Методът е на Нина Келева от гр. Бяла, Русенско.

Всяка година след 25 октомври тя подготвя мястото, насипва купена с пръст и нарежда нагъсто балучки, едно до друго, като само мустачките са вкопани в земята. След около 2 седмици, при по-топло време първите пера започват да поникват.

„За Нова година ще имаме готов за консумация. Винаги така го садя, не заривам с пръст, не мръзне дори да има сняг. Поливам само веднъж“, разказва тя. Градинарката отглежда и многогодишен лук, но тъй като синът ѝ спазва диета, в която консумира само пресен лук, Келева е намерила решение как да отговори и на неговите нужди. А и цяла зима да има свежи пера на една крачка от кухнята. „Като стане много едър, го нарязвам и прибирам във фризера за готвене“, допълва Келева.

Миналата година е посадила 42 кг дребен лук, тази - 30 кг.

Миналогодишните 42 килограма „засаден“ лук
Миналогодишните 42 килограма „засаден“ лук