При кои заболявания на стомашно-чревната система трябва да се избягва консумацията на пресен лук, чесън и череши. Гастроентрологът доц. д-р Радин Цонев обясни, че стресът и фрустрацията или нарушението на хранителния режим са причините за чревните болести. Гастритът може да се превърне в сериозно заболяване – това е възпаление на стомашната лигавица.

Жлъчката не обича кафе и шоколад, а раздразненото дебело черво не харесва черешите. Консумацията им може да изпрати човек с такава диагноза на операционната маса. Според д-р Цонев шварц кафето или американо не е проблем. То се води за универсален антиоксидант, дори при хора с цироза или гастрит може да бъде приемано. За хора с проблеми с жлъчката не се препоръчват кафе и шоколад, обясни гастроентрологът, цитиран от NOVA.