Лятото е времето за барбекюта, излети и екскурзии. А какво е пикник без скара, огнище и вкусни хапки? Предлагаме ви няколко апетитни, интересни и лесни за приготвяне рецепти за пикник!

1. Охлювчета от бутер тесто 

* Вкусна хапка, която можете да вземете навсякъде и да я споделите с всеки

Продукти: 150 г бутер тесто, 200 г пилешко филе, 4 домата, 100 г сирене, 1 суп. лъж. кетчуп, 1 яйце, пресни зелени подправки, подправки на вкус.

Приготвяне: Пилешкото месо се нарязва на ситно, овалва се в подправките и се запържва. Смесете ситно нарязаните зелени подправки и сиренето, доматите нарежете на кубчета, а бутер тестото разточете и намажете с кетчуп. Разпределете плънката върху тестото и навийте на руло от двете страни, до средата. Нарежете рулото на филии с дебелина 3 см и ги наредете в тава за печене. Намажете отгоре с яйце и печете половин час на 180 градуса.

2. Зелена салата 

* Лека, полезна, ще се хареса и на хора, които следят за фигурата си

Продукти: 200 г прясно зеле, 2 краставици, 2 стръка целина, 1 ябълка, 2 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. оризов оцет, подправки на вкус.

Приготвяне: Смесете и разбъркайте всички съставки за дресинга и ги оставете за известно време. Нарежете зелето и останалите зеленчуци на ситно. Разбъркайте добре и полейте с дресинга. Разбъркайте отново и сервирайте.

3. Картофени шишчета 

Дори обикновените печени картофи можете да поднесете необикновено

Продукти: 1 кг картофи, 100 мл вода, 100 г майонеза, 50 мл бяло вино,, 2 ч. лъж. изсушен розмарин, подправки на вкус.

Приготвяне: Нарежете картофите на четвъртинки, залейте ги с водата и, докато сте още у дома, ги поставете във фурната или в микровълновата печка за 15 минути. Смесете майонезата, виното, розмарина и подправките и в получената смес мариновайте картофите поне за час. Нанижете ги на шишчетата и печете на скарата до готовност.

4. Пиле с маслини и орехи (10-4)

Оригинални шишчета за грила и скарата

Продукти: 300 г пилешко месо, 200 г маслини, 50 мл зехтин, 100 г орехи, връзка зелени подправки, подправки на вкус.

Приготвяне: Маслините, орехите и зелените подправки пасирайте с блендер. Добавете маслото и сухите подправки и с получената смес намажете парчетата пилешко месо. Нанижете на шишчета и печете на скарата до готовност.

5. Люле кебап 

* Заготовката може да разделите в няколко пакета и да я съхранявате в хладилника

Продукти: 500 г свинско месо, 500 г телешко месо, връзка кориандър, 4 глави лук, подправки за кайма и скара.

Приготвяне: Прекарайте месото, заедно с лука, през месомелачка два пъти. Нарежете зелените подправки много на ситно и заедно с останалите подправки ги прибавете към каймата. Омесете добре месото, оставете го малко „да почине“ и отново го разбъркайте. Оформете люле кебапа върху дебели шишове и печете на скара или на грил.

6. Мариновани гъби 

* Бързо, лесно и много вкусно

Продукти: 500 г гъби, 2 суп. лъж. зехтин, 3 суп. лъж. соев сос, подправки на вкус.

Приготвяне: Смесете зехтина, соевия сос и подправките и в получената смес мариновайте гъбите поне за половин час. Печете върху решетка за около 10 минути.

7. Диня на скара 

За онези, които обичат кулинарните експерименти

Продукти: диня, 250 г мед, 60 мл лимонов сок, 2 ч. лъж. черен пипер, 1 ч. лъж. сол, връзка прясна мента.

Приготвяне: Нарежете динята на филии с дебелина около 2,5 см. Ментата я почистете и я нарежете на ситно. Смесете меда, лимоновия сок и подправките и с получената марината намажете обилно динята от двете страни. Запечете на решетка, като обръщате парчетата, поръсете с нарязаната мента.

8. Карамелизирана сьомга 

Удивително сполучлива рецепта за риба на скара

Продукти: 4 филета сьомга (можете да я замените с бяла риба), 1 суп. лъж. вода, 1 суп. лъж мед, 1 суп. лъж. зехтин, ½ лимон, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушен босилек, подправки за риба на вкус

Приготвяне: Смесете лимоновия сок с всички останали съставки за маринатата. Накиснете в нея рибата и оставете за поне половин час. Печете на скарата от двете страни до златисто.

9. Руло от лаваш с шунка 

* Може да го приготвите предварително

Продукти: лист лаваш (арабска питка), 300 г шунка, 150 г гъби, 150 г топено сирене, 50 г майонеза, зелени подправки.

Приготвяне: Нарежете гъбите на ситно и ги запържете. Нарежете шунката и зелените подправки. Прибавете настърганото топено сирене и майонезата и разбъркайте всички съставки за пълнежа. Разпределете равномерно върху лаваша и завийте на стегнато руло. Поставете в хладилника за поне 3 часа и нарежете на хапки.

10. Хот-дог 

Вкусна домашна алтернатива на уличния фаст-фууд

Продукти: 1 багета, 1 краставица, 1 домат, 5 листа зелена салата, глава червен лук, 2 суп. лъж. оцет, 4 суп. лъж. вода, доматен сос, майонеза, горчица, наденички/кремвирши.

Приготвяне: Нарежете лука на полумесеци и го мариновайте във вода с оцет. Разрежете багетата по дължина, без да стигате до края. Краставицата и домата нарежете да тънки филийки. Намажете хляба отвътре с доматения сос, поставете лист салата, а върху него наредете останалите продукти от пълнежа.