Рецепти за вкусни и здравословни заготовки, които можете да приготвите за зимата

Сладка, конфитюри и компоти - това е само малка част от вкуснотиите, които можете да приготвите от сладките плодове. Още много неща могат да се приготвят от круши за зимата. Рецептите, които ще намерите в нашата селекция, може да предложите като самостоятелен десерт, като допълнение към други или като пълнеж за пайове и кифлички.
Много хора знаят как да си направят сладко от круши. Изобщо не е трудно. Въпреки това, в допълнение към самите круши и захар, могат да се използват различни добавки за приготвяне на вкусно и здравословно сладко: лимон или портокал, подправки и билки. Така вкусът на готовото сладко е много по-ярък и богат.

1. Сладко с парченца  

Почти прозрачните филийки от кехлибарена круша са отличен самостоятелен десерт или допълнение към сладоледа.

Ще ви трябват: 2 кг круши, 1,5 кг захар.

Приготвяне: Изплакнете крушите, подсушете, нарежете на филийки и поставете в тенджера, заедно със захарта. Разклатете добре тенджерата и оставете на стайна температура за 2-3 часа. След това на котлона и, като разбърквате от време на време, оставете да заври. Гответе 10 минути, след което дръпнете от огъня и оставете да се охлади напълно за една нощ. Повторете още два пъти. Третият път, след като заври, варете сладкото 40-60 минути.

Когато конфитюрът се сгъсти и потъмнее го разсипете в стерилизирани буркани и затворете плътно.

2. Кехлибарено сладко 

Това сладко е не само вкусно, но и изключително привлекателно на външен вид.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 1 кг захар, кора от 1 лимон, 160 мл вода.

Приготвяне: Измийте крушите, почистете от сърцевината и нарежете. Смесете захарта с вода и сварете сироп. Изсипете нарязаните круши в сиропа и варете, докато парчетата станат прозрачни. Към края на готвенето прибавете към сладкото настърганата лимонена кора. Разсипете горещото сладко в чисти буркани и затворете.

3. С лимон 

Лимонът ще придаде ненатрапчива кисела жилка и лек цитрусов аромат към сладкото.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 1 кг захар, 1 лимон, 2,5 чаени чаши вода.

Приготвяне: Смесете водата и половината захар и сварете сироп. Прибавете почистените и нарязани круши и гответе, като разбърквате от време на време, около 15 минути. Добавете останалата захар и тънко нарязания лимон. Разбъркайте добре, за да се разтвори захарта и варете още 30 минути. Свалете сладкото от огъня, охладете напълно и поставете тенджерата в хладилник за една нощ. На сутринта отново поставете на огъня, оставете да заври и веднага разсипете в буркани и затворете.

4. Гъсто сладко 

Акцентът на това сладко е добавянето на пресен корен от джинджифил. Той ще добави нотка пикантност към готовото сладко.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 1 кг захар, 2 суп.лъж. настърган джинджифил, сока и кората от 1 лимон, 200 мл вода.

Приготвяне: Измийте крушите и ги нарежете на кубчета. Сложете крушите, джинджифила, лимоновата кора и сока и водата в тенджера и оставете да заври, като разбърквате от време на време. Варете 15 минути, докато плодовете омекнат. Добавете захар, разбъркайте, докато се разтвори напълно и гответе още 10-20 минути, като разбърквате от време на време. Сипете готовото сладко в буркани и затворете плътно.

5. С цели круши 

За да направите сладко по тази рецепта, използвайте сорт с дребни плодове.

Ще ви трябват: 2,5 кг круши, 1,5 кг захар, 1 г лимонена киселина, 2,5 чаени чаши вода.

Приготвяне: В тенджера смесете захарта и водата, оставете да заври и варете 20 минути, като разбърквате от време на време. Измийте старателно крушите, подсушете ги и ги набодете с клечка за зъби на няколко места. Пуснете внимателно плодовете в горещия сироп и изчакайте да се охладят напълно. Върнете тенджерата с крушите в сироп отново на котлона, изчакайте да заври и варете в продължение на 15 минути. Отново охладете напълно. Повторете процеса още 3 пъти. 

Наредете горещите круши в буркани и залейте със сиропа. Затворете плътно бурканите.

