Колко пъти сте пържили омлет за закуска? Трудно е да се преброи. Изглежда, че дори тези, които са новаци в кулинарията, могат да се справят с това лесно ястие. И все пак, дори само с няколко яйца можете да създадете шедьовър, който ще изненада всеки. Предлагаме ви няколко необичайни рецепти, които ще запълнят сутринта ви с нови вкусове.

Френски Poulard 

В края на 18-и век известната Анет Пулар открива хотел на остров Мон Сен Мишел. Нещата вървят от зле към по-лошо, докато мистериозен пътешественик не остава в една от стаите. Според легендата именно той показал на домакинята специален начин за готвене на яйца на огън - това била известната рецепта за омлет Poulard. Щом почерпила гостите с новото ястие, те се редили „на опашка". Днес можете да опитате фирмения омлет на Mother Poulard в едно от кафенетата на Mont Sainte-Michel. Или можете да го приготвите у дома.

Продукти: 3 яйца, 50 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. масло, щипка сол.

Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с прясното мляко и щипка сол. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг, като също добавите малко сол.

Изсипете жълтъците в предварително загрят и намаслен тиган и изчакайте да стегнат. Прибавете внимателно белтъците отгоре, намалете котлона и гответе без капак за няколко минути. Пробвайте с пръста си до пухкавата шапка. Ако белтъкът не залепва по пръста, омлетът е готов.

Сгънете на две и сервирайте.

Богат омлет на пара 

Смята се, че пържените яйца са много калорична закуска. Предлагаме ви да приготвите здравословен омлет на пара. С този метод на топлинна обработка получавате щедра порция витамини A, D, E, група B, както и фолиева киселина и лизин. Освен това няма да имате нужда от масло, което означава, че омлетът ще бъде нискокалоричен, но все пак питателен.

Нямате нужда от специален уред за готвене на пара, можете да си направите водната баня сами.

Продукти: 4 яйца, 200 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, 30 г твърдо сирене, пресни билки или зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Сложете тенджера с вода на котлона. Поставете гевгир, така че е над нивото на водата. Изчакайте да заври.

Разбийте яйцата в дълбок съд, добавете прясното мляко и подправете със сол и черен пипер. Изсипете омлетната смес в малка купа или съд за печене и ги поставете в тава с вода. Покрийте с капак. Гответе 20–25 минути. Преди да сервирате, поръсете пухкавия омлет със сирене и билки. Ако искате да извадите омлета от формата, намажете го с масло, преди да започнете да готвите.

На фурна 

Формите за мъфини могат да превърнат скучния омлет в оригинална закуска. Децата ще харесат този омлет с шарен пълнеж! Можете да го вземете със себе си на работа като здравословна, засищаща закуска.

Продукти: 4 яйца, 50 мл сметана, няколко резена шунка, домат, ½ чушка, ½ връзка зелени подправки, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете шунката, домата и червената чушка на малки кубчета. Нарежете зелените подправки на ситно.

Разбийте яйцата със сметаната, щипка сол и черен пипер и ги смесете със зеленчуците, шунката и зелените подправки.

Намаслете форми за мъфини, сипете яйчената смес и сложете във фурната на 180°C за 15-20 минути. Когато омлетът леко се охлади, извадете го от формите и сервирайте веднага.

Фритата 

Италианската фритата е друг оригинален вид омлет. Основното правило при приготвянето му е липсата на каквито и да е правила. Използват се всички продукти, които са в хладилника: остатъци от колбаси и месо, различни сирена, всякакви зеленчуци, бобови растения, билки. В Италия обичат да добавят морски дарове, паста и ароматни билки.

Продукти: 3 яйца, 60 г твърдо сирене, 100 г пресен спанак, 100 г замразен зелен грах, няколко цветчета броколи, 4 стръка зелен лук, 4-5 стръка пресен магданоз, 1 ч. лъж. масло, провансалски билки, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сложете пресния спанак в гевгир, залейте го с вряща вода, подсушете и нарежете на ситно. Бланширайте зеления грах и няколко цветчета броколи във вряща вода за 2-3 минути. Нарежете зеления лук и магданоза. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде.

Смесете яйцата, кашкавала, билките, броколите и граха в дълбок съд. Подправете със сол, черен пипер и италиански билки. Намажете форма за печене или чугунен тиган с масло и изсипете яйчената смес.

