Тиквичката е универсален зеленчук. От нея можете да приготвите огромно разнообразие от ястия, включително десерти, въпреки че това не е съвсем обичайно. Когато тиквичките се приготвят заедно с плодове, те придобиват техния вкус и приличат на захаросани плодове.

Ако няма много плодове в градината, а тиквичките, напротив, са „затрупали" реколтата, напълно възможно е да направите нежно сладко от тях. Резултатът ще бъде много вкусен и отлично лакомство за зимата. Тиквичките се съчетават добре с цитрусови плодове, всякакви горски плодове, ябълки, круши, сливи, пъпеш, банани, джинджифил и канела.

За сладко е по-добре да използвате млади тиквички с тънка кора - не е необходимо да ги белите, а просто ги нарежете на кубчета. По-зрелите плодове трябва да се обелят и след това да се почисти от сърцевината.

С лимон 

Това е най-популярното сладко от тиквички. Лимонът придава на десерта приятен кисел вкус. Ако използвате лимон с дебела кора, по-добре е да не режете целия плод, а първо да настържете кората с помощта на фино ренде, а след това, ако е възможно, да отстраните белия слой, който е леко горчив. След това лимонът може да се нареже и да се добави към сладкото.

Ще ви трябват: 2 кг тиквички, 2 лимона, 1,5 кг захар, 5 г пектин.

Приготвяне: Измийте, обелете и почистете сърцевината на тиквичките. Нарежете на кубчета, сложете в тенджера, добавете захар и оставете за 2-3 часа, за да си пуснат сока. След това поставете тенджерата на котлона, оставете да заври и, като разбърквате, гответе 15 минути на слаб огън. След това изключете и оставете докато изстине напълно.

Нарежете лимона на ситно, отстранете семките и добавете към тиквичките. Върнете тенджерата на котлона и изчакайте сместа да заври, гответе 10 минути. Когато сладкото се охлади, добавете пектин, смесен с малко захар.

Не добавяйте пектин към течности с температура над 45°C. В противен случай ще се образуват бучки.

Поставете сладкото на котлона, оставете да заври и гответе около 5 минути. Разсипете в буркани, затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете да изстине и приберете.

С касис 

Касисът придава на сладкото богат цвят и приятен аромат. В допълнение, касисът съдържа достатъчно пектин, който е естествен сгъстител. Тиквичките перфектно допълват този десерт и изглеждат като мармалад в буркани.

Ще ви трябват: 2 кг тиквички, 1 кг касис, 2 кг захар.

Приготвяне: Обелете тиквичките и ако е необходимо отстранете сърцевината. Нарежете ги на кубчета, сложете ги в тенджера, добавете захарта и оставете за няколко часа. Измийте касиса и го подсушете леко.

Веднага след като тиквичките се покрият със сок, добавете касиса и поставете тенджерата на слаб огън. Разбърквайте, довеждайте сместа до кипене и гответе 5 минути. След като напълно се охлади сместа, отново кипнете тиквичките и касиса за 2-3 минути.

Сварете сладкото за трети път за около 5 минути, сипете в буркани и затворете с метални капачки на винт.

С малини 

За това сладко можете да използвате ремонтантни малини, както и замразени плодове, които не съдържат много захар. Малините се съчетават добре с лимон, но не е нужно да го добавяте, ако не искате да „скриете" малиновия вкус.

Ще ви трябват: 2 кг тиквички, 1 кг малини, 2 кг захар, 2 малки лимона.

Приготвяне. Тиквичката се обелва и нарязва на кубчета. След това добавете захарта и оставете за 2-3 часа. Щом пусне сока си, се слага на котлона и, при бъркане, се изчаква да заври. Гответе 10 минути и изключете.

Пригответе лимоните: С помощта на ситно ренде отстранете кората и я добавете към сладкото. След това, ако е възможно, отстранете белия слой, нарежете плодовете на филийки, отстранете семките и пасирайте лимоните в месомелачка или с блендер. Добавете смлените лимони и малините в тенджерата и оставете да заври отново. Гответе 2-3 минути и изключете.

Сварете сладкото за трети път за около 5 минути, разсипете го буркани и затворете с винтови капачки.

С портокал и канела 

Сладкото от тиквички с портокал и канела е ярко и ароматно. Не всеки ще познае, че основата на това сладко е тиквичката - тя придобива толкова интересен вкус и става подобна на ананас.

Ще ви трябват: 2 кг тиквички, 3 портокала, 2 кг захар, 1 ч. лъж. канела.

Приготвяне: Обелете тиквичките, отстранете сърцевината и нарежете на кубчета. Портокалите се изплакват с гореща вода, нарязват се на ситно, отстраняват се семките и се добавят към тиквичките. По желание портокалите могат да се смелят в месомелачка. Сложете тиквичките и портокалите в тенджера, добавете захар и оставете за 2-3 часа, докато си пуснат сока.

След това поставете съда на котлона, оставете да заври и, като разбърквате, гответе 10 минути на слаб огън. След това изключете и оставете докато изстине напълно. Повторете варенето още два пъти. 5 минути преди готовност добавете 1 ч. лъж. канела.

Сипете сладкото в буркани, затворете и обърнете с капаците надолу.

С мента 

Ако харесвате вкуса на мохито и имате мента, която расте във вашия имот, това необичайно сладко вероятно ще ви хареса. За приготвянето му е по-добре да използвате мента с мек вкус без горчивина.

Ще ви трябват: 2 кг тиквички, 1,5 кг захар, 2 лимона, 20-30 г листа мента, 5 г пектин (по желание).

Приготвяне: Нарежете тиквичките на кубчета и ги сложете в тенджера. Поръсете със захар и оставете за 2-3 часа. Щом пуснат сок се слагат на котлона и при бъркане се оставят да заврат. Гответе 15 минути на слаб огън и изключете.

След като сместа се охлади напълно, добавете кората и пулпата на два лимона, пасирани в блендер. Кипнете сладкото отново и гответе 5 минути.

Пригответе ментата: Откъснете листата, измийте ги и подсушете със салфетка. Сипете около 50 мл охладен сироп от сладкото в купата на блендера и добавете листата от мента. Пасирайте добре.

Добавете получената смес в тенджерата със сладко, варете 5 минути, разсипете в буркани и затворете с винтови капачки. След това обърнете и охладете.

Препоръчва се конфитюрът от тиквички да се съхранява на хладно и тъмно място в продължение на две години.