Лечо е едно от най-известните ястия от унгарската кухня, чиято класическа основа е сладки чушки, домати и лук. Днес обаче това ястие се приготвя далеч отвъд историческата си родина, включително се консервира за зимата.

Днес думата „лечо“ се използва за описание на много зеленчукови продукти, които съдържат чушки и домати, включително под формата на доматено пюре или сос. Освен традиционните зеленчуци към тази „зеленчукова салата“ се добавят и моркови, чесън, тиквички или дори боб.

Днес ви предлагаме няколко рецепти за зимно лечо - всичко, което трябва да направите, е да изберете вашата любима.

С домати и чушки - най-лесната рецепта 

Ще ви трябват: 1,5 кг домати, 500 г сладък пипер, 2-3 скилидки чесън, 1,5 суп. лъж. захар, 1/2 суп. лъж. сол, подправки и билки на вкус.

Приготвяне: Отстранете дръжката на доматите и чушките, както и семките на чушките. Нарежете зеленчуците на парчета. Поставете всички чушки и половината домати в тенджера на котлона и изчакайте да заври на среден огън. Намалете температурата и гответе около 15 минути.

Прибавете останалите домати и гответе още 15 минути. Добавете всички останали продукти и разбъркайте. След пет минути отстранете лечото от огъня и го разсипете в предварително стерилизирани буркани. Затворете добре с винтови капачки и наредете бурканите на хладно място за съхранение.

Класическо лечо 

Ще ви трябват: 1,5 кг домати, 1 кг чушка, 500 г лук, 4 суп. лъж. 9%-ен оцет, 4 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. сол, 1/2 чаша олио.

Приготвяне: Измийте добре зеленчуците, нарежете на ситно и поставете в емайлирана тенджера. Към тях добавете всички съставки на маринатата, разбъркайте и оставете за час, за да могат зеленчуците да пуснат сока си.

Поставете тенджерата на умерен огън и изчакайте да заври, като разбърквате. Оставя се да къкри 20 минути след като заври, като се разбърква периодично.

Свалете готовото лечо от котлона и го разсипете в предварително стерилизирани буркани. Затворете с метални капачки и завийте. Оставете бурканите обърнати надолу с капачките и покрити с одеяло до пълното им охлаждане. След това наредете на хладно място за съхранение.

С доматено пюре 

Ще ви трябват: 1,5 кг черен пипер, 400 мл вода, 250 г доматено пюре, 100 г захар, 50 мл 9%-ен оцет, 10-15 г сол.

Приготвяне: Почистете чушките от дръжките и семената, изплакнете. Нарежете произволно, но не на едри парчета.

В тенджера или дълбок тиган пригответе марината от вода, доматено пюре, захар и сол и към него добавете оцет. Разбъркайте и добавете нарязаните чушки. Оставете да заври и оставете да къкри 35-45 минути, в зависимост от това колко едро са нарязани чушките.

С лук и моркови 

Ще ви трябват: 1 кг чушка, 800 г домати, 200 г моркови, 200 г лук, 1 глава чесън, 4 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. захар, 2 ч. лъж. сол, 1,5 суп. лъж. 9%-ен оцет, подправки на вкус.

Приготвяне: Обелете лука и чесъна, раздробете го на скилидки. Чушките се почистват от дръжките и семките, а доматите - от дръжките. Обелете морковите. Измийте старателно всички зеленчуци.

Прекарайте чесъна през преса, настържете морковите на едро ренде, а останалите зеленчуци нарежете на ситно. Прехвърлете всичко в емайлирана тенджера, посолете и разбъркайте добре. Оставете за час. След това добавете растителното масло, подправките и оцета. Разбъркайте отново добре.

Прехвърлете в стъклени буркани, като леко притискате, за да изкарате максимално въздуха. Отгоре се залива с предварително приготвената маринатата, така че да покрие изцяло зеленчуците. Ако няма достатъчно марината, добавете вряла вода в бурканите. Затворете ги със стерилизирани капачки.

Застелете дъното на дълбока тава с кърпа и отгоре наредете бурканите. Налейте топла вода в такова количество, че да стига до „раменете“ на бурканите. На слаб огън оставете водата да заври и стерилизирайте: половинлитровите буркани за 15 минути, а литровите - 20 минути. След това свалете от огъня и обърнете бурканите с дъното нагоре. Покрийте с одеяло, докато изстинат напълно. След това прехвърлете на хладно място.

С тиквички 

Ще ви трябват: 1 кг червени чушки, 1 кг домати, 1 кг тиквички, 1 кг моркови, 1 кг лук, 200 мл растително масло, 2 чаени чаши захар, 4 суп. лъж. 9%-ен оцет, 2 суп. лъж. сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Обелете и измийте зеленчуците, подсушете ги леко. Нарежете ги произволно. Поставете в емайлирана тенджера и добавете подправките, захар и сол. Разбъркайте добре и оставете за 1-2 часа, за да си пуснат сока зеленчуците.

Поставете тенджерата на слаб огън и изсипете растителното масло. Изчакайте да заври, нагласете котлона на средна температура и оставете да къкри 15 минути.

Свалете от огъня, разсипете в предварително стерилизирани буркани и затворете с метални капачки. Обърнете бурканите, покрийте ги и оставете, докато изстинат напълно. Прехвърлете на хладно място за съхранение.

Без оцет и растително масло 

Ще ви трябват: 3 кг домати, 2 кг чушка, 1 суп. лъж. сол (с връх), 3 суп. лъж. захар, 1/2 глава чесън, дафинов лист, карамфил, смлян черен и смлян червен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте доматите и ги нарежете произволно. Прехвърлете ги в дълбока тенджера и добавете двата вида смлян пипер, сол и захар, дафинов лист и карамфил. Изчакайте сместа да заври и оставете да къкри 20 минути на слаб огън.

Докато доматената смес се готви, обелете чесъна и го прекарайте през преса. Прибавете го в тенджерата, заедно с чушката, предварително почистена от дръжките и семките и нарязана на ивици. Разбъркайте и гответе още 10-15 минути. След това веднага се пресипва в предварително стерилизирани буркани и се затваря.

С боб, без стерилизация 

Ще ви трябват: 3 кг домати, 2 кг сладки пиперки, 2 глави чесън, 1,5-2 чаени чаши боб, 5 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. сол, 2 суп. лъж. 9%-ен оцет, 3/4ч. чаша растително масло, подправки и билки на вкус.

Приготвяне: Измийте боба и го накиснете в студена вода за една нощ. На сутринта изсипете водата, изплакнете боба и сварете на умерен огън, като добавите сол на вкус. След това боба се отцежда в гевгир и се охлажда.

Почистете доматите от дръжките, чушките от дръжките и семките. Нарежете двата зеленчука на парчета. Поставете ги в тенджера на котлона, на средна температура и изчакайте сместа да заври.

Намалете котлона и задушете зеленчуците за още 15 минути. След това добавете боба, сол, захар, чесън, растително масло, билки и подправки. Разбъркайте. Гответе още 10 минути, добавете оцет и разбъркайте добре. Отстранете лечото от огъня и го поставете в предварително стерилизирани буркани. Обърнете бурканите с капачките надолу и покрийте с одеяло. Оставете да изстине напълно, след което съхранявайте на хладно място.