Ново проучване показва, че яденето на орехи на закуска може да подобри мозъчната функция на младите хора през деня. Изследователи от университета в Рединг установиха, че консумацията на 50 г орехи (една голяма шепа), смесени с мюсли и кисело мляко, води до по-бърза реакция през деня и по-добра работа на паметта по-късно през деня в сравнение с консумация на еквивалентна калорична закуска без орехи.

В изследването, публикувано този месец в Food & Function, са участвали 32 здрави млади хора на възраст между 18 и 30 години, които са консумирали богата на орехи закуска и еднаква закуска в различни случаи. Участниците попълват различни когнитивни тестове, докато мозъчната им активност се следи в продължение на шест часа след консумирането на всяка закуска.

„Това проучване допринася за утвърждаването на орехите като храна за мозъка. Една шепа орехи на закуска може да даде на младите хора умствено предимство, когато трябва да се представят на върха на възможностите си. Особено вълнуващо е, че такава проста хранителна добавка може да доведе до измерима разлика в когнитивните способности," заяви проф.Клеър Уилямс, ръководител на изследването от Университета в Рединг.

Предстои още работа

Констатациите се основават на предишни изследвания, показващи когнитивното въздействие на редовната консумация на ядки, включително орехи. Това е първото проучване, което изследва непосредственото въздействие на орехите върху мозъчната функция при млади хора в рамките на един ден.

Записите на мозъчната дейност разкриват промени в невронната активност, които предполагат, че орехите могат да помогнат на мозъка да работи по-ефективно по време на трудни умствени задачи, докато кръвните проби разкриват положителни промени в нивата на глюкозата и мастните киселини - и двата фактора, които могат да повлияят на мозъчната функция.

Изследователите предполагат, че комбинацията от хранителни вещества в орехите - включително омега-3 алфа-линоленови мастни киселини, протеини и растителни съединения, наречени полифеноли - може да подобри когнитивните способности. Въпреки това те отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно как орехите предизвикват тези благоприятни ефекти върху мозъка.

Изследването е проведено в Университета в Рединг, Великобритания, в Центъра за интегративна неврология и невродинамика (CINN). То е финансирано от Калифорнийската комисия по орехите, но финансиращата организация не е участвала в провеждането на изследването или в тълкуването на резултатите.