Дребните на вид скариди са изключително полезни. Морските дарове са богати на протеини, почти не съдържат мазнини и имат ниско съдържание на калории. Ето защо, ако искате да се храните здравословно, не се колебайте да ги добавите към менюто си.

Пастет с извара 

Леката намазка е полезна както за сутрешен тост, така и за бързи закуски в средата на деня. За постигане на деликатната кремообразна консистенция, към пастета се добавя сметана или извара. Но това значително ще увеличи калориите. Можете да ги замените с нискомаслена извара или рикота.

Продукти: 300 г извара, 200 г скариди, 100 г натурално кисело мляко, копър, скилидка чесън, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. сол, черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Сварете и обелете скаридите. Нуждаят се от 3-4 минути във вряща вода, докато се сварят. Смесете морските дарове с изварата, нарязания копър и смачкания чесън. Добавете лимоновия сок и разбийте с блендер до гладкост.
Овкусете със сол и черен пипер, поставете в затворен съд и съхранявайте в хладилник не повече от 2 дни.

Скариди саганаки 

Чудите се какво да направите със скариди за вечеря? Опитайте това гръцко предястие. В родината им думата „саганаки" се използва за описание на две ястия: пържено сирене и морски дарове, задушени в доматен сос. Предлагаме да опитате втория вариант. Името идва от малък тиган с две дръжки, в който се готви.

Продукти: 500 г скариди, 200 г настъргани домати, 180 г сирене, 2 глави лук, 1 чушка, 3 скилидки чесън, връзка магданоз, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. сушен риган, 1/2 ч. лъж. лют червен пипер, 1/4 ч. лъж. червен пипер, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Нарежете лука и чесъна и ги запържете до прозрачност. Тиганът трябва предварително да се намаже с масло. Чушката се нарязва на кубчета, прибавя се към лука и се задушава 5 минути. Добавете пасираните домати, медът и подправките и оставете за 10 минути.

Добавете скаридите, покрийте и оставете да къкри още 5 минути на умерен огън. Поръсете с натрошеното сирене, намалете котлона до минимум и оставете да къкри за не повече от 5 минути, покрито. Вместо да задушавате, може да сложите ястието във фурната за 5-7 минути на 180°C.

Готовото ястие украсете с наситнен магданоз и сервирайте.

Пица без глутен 

Във философията на здравословното хранене няма вредни и полезни продукти. Но има по-малко привлекателни съставки поради ниската им хранителна стойност. Пшеничното брашно е едно от тях. Вместо това можете да използвате карфиол като основа за пица.

Продукти: Основни: 300 г скариди, 200 г моцарела, маслини, зелени подправки на вкус

За блата: 700 г карфиол, 120 г пармезан, 1 яйце, 2 суп. лъж. бадемово брашно, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. сушен чесън.

За соса: 150 г настъргани домати, 1/2 глава лук, 2 суп. лъж. мед, 10 г топено масло, 1,5 суп. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. пушен червен пипер, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Започнете със соса. Половин глава лук се нарязва и се запържва в олиото до златисто. Добавете пасираните домати, меда, доматеното пюре, пушен червен пипер и сол. Задушава се до сгъстяване. Ще отнеме около 15 минути. Разбийте соса в блендер, за да стане хомогенен.

За блата настържете карфиола на ситно с помощта на ренде или блендер. Поставете в микровълновата фурна за 5 минути или запържете в сух тиган за 7-10 минути. Оставете наситнения карфиол да се охлади достатъчно и го поставете в тензух, изстискайте излишната влага. Към зелето добавете яйцето, ситно настъргания пармезан, бадемовото брашно, солта и сух чесън. Разбъркайте до гладкост. Прехвърлете тестото в тава за печене и разточете на блат с диаметър 20–23 см. Печете в предварително загрята на 200°C фурна за 25 минути. Намажете блата със соса, разпределете скаридите и поръсете с настъргана моцарела.
Гответе пицата още 10 минути, като поддържате същата топлина.

Гарнирайте с билки, маслини и сервирайте.

