До каква степен може да се контролират вирусите и плевелите при лалетата и пчелните продукти с интегриран подход към културите? Опитът от биологичното отглеждане предлага перспективи за конвенционалното отглеждане, показва пилотният проект „Устойчиво отглеждане на лалета и пчелини" през 2023 г., съобщава Vertify.

Пилотният проект възниква в резултат на сътрудничеството между Artemis, търговска асоциация за екологична защита на културите, и De Groene Tulp (Зеленото лале): в миналото са проведени изследвания на нова обработка на луковиците, която може да замени традиционната.

„Как можем да разширим мащаба на De Groene Tulp и да въведем зелени системи за отглеждане в практиката?", пита се ръководителят на пилотния проект Кеес Стоп от Vertify.

За да отговори на тези въпроси, Vertify работи по интегриран подход към културите в четири пилотни стопанства: две с конвенционално отглеждане и две с биологично отглеждане. „Това, което правим и виждаме при биологичното отглеждане, е път за развитие и за конвенционалното", казва той. „Не искаме да заменим един пестицид с друг, а да се справим с акарите по интегриран начин", казва Кеес.

В пилотната биологична ферма Хюбертс през миналата година срещу галовите акари е приложен методът Presscon. Този метод се основава на ULO (Ultra Low Oxygen): в запечатаната клетка за съхранение се вдухва азот, така че съдържанието на кислород да спадне до 1%. Обработката е ефективна срещу акарите. Тъй като яйцата не са били унищожени, било необходимо повторение след 10-14 дни. 

Производителят разглежда Presscon като решение срещу жлъчния акар. Той очаква 2% кислород също да подейства адекватно. По-рано е опитал горещо изпичане, но този метод не му е допаднал, тъй като резултатите са били разочароващи и е струвал твърде много газ.

Ефектът на Presscon във фазата на форсиране предстои да се види. това е нещо, което Vertify сега проучва и на други места.

Повишаване на устойчивостта с биопродукти

В пилотна ферма в Апелдоорн, с конвенционално отглеждане върху песъчлива почва от 2022 г. насам се изпробва интегриран подход към Botytris tulipae. Една ивица е третирана, както в почвата, така и над културата, с регистриран за биопроизводство продукт, за да се повиши устойчивостта на културата. В друга ивица е тестван продукт на основата на цитрусово масло. И двете третирания са били извършени в комбинация с 50 % химия.

През миналата година обаче атаките от други вируси са се увеличили толкова много във всички участъци, че производителят е трябвало да премине към стандартната схема с химия след две третирания, за да запази културата без болести. Устойчивостта на почвата беше измерена със сканирането й, а устойчивостта на културите - с анализи на листен сок.

Пилотната компания Boon & Breg работи, наред с други теми, върху контрола на киселината, Fusarium oxysporum. Тази компания вече прилага VeggieWash, сапунен адювант. Ранното или навременно прибиране на реколтата води до по-малко заразяване, показа пилотният проект. „Следователно разглеждаме третирането с адюванта, в комбинация с повишена устойчивост на почвата, като част от интегрирания подход за управление на културите", казва Стоп.

По-дълга обработка на почвата

Две пилотни биологични стопанства, Eko-Flora на глинеста почва и Huiberts на песъчлива почва, работят върху механичен подход към плевелите. Миналата пролет те са успели да правят плевене по-дълго, отколкото производителите първоначално са планирали, докато културата достигне височина около 10 cm. Пораженията по културите са били малки, а загубата на растеж - почти никаква. Миналата година е трябвало да се използва и робот от Pixel Farming, но не се е получило, защото плевелите вече са били твърде големи. Тази пролет роботът все пак ще влезе в действие. За първи път се тества и LaserWeeder - американски робот, който сега се изпробва и в Германия.