Рибата в доматен сос е често срещано ястие, но има доста вариации. Винаги можете да намерите нещо необичайно за себе си, да разнообразите диетата си и да изненадате близките си с ново ястие.

Морска риба 

Морската риба се приготвя достатъчно бързо, необходими са минимум съставки и резултатът няма да остави никого безразличен.

Необходими продукти: 1 риба (прясна или размразена), 3 глави лук, 300 мл доматено пюре, сол, черен пипер по ваш вкус, растително масло за пържене.

Приготвяне: Ако рибата е замразена, изчакайте я да се размрази, след което я почистете и нарежете на малки парчета. Поставете на котлона тиган с малко количество олио, в което да запържите парчетата риба от двете страни до златистокафяво. Прехвърлете в чиния и изчакайте месото да изстине. Междувременно обелете лука и го нарежете на полумесеци. Запържете го и него до златисто. Добавете доматеното пюре към лука. Количеството му трябва да е приблизително колкото лука, така че не е необходимо да се спазва точната пропорция от рецептата. Подправете със сол и черен пипер и оставете да къкри 15 минути.

Връщаме се към рибата. Охладените парчета риба трябва да се обезкостят. Прехвърлете месото в дълбока купа и го залейте с горещия доматен сос. Заравнете и изчакайте да се охлади напълно, преди да сервирате.

Рибни кюфтета 

Кюфтетата ще ви помогнат да разнообразите вашите рибни ястия. Получават се деликатни и сочни. Те могат да бъдат сервирани на празничната трапеза. Рецептата е за 1 порция.

Необходими продукти: 75 г риба, 1 филия бял хляб, морков, лук, доматено пюре, масло, растително масло, пшенично брашно, зелени подправки, сол на вкус.

Приготвяне: Хлябът се накисва в студена вода и се изчаква, докато набъбне. От рибата ще ви трябва само филето – обезкостете я. Пасирайте рибата и хляба с блендер или ги прекарайте през месомелачка. В случай, че използвате месомелачка, прекарайте сместа два пъти, за да не останат големи парчета. Хлябът трябва предварително да се изцеди от водата. Към получената кайма, добавете масло и сол и разбъркайте добре. След това се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пускат в тенджера с вряща вода.

Почистете морковите и ги настържете на едро ренде. Обелете лука и го нарежете на едри кубчета. Сложете нарязани зеленчуци в тиган и запържете в растително масло. Добавете доматеното пюре и оставете да къкри.

Прибавете и кюфтенцата към соса и оставете да се готвят на тих огън още известно време. Преди сервиране, нарежете зелените подправки и поръсете с тях ястието.

На фурна, печена с картофи 
Това ястие съдържа чушки халапеньо. Това е една от разновидностите на лютите чушки. Отличава се с миниатюрни размери и няма толкова парещ вкус.

Продукти: 4 рибни филета (приблизително по 0,120 кг), 4 картофа, домати от консерва, 1 скилидка чесън, 2 чушки халапеньо, 1 суп. лъж. зехтин, няколко клонки кориандър, сол на вкус.

Приготвяне: Почистете добре картофите. Ако са дребни и пресни, можете да не ги белите, а да ги измиете добре с четка. Нарежете на кръгчета, с дебелина около 3 мм.

Загрейте фурната до 200 градуса. Подгответе форма за печене с размери 20 на 20 см. Картофите се слагат във формата и се поръсват с малко олио и сол.

Разбъркайте и загладете, за да получите равномерен слой. Покрийте формата с домакинско фолио и направете няколко дупки в него. Поставете в микровълновата фурна за 5 минути на максимална мощност. Картофите трябва да омекнат.

Обелете и смачкайте чесъна с острието на ножа. Измийте кориандъра и го нарежете на едро. Чушките също се измиват и почистват от семките, нарежете на няколко части. Сипете всички продукти (без рибата) в купата на кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост.

Поставете рибното филе върху картофите и полейте с получения доматен сос. Поставете във фурната и печете 25 минути. Преди сервиране поръсете с нарязан кориандър.

Пържена скумрия 

Тази риба има специфичен вкус, получава се сочна и вкусна, с богат аромат.

Продукти: 700 г скумрия, 2 домата, 2 глави лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 60 мл зехтин, 300 мл вода, дафинов лист, черен пипер на зърна, сол на вкус.

Приготвяне: Почистете скумрията, изкормете я, отрежете главата, перките и опашката. Изплакнете обилно. Нарежете на парчета за сервиране. Измийте доматите и ги нарежете на кубчета. Обелете лука и също го нарежете на малки кубчета.

Зехтинът се сипва в тиган и се слага на котлона. Сипете лука към него и оставете да се запържи до прозрачност. Добавете доматите и оставете да къкри няколко минути. Прибавете доматеното пюре и оставете за още 5 минути. Прехвърлете всичко в тенджера и добавете вода. Подправете със сол и оставете да се свари соса.

Изпържете скумрията и я прехвърлете в готовия сос.

Оставете да къкри 15 минути, след което покрийте и оставете да се задушава още 10 минути.

Ястието може да се консумира както топло, така и студено.

Задушена риба със зеленчуци 

За тази рецепта можете да вземете всяка речна или морска риба. Богатият сос ще „убие“ неприятната миризма, която понякога имат речните риби.

Продукти: 1 кг риба, стрък целина (малък), морков, глава лук, шепа брашно, 1 суп. лъж. доматено пюре, олио за пържене, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Почистете рибата, изкормете и отрежете перките, опашката и главата. Нарежете на тънки филии. Измийте и обелете зеленчуците, нарежете ги. В тиган със слънчогледово масло ги задушете до омекване.

Поставете парчетата риба в дълбока купа. Подправете със сол и черен пипер, оваляйте в брашно и изпратете при зеленчуците в тиган. Запържете от всяка страна за около 2-3 минути. Рибата трябва да се запече.

Разтворете доматеното пюре в чаша вода и с получения сос полейте рибата. Посолете още малко.

След това покрийте с капак и оставете да къкри около 10 минути.

В мултикукър, с моркови и лук 

Отличен вариант за вечеря. Ще използваме хек, който има доста предимства - има малко кости и е лесен за филетиране.

Продукти: 350-400 г прясно замразен хек без глава, 2 глави лук, 2 моркова, 1 суп. лъж. доматен сок, растително масло, сол и други подправки по ваш вкус.

Приготвяне: Извадете рибата от фризера предварително и я оставете да се размрази напълно.

Когато рибата е напълно размразена, отрежете перките, да отстранете черния филм от вътрешната страна на корема и нарежете на порции. Готовите парчета поръсете с подправки и сол.

Сипете растителното масло в мултикукъра и включете уреда в режим "пържене" или "печене". Докато мултикукърът загрява маслото, подгответе зеленчуците. Измийте и обелете морковите и ги настържете на едро ренде. Обелете лука и го нарежете на средно големи кубчета. Изсипете нарязаните зеленчуци в купата и запържете до златисто. Наредете нарязания хек върху зеленчуците и полейте с доматен сок. Трябва да покрива рибата около 1-1,5 см. Задайте режим „задушаване“ с време за готвене 1 час.
Когато мултикукърът приключи програмата, можете да отворите капака и да се насладите на ароматно ястие.