Кюфтета на пара с пиле 

Може и да не добавяте пилешко месо. В този случай удвоете количеството на скаридите. Но по-добре оставете сиренето и тиквичките. Те ще добавят сочност. Суровите или варени кюфтенца са подходящи за замразяване. Най-добре пригответе двойна доза и поставете една част във фризера.

Продукти: 200 г скариди, 200 г пилешко филе, 100 г моцарела, 1/2 тиквичка, 1 яйце, зелен лук, 2 суп. лъж. соев сос.

Приготвяне: Размразете и обелете скаридите. Нарежете пилешкото филе. С помощта на блендер смелете морските дарове и пилешкото. Трябва да се получи хомогенна кайма. Настържете тиквичката и моцарелата на едро ренде. Тиквичката трябва да се изстиска, за да се премахне излишната течност. Към каймата добавете яйцето, изцедената тиквичка и настърганата моцарела, както и наситнен зелен лук и соев сос. Разбърква се до гладкост.
С мокри ръце оформете кюфтетата и ги наредете в купата на мултикукъра. По-добре е да намажете дъното на формата с масло. Изберете програма на пара и настройте таймера за 30 минути.
Сервирайте с любимия си сос и гарнитура.

Пържени скариди в ладии от зелена салата 

За сервиране можете да използвате всякакви зеленчуци, които поддържат формата си добре. Например маруля, айсберг и др. По-добре е да приготвите скаридите в тиган без масло. Така те лесно ще се впишат във всяка здравословна диета. Можете да използвате обикновени съдове с незалепващо покритие или грил тиган.

Продукти: 400 г скариди, 1 морков, 4 репички, 4 листа зелена салата, 50 г оризови спагети, 2 суп. лъж. песто, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете спагетите до омекване и отцедете в гевгир. Нарежете моркова на пръчици, а репичките - на тънки филийки.
Размразете скаридите, обелете ги и смесете с 1 суп. лъж. песто и смлян черен пипер. Запържете ги в сгорещен тиган без масло.
Разпределете оризовите спагети, зеленчуците и скаридите върху листата от маруля. Гарнирайте ладиите с останалото песто и сервирайте.

Салата Цезар 

Цезар със скариди е популярно ястие в ресторантите. Но по отношение на калориите салатата понякога превъзхожда основното ястие. Всичко е заради мазния сос. Вместо това използвайте лек дресинг или лека майонеза. Крекерите също могат да бъдат пропуснати или заменени с хляб.

Продукти: Основни: 200 г скариди, 1 яйце, 50 г кашкавал, 5 чери домата, 5 листа зелена салата, крекери на вкус.

За дресинга: 2 суп. лъж. кисело мляко, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. дижонска горчица, 1/2 ч. лъж. сол, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете, задушете или запържете скаридите до готовност. Нарежете твърдо свареното яйце на 6-8 парчета. Накъсайте измитата зелена салата на произволни парчета. Не забравяйте да отстраните излишната влага от листата с помощта на домакинска хартия. Добавете скаридите, резените яйца, половинки чери домати и крутони.

Отделно разбийте киселото мляко с лимоновия сок, зехтина и дижонската горчица. Подправете на вкус. Сосът може да се добави към салатата или да се сервира отделно.

Фритата с броколи 

Яйцата и зеленчуците вървят добре със скаридите. Вместо броколи можете да използвате карфиол. И ако искате да добавите малко цвят, вземете многоцветни чушки, ярки домати, зелен замразен грах и дори патладжани.

Продукти: 5 яйца, 200 г скариди, 100 г броколи, 50 мл прясно 1 суп. лъж. рафиниран зехтин, 1/2 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. индийско орехче, 1/2 ч. лъж. червен пипер.

Приготвяне: Почистете размразените скариди. Поставете цветчетата броколи във вряща вода за 3-4 минути. Отцедете в гевгир. Разбийте яйцата с прясното мляко до гладкост. Добавете сол и подправки, разбъркайте отново.
Намажете огнеупорен съд със зехтин и сложете на дъното скаридите и зелето. Залейте с яйчената смес и печете в предварително загрята на 180°C фурна за 20 минути.