Рецепти за уютен зимен обяд

Зимата е времето, когато искате домашен уют и спокойствие. Изпечете ароматни сладки или пригответе богата супа. А какво по-уютно от горещ пилешки бульон - ястие, което не само ще ви стопли в студените дни, но и ще ви зарадва с деликатния си вкус. Казват също, че е отлично средство за лечение на настинка.

Как се прави пилешка супа

Дори такова просто и популярно ястие има своите тайни за готвене. Вкусът на бульона може да стане по-интересен, ако използвате някои трикове.

1. Преди сервиране добавете малко масло или сметана в купата, за да направите супата по-мека на вкус.

2. Използвайте подправки като розмарин, мащерка, босилек и магданоз, за да добавите по-богат вкус на ястието.

3. Варете супата на слаб огън, докато стане бистра.

4. Опитайте да добавите малко куркума към бульона за цвят и витаминен тласък.

5. За да приготвите богат пилешки бульон, по-добре е да използвате месо с кост.

6. По-добре е да посолите супата и да добавите подправки веднага след като водата заври.

7. Готовият бульон може да се охлади, да се разпредели в малки контейнери и да се замрази. Размразете на слаб огън, добавете варено яйце и бързият обяд е готов.

Предлагаме ви няколко популярни и интересни рецепти от различни кулинарни традиции.

С фиде 

Класика за уютни зимни вечери. Смята се, че тази супа има лечебни качества. Може би това е легенда, а може би зависи от това кой я е приготвил.

Продукти: 600 г пиле (с кост), глава лук, морков, 150 г фиде, сол и смлян черен пипер на вкус, 2 дафинови листа, магданоз.

Приготвяне: Сложете пилето в тенджера със студена вода и оставете на слаб огън за 30 минути. Когато водата заври, отстранете пяната, добавете сол и подправки. Нарежете лука на полумесеци, а морковите - на кръгчета. Запържете ги леко в тиган и ги добавете към пилешкия бульон. Оставете да се готви още 30 минути.

Обезкостете пилето и накъсайте месото. Добавете част от фидето към супата и оставете да къкри още 5 минути (за следващия път сварете фидето отделно в подсолена вода).

Сипете готовата супа в купички и украсете с листа магданоз.

Доматена супа с боб 

Тази супа може да бъде интересен акцент на масата, когато се сервира с начос или такос. Ще си направите малко мексиканско парти, което ще повдигне настроението ви дори и в най-мрачния ден.

Продукти: 400 г пиле (с кост), 2 картофиа, 100 г бял боб, 100 г червен боб, глава лук, 3 домата, 2 суп. лъж. доматено пюре, 1 кутия консервирана царевица, 100 г маслини, сол и смлян черен пипер - на вкус, смес от италиански билки - на вкус, 2 стръка зелен лук, 40 г полутвърдо сирене.

Приготвяне: Накиснете боба във вода за една нощ. Поставете пилето в тенджера със студена вода и го оставете на слаб огън. Когато водата заври добавете измития боб. Посолява се малко и се оставя да се готви за час. Картофите се нарязват на филийки и се добавят към супата.

Заемете се със запръжката. За целта пюрирайте доматите в блендер. Лукът се нарязва на тънки полукръгчета и се слага в тиган с малко мазнина. Когато поруменее, добавете доматите и доматеното пюре. Изцедете водата от консервата с царевица и сипете половината от царевицата в тигана. Добавете маслините. Посолява се и се поръсва с подправките. Ако обичате пикантен вкус, можете да добавите малко парче люта чушка. Оставете да къкри за няколко минути.

Смесете пилешкия бульон с доматената смес. Разделете месото на ленти. Оставете да се готви около 10 минути. Нарежете пресния лук и настържете малко кашкавал за гарнитура.

Чихиртма 

Традиционната грузинска супа се приготвя с добавяне на неочаквани съставки - яйца и винен оцет. И благодарение на богатия бульон и чесъна, той ще бъде отлично терапевтично средство при настинка.

Продукти: 400 г пиле, 2 глави лук, морков, 20 г масло, 2 суп. лъж. брашно, 3 скилидки чесън, 4 яйца, 2 суп. лъж винен оцет, сол на вкус, 2 стръка кориандър.

