Всеки разбира какво е почивка по различен начин - безкрайна работа в градината, шезлонг на сянка на терасата и любим роман, въдица, тишина преди зазоряване, бране на гъби и колоездене - всичко това и много повече може да се включи в описанието на идеалната почивка или уикенд.

Но може би, независимо каква ваканция предпочитаме никой няма да откаже ароматен кебап, пилешки крилца с пикантен сос, скариди на скара или дори обикновен печен картоф.

Ястията, приготвени на открит огън, имат несравним вкус, който не може да бъде постигнат чрез готвене на обикновена печка и използване на кухненски уреди като мултикукър или микровълнова печка.

Разбира се, добър кебап може да се приготви и на обикновена метална скара, закупена в супермаркет: ключът към вкусното ястие не е оборудването или дори висококачествените продукти, а умението на готвача.

Но ако обичате летните партита на чист въздух, тогава оборудването на специално място за готвене и почивка е правилната идея.

В много дворове мястото за приготвяне на барбекю няма специална структура: това е просто морава и удобно разположена метална кутия за барбекю.

Но личният парцел не е само лехи, редове от ягодоплодни храсти и овощни дървета. На открито можете да организирате отделна „стая“: зона за отдих в градината.

Това е приятно място за приготвяне на селска закуска, организиране на летни вечери, които събират цялото семейство, и срещи с приятели, наблюдавайки хипнотизиращата игра на пламъците. А за тези, които обичат да готвят, можете да организирате цяла лятна отворена кухня.

Естественият камък е идеално решение

за декориране на външна камина

Тя е красива, огнеупорна и издържа на климатичните натоварвания - високи температури през лятото и ниски през зимата, вятър и дъжд. Камина или барбекю, облицовани с камък, се вписват идеално във всеки стил на дизайн на обекта, от рустик до високотехнологичен.

Камък от всякакъв вид може успешно да се комбинира в декорация с всички други подходящи материали: с метал (ковано желязо, мед, месинг), както и неръждаема стомана или хром. Естественият камък (гранит, пясъчник, варовик, шисти) е идеално комбиниран с тухли, теракотени плочки или дърво. Можете да комбинирате всички материали.

Външните камини, разбира се, не са предназначени основно за готвене: както знаете, огънят е едно от трите явления, които можете да гледате безкрайно. Но ако е необходимо, не е забранено да се пече нещо в пещта на такава камина. За удобство ще ви е необходима подвижна решетка, която е монтирана в пещта.

При монтиране на външни камини горивната камера най-често се изработва от огнеупорни тухли или се използва готова метална камина. Но за външно довършване можете да изберете всякакви материали, които отговарят на дизайна и техническите характеристики.

Различен дизайн

Подобно на вътрешните камини, външните камини могат да имат много различен дизайн: той се избира в зависимост от цялостния стил на дизайн на обекта и архитектурата на къщата. Завършването с естествен камък трябва да съответства на стила на завършване на къщата - фасадата и цокъла, както и други конструкции - огради, подпорни стени и др., за които е използван камък в дизайна.

Огнището

Огнището е вид камина. Дори се нарича така: камина тип „огнище“. Разликата е, че при камината горивната камера е отворена от едната или от двете страни, докато огнището има отворена форма от всички страни. Може да бъде кръг, квадрат или друга форма.

За по-голям комфорт над камината може да се направи димоуловител: така димът се „евакуира“ по-лесно от мястото на горене и не пречи на събралите се около огъня. Въпреки че е възможно и напълно открито огнище - един вид декоративно оформено стационарно огнище.

Естественият камък може да се използва само като външна декорация - камината е изработена от метал или огнеупорна тухла или можете да направите самата камина от камък.

Барбекюто

Ако външната камина е предимно декоративен елемент в дизайна на обекта, то барбекютата са предназначени специално за готвене. Под (дъното) на пещта барбекюто, за разлика от декоративната камина, е повдигнато на височина около 860 мм. Това се прави за по-голяма ергономичност за тези, които правят сочен кебап или пържоли: обичайният кухненски плот е разположен на същата височина.

В най-простата версия барбекюто е само огнище с монтирана метална решетка, върху която можете да поставите шишчета или тиган.

Други модели имат колектор за дим отгоре, както и допълнителни рафтове и плотове. Капакът за димоуловител може да бъде метален или облицован с камък. Гранитът най-често се използва за плотове, тъй като е най-устойчив на механични повреди.

Размерът на камината зависи от апетита на потребителите: ако не планирате да печете цяло прасе на огъня, тогава обичайната ширина на барбекюто е около 770 мм. Това е кратно на размера на стандартна тухла и е удобно за полагане. Горивната камера може да бъде плоска или да има ниша за въглища. Вместо ниша често се монтира метална подвижна кошница - този модел се почиства по-лесно от този със стационарна страна.

В стените на камината за барбекю се правят жлебове за монтиране на решетки, тави за печене и може да се вгради шиш - ръчно или с електрическо задвижване. Но можете да я направите и без жлебове, като използвате решетка на крака.