Слага се в предварително загрята на 180°C фурна. Пече се 25–30 минути. Преди да сервирате, можете да поръсите фритата с нарязани билки и сирене - никога няма да е достатъчно!

С горски плодове за романтична закуска 

Кой каза, че омлетът не може да бъде сладък? Предлагаме необичайна рецепта за омлет с горски плодове и меко сирене. Плодовете не трябва да са много воднисти. Ако използвате замразени, размразете ги и изцедете добре излишната влага. Рикоте, маскарпоне или извара ще допълнят хармонично горските плодове.

Продукти: 400 г пресни или замразени плодове, 4 яйца, 3 суп. лъж. извара, 1 пак. ванилова захар, 3 ч. лъж. пудра захар, ½ ч. лъж. канела, щипка сол, 1 ч. лъж. масло.

Приготвяне: Измийте и почистете плодовете. Смесете яйцата с изварата и разбъркайте до гладкост. Добавете щипка сол, 2 ч. лъж. пудра захар и ванилова захар, разбъркайте.

Загрейте тиган с масло, добавете плодовете, поръсете с пудра захар, разбъркайте и оставете на огъня за 1 минута, като бъркате. Сипете яйчената смес върху горските плодове и гответе на слаб огън, под капак, до готовност.

Преди сервиране поръсете омлета с канела и гарнирайте с горски плодове и мента.

В чаша: лесно решение за бързо хапване 

Рядко някой готви омлет в микровълновата и греши. Лесно е, бързо и много вкусно. Омлетът се получава невероятно въздушен и нежен и практически не се изискват усилия от вас. Идеален вариант за тези, на които постоянно им липсва време за вкусна закуска. За готвене ще ви трябва широка термоустойчива чаша.

Продукти: 1 яйце, 2 суп. лъж. прясно мляко, няколко парчета колбас, 2 чери домата, зелени подправки и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете колбаса, доматите и билките. Смесете яйцето с млякото, добавете сол. Разпределете плънката в чашата и залейте с яйчената смес. По-добре е да изберете голяма чаша, омлетът ще се надигне по време на готвене и може да заври. Поставете чашата в микровълнова на висока мощност за 3-4 минути.

Сварете си вкусно кафе и яжте омлет направо от чашата. Добър апетит!

В мултикукър 

Друг начин да направите закуската с яйца не само вкусна, но и здравословна, е да приготвите омлет в мултикукър. Трябва да се вземат предвид характеристиките на моделите от различни производители. Най-често за това ястие се използва режимът „Печене" или „Многократно готвене", което помага да се зададе оптималната температура и време за готвене. В някои модели режимът „Пържене" или „Печене" е предназначен за омлети.

Продукти: 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 100 г замразен зелен грах, 2 варени картофа, глава лук, 2 суп. лъж. растително масло, 30 г твърдо сирене, сол на вкус.

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. В купата на мултикукъра сипете 2 суп. лъж. растително масло, включете режим „Пържене". Запържете лука до омекване. Сварените картофи се нарязват на филийки и се запържват с лука до златисто. Добавете зеления грах и ситно нарязания домат към основата на омлета и гответе заедно за 2 минути.

Разбийте яйцата с прясното мляко, щипка сол и любимите подправки. Изсипете яйчената смес в купата на мултикукъра, затворете капака и гответе в режим „Пържене" още 15 минути.

След това можете да поръсите омлета с настърган кашкавал и да го оставите на режим „Затопляне".

Като в детската градина 

За мнозина омлет като в детската градина си остава най-вкусният на света. Тук няма много кулинарни тънкости. Прави се от яйца, мляко и масло, няма брашно, нито нишесте. Опитните готвачи препоръчват да разбивате яйцата не с миксер или бъркалка, а с вилица.

Продукти: 8 яйца, 400 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. масло, сол на вкус.

Приготвяне: Разбъркайте яйцата с млякото. Без да разбивате, разбъркайте внимателно до гладкост. Добавете щипка сол. За печене вземете малка тава с високи стени. Намажете формата с размекнато масло, изсипете яйчно-млечната смес. Поставете във фурната, предварително загрята до 190°C и печете 40-45 минути.

Оставете омлета да изстине, нарежете на парчета и сервирайте.