Приготвяне: Поставете пилето в студена вода и оставете да къкри на слаб огън за един час. Посолете, добавете една обелена глава лук и моркови.

През това време нарежете втората глава лук на тънки филийки. Леко се запържва в тиган в масло. Добавете малко брашно, разбъркайте и налейте малко бульон. Чесънът се наситнява, добавя се към дресинга и се оставя за 1-2 минути.

Разкъсайте пилето на влакна. Прибавете лучената смес към бульона.

В отделна купа разбийте яйцата и към тях внимателно добавете оцета. Изсипете сместа в супата и оставете да поври още 3-4 минути. Гарнирайте всяка порция с кориандър.

Със сирене 

Поглезете се с красив френски обяд. Благодарение на топеното сирене, обикновената пилешка супа ще блести с нови вкусове. Добър апетит!

Продукти: 400 г пиле (филе), 3 картофа, глава лук, морков, 150 г топено сирене, сол, смлян черен пипер и кориандър на вкус, 3 стръка магданоз.

Приготвяне: Поставете пилешкото месо да се готви в тенджера със студена вода на слаб огън. Не забравяйте да отстранявате пяната от време на време. Оставете за 30 минути. Картофите се нарязват на филийки и се добавят към бульона. Лукът се нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Запържете на среден огън.

Разкъсайте месото, добавете сместа от лук и моркови към бульона и оставете да къкри още 20 минути. Посолете и добавете подправките.

Пет минути преди готовност добавете топеното сирене към супата. По желание гарнирайте всяка порция с любимите си билки.

С кнедли и пилешки бульон 

Цялото семейство ще се наслади на тази ароматна и богата супа с кнедли. А от пилето, използвано за приготвяне на бульона, можете да направите салата. Така ще получите две ястия на масата наведнъж.

Продукти: Основни: 600 г пиле (с кост), 3 картофа, морков, 2 дафинови листа, сол и смлян черен пипер на вкус.

За кнедлите: 1 яйце 6 суп. лъж. брашно, 1 ч. лъж. растително масло.

Метод на готвене: Пилето се поставя в тенджера със студена вода и се оставя да къкри на слаб огън около 40 минути. Нарежете картофите на пръчици, а морковите на кръгчета. Двадесет минути след като заври, добавете картофите към пилето, подправете със сол и дафинов лист.

Междувременно се заемете с кнедлите. За да ги направите, счупете яйцето в дълбока купа, добавете маслото и няколко супени лъжици брашно, добавете сол и разбъркайте. Добавете 3 супени лъжици горещ пилешки бульон. Внимателно прибавете останалото брашно и омесете тестото (трябва да остане малко течно, като гъста заквасена сметана).

Извадете пилето от бульона. Можете да го използвате и за други ястия, например за приготвяне на салата. Или го нарежете и го добавете обратно.

С помощта на чаена лъжичка започнете да пускате малки топчета от тестото във врящия бульон. Увеличете котлона до средна температура. Когато кнедлите изплуват, значи са готови.

Гарнирайте ароматната супа с нарязани билки и сервирайте.

Виетнамска супа фо 

Необичайна рецепта за супа в азиатски стил. Приготвя се много лесно и ще се превърне в интересен акцент на масата.

Продукти: 500 г пиле, 150 г оризови спагети, 1/2 глава червен лук, 1 връзка соеви кълнове, 1/2 лимон, 1 суп. лъж. рибен сос, връзка мента, лют пипер, сол и черен пипер на вкус

Метод на готвене: Пилешкото месо се поставя в тенджера със студена вода и се вари 40 минути на слаб огън. След като заври, добавете сол и черен пипер. Отделно сварете спагетите за 5-7 минути, докато накъсате пилето. Нарежете червения лук на тънки филийки.

Сипете бульона в супник. Добавете сварените спагети и гарнирайте с червен лук и соеви кълнове. Подправете със сока от четвърт лимон и по желание малко лют червен пипер. Добавете лъжица рибен сос или терияки. Поръсете с прясна мента отгоре, за да подсилите вкуса.