Пригответе си ястия и напитки от различни сортове

През септември кошници и кофи се пълнят с ябълки - къде от собствената градина, къде от тази на добрия съсед. И хората от града не остават по-назад. Кухните на домовете ни се изпълват с аромата на прясно изпечена шарлота. Ябълки и канела са чудесна комбинация! Някои експериментират със сок, сладко или приготвят пресни салати, които включват ябълки. Разнообразието от ястия не свършва дотук.

Подготвили сме за вас пет оригинални рецепти, които ще изпълнят къщата с топлина и ще освежат дъждовните вечери през есента.

Палачинки с карамелизирани ябълки 

За карамелизиране е по-добре да вземете пресни и твърди ябълки.

Продукти: За палачинките: 2 яйца, 280 мл прясно мляко, 180 г брашно, 40 г захар, 45 г масло, 10 г бакпулвер, щипка сол, 1 супена лъжица растително масло.

За топинга: 3 зелени ябълки, 30 г масло, 2 суп. лъж. захар, ½ ч. лъж. канела.

Приготвяне: Разтопете маслото. В дълбока купа разбийте яйцата със захарта и щипка сол. Добавете маслото и разбъркайте. Налейте млякото, което е добре да е със стайна температура. Разбийте. Внимателно прибавете брашното с бакпулвера към яйчната маса. Разбийте отново до получаването на гладка смес. Оставете за 5 минути да „почива“. Намажете тигана с растително масло и изпържете палачинките от двете страни до златисто. Когато палачинките са готови, преминете към приготвянето на ябълковата заливка.

Обелете ябълките и отстранете сърцевината и дръжките. Внимателно нарежете на филии. Загрейте маслото в тиган и изсипете в него нарязаната ябълка, разбъркайте. Поръсете със захар. Гответе 10 минути, като бъркате непрекъснато. По желание добавете канела.

Сервирайте палачинките, като всяка порция поръсите с ябълков топинг.

Пастет от пилешки дробчета с печени ябълки 

Тази рецепта изисква ароматни кисели ябълки, поради което ще използваме популярната Антоновка.

Продукти: 500 г пилешки дробчета, 3 ябълки, 100 г масло, глава лук, 50 г балсамов оцет, 50 г коняк, сол и черен пипер на вкус, пресни зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Разполовете ябълките и отстранете сърцевината и дръжките. Поставете в тава, покрита с хартия за печене и сложете във фурната на 220 °C за около час. Изплакнете обилно черния дроб и го нарежете на малки парченца. Лукът също се нарязва на ситно. В тиган разтопете малко масло, добавете лука и го запържете до златистокафяво. Прехвърлете лука в блендер.

В същия тиган разтопете още малко масло, сложете черния дроб и го запържете за около 7 минути. Добавете балсамовия оцет и коняка. Оставете да къкри още около 3 минути. Прибавете и черния дроб в купата на блендера.

Охладете малко изпечените ябълки, отстранете кората и също поставете пулпата в купата на блендера. Добавете и останалото масло.

Разбийте пастета до гладкост, подправете със сол и черен пипер на вкус и поднесете с хрупкав препечен хляб. Гарнирайте с пресни билки!

Конфитюр 

За сладко и мармалад най-подходящи са белите сортове ябълки, които са сочни, но едновременно с това съдържат много пектин. Заради пектина сладката и конфитюрите стават гъсти. От посоченото количество продукти се получава приблизително 750 мл сладко.

Продукти: 1 кг ябълки, 600 г захар, 250 мл вода.

Приготвяне: Измийте ябълките и ги нарежете на четири части. Обелете ги и отстранете сърцевината. Нарежете на малки тънки филийки и прехвърлете в тенджера с дебело дъно. Налейте вода и добавете 300 г захар. Като разбърквате, доведете сместа до кипене и варете 30 минути на слаб огън. Сипете останалата захар към ябълковата смес, разбъркайте и гответе на слаб огън още 1 час, докато се сгъсти. Не забравяйте да разбърквате от време на време.

Докато сладкото се вари, подгответе съдовете за консервиране. Напълнете стерилизираните буркани с горещо сладко и затворете плътно. Изчакайте да изстинат напълно. Съхранявайте на тъмно и сухо място.

Бутерки „Рози“ 

За да направите сладките ви хапки да изглеждат красиво, по-добре за тази рецепта да използвате червени ябълки. Рецептата може да се допълни със стафиди или орехи - сладките ябълки вървят добре с тях.

Продукти: 500 г бутер тесто, 5 ябълки, 60 г захар, 2,5 суп. лъж. вода, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. канела, 2 суп. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Разрежете ябълките наполовина, отстранете сърцевината и нарежете на тънки филийки. Загрейте вода в тенджера и добавете захарта и лимоновия сок. Потопете ябълките във вряща вода. Необходимо е водата леко да ги покрива отгоре. Варете около 2 минути. Трябва да станат меки, но да не са преварени. Отцедете водата и поставете резените ябълка върху домакинска хартия, за да изсъхнат.

Разточете бутер тестото по дължина и го нарежете на ленти с ширина 3 см. Наредете резенчетата ябълка върху лентите, като леко се застъпват, с кожата нагоре. Оставете единия край на тестото свободен. Ако обичате по-сладки десерти, поръсете захар между ябълките и тестото. Завийте внимателно на руло и оформете розите. Свободния край на тестото подпъхнете под дъното. Пече се 30 минути в предварително загрята на 200°C фурна.

Извадете запечените розички от фурната и поръсете обилно с пудра захар!

Сангрия с бяло вино 

За да направите напитката наистина с ябълков вкус, по-добре е да използвате прясно изцеден сок.

Продукти: Основни: 750 мл сухо бяло вино, 300 мл ябълков сок, 2 ябълки, 1 праскова, 1 портокал, 3 пръчки канела, 2 зърна звездовиден анасон, 2 суп. лъж. кафява захар, 8 кубчета лед.

За сервиране: резен лайм, 20 г кафява захар, розмарин за украса.

Приготвяне: Нарежете плодове произволно. Прасковата и портокалът могат да бъдат нарязани на кубчета, а ябълките – първо ги разполовете, а после режете на филийки.

Изсипете бялото вино и ябълковия сок в голяма красива кана. Добавете плодовете, като запазите няколко резена ябълка за украса при сервирането. Разбъркайте.

Опитайте напитката. Ако не е достатъчно сладка, добавете малко кафява захар. Не забравяйте също да прибавите канелата и звездовидния анасон в съда.

Оставете напитката да престои няколко часа в хладилника. Сервирайте във високи чаши, с лед и стръкче розмарин. Ако искате сангрията да изглежда ефектно, преди да налеете напитката в чашата, намажете ръба й с резенче лайм и потопете в кафява захар.