Може би най-познатата закуска за много от нас са бърканите яйца. Яденето на едно и също всеки ден обаче става скучно. Предлагаме ви да разнообразите менюто си с ястия от яйца, популярни в други страни. Тортила, орсини, шакшука - и това не е всичко. Всички те се приготвят бързо и стават много вкусни.

1. Фритата 

Това е класически италиански омлет с плънка от зеленчуци, колбаси, месо или сирене. Ястието първо се запържва на котлона, а след това се пече във фурната. Ако говорим за традиционно ястие, то се приготвя с пармезан и праз, но съвременните варианти позволяват да прибавяте и други съставки. Например, неополитанската фритата се приготвя с паста от твърда пшеница, за да бъде по-засищаща. Популярен е и пълнежът от сладки пиперки, гъби и пресни зелени подправки със смес от ароматни билки.

За да стане омлетът пухкав, белтъците трябва да се разбият отделно от жълтъците и да се доведат до стабилен белтъчен сняг. За любителите на по-течните варианти на ястието ще ви трябва голямо количество мляко или сметана. Фритатата се пържи от двете страни и се сервира гореща или студена.

2. Шакшука 

От италианския омлет плавно преминаваме към израелския. На пръв поглед може да изглежда, че това е обикновено бъркано яйце с домати, но впечатлението е измамно. Първо, автентичната шакшука обикновено се приготвя в чугунен тиган.

Второ, предварително трябва да направите специален сос в тигана. Сосът съдържа лук, чушки, чесън, люти чушки, домати, подправки и доматено пюре. И едва след като сосът се посгъсти, можете да чукнете отгоре яйцата. Пържи се до готовност и се сервира директно в тигана или в затоплен керамичен съд, за да не загуби богатия си вкус.

3. Тортила 

Това е един от най-ярките кулинарни символи на испанската кухня. Само не го бъркайте с известния мексикански плосък хляб с идентично име - това са две напълно различни ястия. Традиционната рецепта включва само три съставки: яйца, лук и пържени картофи. Хубаво е, че всяка кухня има тези продукти, така че ако изведнъж трябва бързо да приготвите лека вечеря, тортилата е чудесен вариант.

Продукти: 4 картофа, глава лук, 5 яйца, 50 мл зехтин, сол.

Приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на малки парчета. Сипете ги в дълбок тиган с мазнина на умерена температура. Накълцайте лука на ситно и го добавете към картофите. Запържете зеленчуците до златисто и след около 10 минути отцедете мазнината. Посолете и ги добавете към предварително разбитите яйца в голяма купа.

Сипете яйцата с картофите в тиган с малко мазнина. Захлупете го и оставете ястието да се готви за около 10 минути. Обърнете тортилата и я изпържете и от другата страна.

4. Тамагояки 

В превод от японски името на ястието означава „пържени яйца“. Но това руло със сладки нотки, състоящо се от тънки яйчени палачинки, няма нищо общо с обичайните бъркани яйца. Освен това не само презентацията и дизайнът, но и методът на приготвяне е различен.

Японците приготвят тамагояки от яйца, соев сос, захар, мирин и го запържват в квадратен тиган. Можете спокойно да го замените с традиционна палачинка. Интересното е, че палачинката трябва да се навие не след като е готова, а точно по време на пържене. Предупреждаваме ви: първия път може да не успеете, но малко по-късно определено ще се получи.

И така, тънката палачинка, която едва е започнала да се стяга, трябва да се навие така, че единият ръб да остане свободен. След това трябва да сипете нова част от тестото и когато започне да се стяга, да го навиете отново. Това трябва да се направи, докато яйчната смес свърши. Резултатът трябва да бъде многопластово руло, което се реже на порции преди сервиране.

Продукти: 4 яйца, 1 ч. лъж. мирин*, 1/2 ч. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. захар, 1/2суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Разбийте яйцата, мирин, соевия сос и захарта, докато добре се размесят. Загрейте 1/3 от маслото в незалепващ тиган на средна температура. Добавете 1/3 от яйчената смес, като се уверите, че равномерно покрива дъното на тигана. След като омлетът започва да се стяга, внимателно, с помощта на дървена шпатура, започнете да го навивате, като го придърпвате към края. На освободеното място сипете още 1/3 от сместа, като не прекъсвате „палачинката“.

По същия начин постъпвате, докато свършите тестото.

Извадете в чиния и оставете да се охлади за няколко минути. Нарязва се на филийки.

* Мирин е японска подправка, бистра и леко златиста на цвят течност. Всъщност е оризово вино, подобно на саке, но с по-ниско алкохолно съдържание - около 14%.

5. Шотландско яйце 

Омръзнали са ви класическите пържени яйца и омлети, но не искате да изключите яйцата от менюто си? Това шотландско ястие ще ви хареса. Представлява сварени яйца, „запечатани“ в кайма и запържени в галета.

Продукти: 6 яйца, 700 г кайма, 1 малка глава лук, нарязана на ситно, 1 ч. лъж. чубрица, 1 ч. лъж. кимион, сол.

Приготвяне: Овкусете каймата с подправките и я сложете в хладилника. Сварете яйцата за 10 минути във вряща вода. Охладете ги и ги обелете. Обвийте всяко яйце с кайма и оформете хубава топка. Запечатайте всички крайчета. Подредете оформените топки в плитка тава застлана с хартия за печене. Изпечете шотландските яйца за около 10-15 минути в предварително загрята до 170-180 градуса фурна.

