Изследванията доказват, че билките и подправките са важни съюзници за нашето здраве, особено при диета, тъй като помагат за намаляване на натрия, мазнините и калориите, правейки ястията по-здравословни и вкусни.Една от най-популярните ароматни билки през лятото е босилекът. Лютите чушки и ментата също са популярни, като последната се използва широко особено през лятото за приготвяне на вкусни ароматни и освежаващи аперитиви.

Това казва Карло Симонато, собственик на италианската семейна компания Ortoflorovivaistica F.lli Simonato.

Маркетинг мениджърът на компанията Розана Бертолдин обяснява, че секторът на биологичните ароматични продукти се разраства, въпреки че през последните години част от потребителите загубиха доверие след скандалите, в които бяха замесени някои компании.

„Средиземноморската диета е на наша страна в смисъл, че подкрепя използването на ароматни билки в готвенето, билки, които също така отразяват културните традиции на референтните страни. Така италианските готвачи добавят листа босилек, а азиатските използват кориандър. В Германия например използват магданоз за подправяне на супи и яхнии," казва Розана.

Ortoflorovivaistica F.lli Simonato е специализирана в отглеждането и търговията с органични ароматни растения, които са достъпни през цялата година. По-специално: босилек, градински чай, магданоз, лук, розмарин, мента, риган, майорана, мащерка, копър, маточина, кориандър, кресон, кервел, лайка, лавандула и сладник. Босилекът винаги е кралят на ароматните билки, особено през лятото, благодарение на многобройните си приложения в кухнята. Компанията започна да продава и посадъчен материал за отглеждане у дома, на терасата или в градината, който се предлага целогодишно в комплект, съдържащ шест органични посадъчни материала от градински чай, босилек и мента.

„Фокусът, който започнахме да поставяме върху биологичното производство и устойчивостта на околната среда още преди 20 години, ни доведе до разработването на иновативни решения за опаковки за голяма търговска верига", казват Карло и Розана. Компанията създава BIO KEPOS 3 - напълно екологично опаковъчно решение , както и Bio&Paper Pack, нова опаковка без пластмаса. Поставките за саксии, които са от съществено значение при продажбите, са изработени от рециклиран картон, подходящ за контакт с храни, и в естествен цвят.

Продажбата на саксии със зеленчуци е потръгнала по-добре от очакваното. Знак, че освен чисто търговския аспект, се променя и подходът към снабдяването с храна. Те са лесни за отглеждане на балкони и остават със средни/малки размери дори когато са напълно развити и зрели. Компанията предлага богат избор за всеки вкус: домати, тиквички, краставици, патладжани от различни сортове.