В тези горещи августовски дни много хоби лозари забелязват повреди по зърната на гроздето и с тревога питат дали някакво гниене е поразило плода или става дума за слънчев пригор. Защото пораженията на двете са близки и могат да заблудят много от домашните производители.

Кои са причините за слънчевия пригор и може ли да се направи нещо срещу явлението, питат ни любители.

Ще обясним...

Стопаните трябва да знаят, че слънчевият пригор може да нанесе доста повреди по още неузрялото грозде.

Това се случва и съвсем естествено може да бъде причинено от силното слънчево греене и преките слънчеви лъчи, които дълги часове огряват оголените гроздове.

Пригори, според специалистите, се появяват

най-често, когато грозде,

което е било на сянка се открие

и се изложи в горещото време на прякото действие на слънчевите лъчи.

За да се разбере действително дали става дума за пригори или за друг вид загниване по зърната трябва да се огледат лозите добре и да се види дали повредените зърна се намират само по едната страна на растенията - тази, която е обърната най-дълго време или почти целодневно към слънцето.

По какво още да се познае, че е пригор

Засегнатата част на зърната в тези случаи променят много бързо цвета си. Пострадалите участъци стават от бежови до кафеникави.

Може и да се стигне до омекване и после засъхване на зърната.

Повреждат се понякога и цели зърна, а в по-напреднали и критични ситуации дори и цели гроздове може да се окажат засегнати.

За да се предпази гроздето от слънчев пригор, ако сега в тези горещи дни има леторасли, които са паднали на земята, не ги привързвайте към телената конструкция.

Прекратяват се всякакви зелени операции от рода на обезлистване. Не бива да се допуска премахване на леторасли и колтуци.

Целта е

да не се откриват и оголват прекомерно чепките

на жежкото слънце.

При прекалено буйни лози, ако искате да пооткриете малко гроздовете, за да узреят, правете го скромно и в никакъв случай това да не става в горещите часове на деня.

Още по-внимателно да се откриват гроздовете, които досега са били много добре засенчени от листата, защото по този начин ще бъдат изложени изведнъж на слънчев стрес.

При слънчеви пригори част от зърната променят цвета си, стават кафеникави и омекват. Понякога цели зърна могат да изсъхнат.
При слънчеви пригори част от зърната променят цвета си, стават кафеникави и омекват. Понякога цели зърна могат да изсъхнат.