Наскоро писахме за екологични средства, които се ползват при отглеждане на лозите. Сега искаме да допълним за някои любители, по тяхна молба, и какви народни средства се ползват от техни колеги, когато не искат да прекаляват с химията при опазване на растенията.

Народните лекарства са най-простите формулировки, състоящи се главно от конвенционални препарати, използвани в бита - сапун, сода и др.

Такива са и отварите или настойките от градински растения. Така например, понякога, в случай на заболяване, което се е появило, се прави запарка от чесън (70-80 г на кофа вода). Разтворът може да се използва срещу мана.

Брашнестата мана може да се пребори с разтвор, съдържащ 40-50 г сода за хляб и сапун за пране – разтварят се заедно в кофа с вода.

Калиевият перманганат има подобно приложение – използват се 5 грама на 10-литрова кофа вода.

За профилактика на гъбни заболявания се практикува и пролетно

пръскане на лозето с бульони от лукови кори

За целта половин кофа с люспи се залива с вода, загрява се и се вари в продължение на 15–20 минути, след което се оставя да престои един ден. Често към този разтвор се добавят лъжица или две мед. С тази настойка лозето се третира непосредствено преди началото на цъфтежа и непосредствено след него. По подобен начин можете да приготвите отвари от жълтурче или оман.

Настойка от сено също се смята

за ефективно средство

- срещу брашнеста мана. Кофа с нарязано сено, или стрито на прах, се залива с вода и се настоява поне една седмица, след което се филтрира и използва за пръскане.

Можете да направите още по-лесен разтвор с дървесна пепел – смесват се пепел и вода в съотношение 1:1 и се полива почвата около лозите. После разтворът се разрежда с още 5–10 части вода за пръскане на растенията.

Борната киселина също може да се използва в лозето като тор и като профилактика. Превантивното пръскане има противогъбичен ефект. Дозата е 1 супена лъжица киселина в кофа с топла вода. Препоръчително е да се добави и малко калиев перманганат, докато се получи леко розов цвят. След като разтворът се охлади, към него се добавят и 30-40 капки йодна тинктура. Смята се, че тази тройна смес предпазва растенията от брашнеста мана, мана и антракноза.

Още един екологичен разтвор – от млад чесън

200 г чесън или неговите пера се минават през месомелачка и се разреждат в 10 литра вода. Оставя се да престои, след което се прецежда и изпръсква с цел профилактика.

В друг вариант нарязан чесън и вода се смесват в еднакви количества, поставят се в плътно затворен съд и се настойват за 8-10 дни. За приготвяне на работна смес 25 мл от концентрата се разрежда в 10 л вода. Препоръчва се към разтвора да се добави шепа йодирана сол.