6. С портокал 

Можете да разнообразите вкуса на сладкото от круши, като добавите към него кора и портокалов сок.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 1 портокал, 1,5 кг захар.

Приготвяне: Изплакнете крушите, отстранете корите и сърцевината и нарежете. Настържете кората от портокала и изстискайте сока. Поставете крушите в тенджера и налейте студена вода. За да покриете напълно плодовете, добавете захар и варете, като разбърквате от време на време, за половин час. След това претрийте крушите през сито. Към полученото пюре добавете сока и портокаловата кора, варете още 20 минути. Сипете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете.

7. "Петминутка" 

Дори за 5 минути можете да направите страхотно сладко от круши.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 250 г захар, 1 суп.лъж. мед, 2 суп.лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Измийте крушите и ги нарежете на тънки филийки. Прехвърлете ги в тенджера, заедно с лимоновия сок, захарта и меда. Разбъркайте, покрийте и оставете за една нощ. След това поставете тенджерата на слаб огън и, като разбърквате от време на време, оставете да заври. Варете 5 минути и веднага разсипете в буркани и затворете.

8. С маково семе 

Това сладко може да е отличен пълнеж за домашно приготвени пайове.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 300 г захар, 2 суп.лъж. маково семе, 1 лимон.

Приготвяне: Измийте, обелете и почистете крушите, нарежете ги. Прехвърлете ги в тенджера, заедно със захарта и изцедения лимонов сок и оставете на стайна температура за няколко часа. След това поставете на котлона, оставете да заври и, като разбърквате от време на време, варете около 20 минути. По желание плодовете могат да бъдат пасирани с блендер до получаване на гладка смес. Маковите семена се запържват леко на сух тиган и се добавят към сладкото, вари се още 5-10 минути.

Сипете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете.

9. Сладко от зелени круши 

Не се страхувайте да експериментирате, опитайте да направите сладко от зелени круши!

Ще ви трябват: 2,5 кг круши, 1,5 кг захар, 2 чаени чаши вода.

Приготвяне: Измийте и подсушете плодовете, нарежете ги на кубчета и поставете в тенджера. Добавете 1 чаена чаша вода и оставете да заври на тих огън, гответе 20 минути. Разбърквайте сладкото по време на готвенето и отстранявайте пяната. Отделно сварете сироп, като смесите 1 чаша вода и захар. Веднага след като сиропът заври, прибавете крушите, оставете да заври и варете още 10 минути. Разсипете горещото сладко в буркани, затворете с пластмасови капаци и съхранявайте в мазето на хладно.

10. Сладко от круши и сливи 

Сладките круши прекрасно се комбинират с възкиселите сливи.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 1 кг сливи, 1,6 кг захар, 400 мл вода.

Приготвяне: Обелете, почистете и нарежете крушите. Извадете костилките на сливите и ги нарежете. В чист вид трябва да получите по 1 кг круши и сливи.

Първо сварете сиропа, като смесите вода и захар. Поставете крушите в сиропа, изчакайте да заври и оставете да къкри 20 минути, като отстранявате пяната. След това добавете сливите и гответе още 20-25 минути. Прехвърлете сладкото в буркани и запечатайте.

11. Круши с канела 

Сладко от круши с канела е класическа френска рецепта за приготвяне на вкусния плод.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 800 г захар, 1 ч.лъж. смляна канела, щипка смлян карамфил.

Приготвяне: Нарежете крушите, поставете в тенджера, заедно със захарта и подправките и поставете на котлона. Изчакайте да заври, като разбърквате от време на време. Намалете огъня до минимум и варете сладкото, като продължавате да разбърквате от време на време, още 1,5-2 часа. Отстранявайте отделената пяна. Разсипете горещото сладко в буркани и затворете.

12. Компот за зимата 

Освен сладко, от круши можете да приготвите и вкусен компот.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 350 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина, кора от 1 лимон, 700 мл вода.

Подготовка: Обелете крушите и ги почистете от сърцевината. Разрежете ги на парчета и ги поставете в разтвор на лимонена киселина и 1 литър вода за 15 минути – по този начин плодовете няма да потъмнеят. На дъното на стерилизирани буркани поставете лимонената кора, отгоре наредете крушите. Пригответе сироп от 700 мл вода и 350 г захар и залейте плодовете. Стерилизирайте компотите.