Поднесете със сезонна гарнитура – свежа салата или задушени зеленчуци.

6. Куку събзи 

Любителите на зелените храни определено ще оценят иранския омлет, тъй като той включва огромно количество спанак, зелен лук, кориандър, копър, магданоз и други билки, които можете да изберете по свой вкус.

В Иран куку сабзи се готви в навечерието на персийската Нова година, която се нарича Невруз.

Всичко, което трябва да направите, е да смесите яйцата с билките, да добавите сол, подправки и да печете във фурната до готовност. Покрийте формата с фолио и десет минути преди края да го махнете, така омлетът ще придобие красива златиста коричка. Страхотно ястие за лятото - леко, свежо и невероятно ароматно.

7. Боботи 

Боботи е типично южноафриканско ястие, което традиционно се приготвя с мляно месо от дивеч, но може да се използва и всякакво друго по-сухо месо. Гювечът с яйчна заливка се приготвя от четири века. Основните съставки, освен кайма и яйца, са мляко, къри, стафиди и дафинов лист. Някои домакини добавят сушени кайсии, ядки и дори сладко - всичко зависи от личните вкусови предпочитания. В резултат на това, ястието комбинира сладки и пикантни нотки по оригинален начин.

Продукти: За месото: 4 суп. лъж. масло, 2 глави лук, нарязани на ситно, 500 г мляно месо, 1 скилидка чесън, нарязана на ситно, 1 ч. лъж. ситно настърган корен от джинджифил, 3 ч. лъж. кориандър на прах, 4 ч. лъж. куркума на прах, 1 ч. лъж. млян черен пипер, 1 и 1/2 ч. лъж. млян кимион, 1/2 ч. лъж. Канела, 1/4 ч. лъж. млян джинджифил, 1/4 ч. лъж. млени семена от копър, 1/4 ч. лъж. млян сминдух, 1/4 ч. лъж. млян синап, 1/4 ч. лъж. лют червен пипер, щипка индийско орехче, щипка млян карамфил, 1 яйце, 1 ч. ч. настъргани моркови, 1 и 1/2 ч. лъж. сол, 1 филия стар хляб, накиснат в 3 суп. лъж. прясно мляко, леко изстискан и намачкан с вилица, 1/4 ч. ч. стафиди, 15 г филирани бадеми, 4 суп. лъж. сладко от кайсии, 2 суп. л. оцет.

За яйчената заливка: 3 яйца, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 ч. ч. заквасена сметана, ½ ч. лъж. сол, настъргана кора на половин лимон.

За гарнитурата от сладък ориз: 1 ч. ч. ориз басмати, 2 суп. лъж. стафиди, 1 суп. лъж. масло, 1 ч. лъж. мед, 1 ч. лъж. куркума, 1 и 1/2 ч. лъж. сол.

За гарнитурата с домати: 1 домат, 1 малка глава кромид лук, щипка сол.

Приготвяне: Стафидите се накисват в гореща вода и се оставят настрани. Всички сухи подправки и солта се смесват в купичка. В дълбок тиган се загрява маслото и се запържва лука и чесъна до прозрачност. Прибавя се пресният джинджифил и смесените подправки, разбърква се няколко пъти и се добавя мляното месо.

Размачква се, докато стане на трохи. Прибавят се морковите, хляба, стафидите, бадемите, сладкото и оцета и се разбърква отново няколко пъти. Свалете от огъня и прибавете яйцето. Отново разбъркайте хубаво. Пресипете в тава, притиснете сместа с лъжица и залейте с яйчената смес. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

В касерола сложете изчистения и измит няколко пъти ориз, прибавете 2 ч. чаши вода, куркумата, стафидите и солта и варете на бавен котлон до сваряване. Прибавете маслото и меда и разрохкайте леко с вилица. Нарежете домата и лука на малки парчета, посолете и объркайте.

8. Орсини 

Всъщност това е обикновено италианско пържено яйце, но благодарение на оригиналното сервиране се възприема като интересно и оригинално ястие. Орсини са жълтъци, запечени в разбит белтък.

Орсини се прави лесно. Трябва внимателно да отделите белтъците от жълтъците, да ги разбиете с миксер до стабилна пяна. Прехвърлете ги върху филийките хляб, като в белтъка оформите гнездо, в което да сипете жълтъка. Ястието се пече във фурната за пет минути: белтъците трябва да станат хрупкави, а жълтъците - да се стегнат, но да останат течни вътре.

9. Яйце в палачинка 

Някои ястия в Шри Ланка се сервират в „бункер“, палачинка с форма на купа, традиционно приготвена от тесто на основата на кокосово мляко, оризово брашно и палмов пунш. Последният компонент е отговорен за добрата ферментация и броя на „дупките“ в готовата палачинка (вместо това може да се използва мая).

За да се приготвят палачинките с оригинална форма, те се печат в специален тиган, под формата на широка фуния с вдлъбнато дъно. Към готовата палачинка се добавя яйцето, подправки и други съставки по желание. Пече се до стягане на яйцето. Вместо яйце, можете да поставите люти чушки, сос от лук, пилешко къри, всяко месо или риба.