Как се прави това зимно великолепие, което се разлива из организма и е особено живително, ако зимата си навън, колиш прасето или си в гората например.

Истината е, че се магери по много начини и колкото са майсторите на този елексир, толкова и рецепти може да се научат. Спряли сме се на една, която ни изпрати читател от Троянския Балкан, но очакваме и вашите предложения.

ПРОВЕРЕНО ГОНИ НАСТИНКА И ГРИП

Това ни пише Минко Гечев от Троян за своята греяна. Според него за около 200 грама домашна ракия с алкохол 38-42 градуса зимата непременно трябва да се добавят и 3-4 зърна черен пипер - и за аромат, и за дезинфекция.

Подслаждането е друго - най-добре ще стане, казва той, като вземете бучка захар и наблизо имате огнище - с машата подръжте бучката в огнището, само докато бройте до 5, тя леко да прегори и да ви хареса цветът й. После я пуснете в джезвето. Ако не ви се дослади, повторете тази процедура.

ВТОРА РЕЦЕПТА - ЗА ПАНЕЛКАТА:

Няколко чаени лъжички захар и съвсем малко вода се разбъркват предварително на дъното на джезвето - трябва да се получи карамелизирана смес, която да се излее в ракията. Но момент - да се почака 7-8 минути, за да се разтопи карамелът.

МОЖЕ И С ПЧЕЛЕН МЕД

Но когато подслаждате с него е добре да го прибавите непосредствено преди почерпката на трапезата, а не да отлежава от по-рано.

Някои майстори добавят за аромат и странични вещества - пръчка канела или няколко зърна карамфил.

Но това вече е въпрос на личен вкус - за мнозина от нас е препоръчително само, когато не ви допада ароматът на приготвената домашна ракия.