. Същото е и при розите. През летния период е най-подходящо да се прави на пъпка и Т-образен разрез. Това е и една от най-лесните процедури.

Необходими са остро ножче, здрави клонки от желан сорт и подложка. Интересното начинание може да доведе до доста нестандартни ефекти. Например един храст да цъфти в различни цветове и по различно време или да цъфтят едновременно. Въпрос на желание.

Обикновено подложките са семеначета на диви видове и/или шипки. В по-добрите разсадници използват специални подложки и техни клонове. Важно е да отбележим, че присаждането се извършва в близост до почвата, но може да се направи и високо.

Техниката на присаждане

се основава на това една пъпка да бъде вмъкната под кората на стъбло от подложката. Разрезите и на двете части трябва да бъдат гладки. Това означава, че ножчето задължително трябва да е много остро. А това пък означава, че с него се работи изключително внимателно, за да не стане инцидент.

Кората от стъблото на подложката се отделя под формата на буквата Т, а пъпката от желания сорт представлява щитче. То не бива да има дървесна тъкан, а и пъпктата трябва да остане цяла и здрава.

Добре е преди да се пристъпи към действие да потренирате малко. Подходящ обект за тренировки са клонки от върби.

Щом придобиете рутина,

започнете същинската работа

Пъпката която ще се присажда, се подпъхва под кората и се увива и пристяга с полиетиленова лентичка или рафия. Отрезът трябва да се затвори, да се образува калусна тъкан и двете части да се сраснат, но самата пъпка трябва да остане свободна. Ще сте сигурни, че присаждането е успешно, когато забележите растеж.

Не забравяйте да отстраните лентичката или рафията. Също, почиствайте редовно избилите стъбла от подложката. Само така ще получите желаното растение в пълната му прелест.