13. Сок за зимата 

Приготвянето на сок отнема малко повече време и изисква повече усилия, но повярвайте, че си заслужава.

Ще ви трябват: 5 кг круши и 1 кг захар.

Приготвяне: Измийте, подсушете и нарежете плодовете. Използвайки месомелачка или чопър и смелете плодовата маса. На ръка или с помощта на преса изцедете сока. Поставете тенджерата със сок на котлона и загрейте на слаб огън, но без да завира. Добавете захар, разбъркайте докато захарта се разтопи и налейте горещия сок в чисти бутилки. Стерилизирайте.

14. Плодово пюре 

Пюрето от круши е вкусно и здравословно. То е чудесен десерт и за малки, и за големи, а най-хубавото е, че спокойно можете да го предложите и на съвсем малки дечица.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 2 чаени чаши захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 шушулка ванилия, 0,5 ч.чаша вода.

Готвене: Обелете крушите, нарежете на кубчета и ги поставете в тенджера. Добавете вода и лимонената киселина. Оставете сместа да къкри около половин час, след което прехвърлете в блендер и пасирайте до еднородност. Полученото пюре върнете в тенджерата, добавете захар и ванилия. Варете, като бъркате непрекъснато, докато пюрето леко се сгъсти. Разсипете пюрето от круши в чисти стерилизирани буркани, като преди това извадите шушулката ванилия. Затворете плътно и стерилизирайте.

15. Круши в сироп 

Круша, потопена в деликатен сироп – това е вкусен и изискан десерт.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 0,5 кг захар, 1 литър вода.

Приготвяне: Обелете и нарежете крушите на половинки или четвъртинки. Поръсете с лимонов сок, за да не потъмнеят. Сварете сиропа и потопете крушите на малки порции. Подредете плодовете в буркани, залейте с горещия сироп. Стерилизирайте.

16. Пелте от круши за зимата 

От круши се прави чудесно гъсто пелте, което може да се използва като пълнеж за пайове и кифлички.

Ще ви трябват: 1 кг круши, 0,5 кг захар, 0,5 ч.лъж. лимонена киселина, 0,5 л вода.

Приготвяне: Обелете и почистете сърцевината на крушите. Нарежете ги на филийки и ги прехвърлете в тенджера. Залейте с вода и варете, докато плодовете омекнат. Прехвърлете плодовете в гевгир, но запазете водата, в която са се варили. Разтрийте крушите през сито, върнете обратно в тенджерата с водата и оставете да къкри, докато плодовете се сварят. Добавете захар, лимонена киселина и гответе, като разбърквате от време на време. Готовото пелте разсипете в буркани и затворете.

17. Крушов джем 

Когато приготвяте сладко, добавете към него малко качествен коняк - резултатът ще ви хареса.

Ще ви трябват: 2 кг круши, 1,5 кг захар, 1 ч.лъж. лимонена киселина, 1 пак. ванилия, 1 суп.лъж. коняк.

Приготвяне: Измийте крушите, подсушете ги и след отстраняване на семената ги нарежете на филийки. Поставете плодовете в тенджера, покрийте със захар и оставете да престои, докато сокът се отдели. След това поставете тенджерата на слаб огън и оставете да заври. Гответе няколко минути, като отстранявате пяната, дръпнете от котлона и леко охладете. Върнете обратно на печката и оставете отново да заври, добавете ванилия и лимонена киселина и варете половин час, като разбърквате от време на време. В края на готвенето добавете към сладкото коняка и свалете от котлона. С помощта на пасатор разбийте плодовата маса до желаната консистенция и налейте в буркани.

Съхранявайте сладкото на хладно тъмно място, като затваряте бурканите с найлонови капаци.

18. Консервиране на цели круши 

Много е приятно през студените зимни вечери да си отвориш буркан със сочни и сладки плодове.

Ще ви трябват: 3 кг круши, 2 кг захар, 2 ч.ч. лимонена киселина, 1 литър вода.

Приготвяне: Изплакнете, подсушете плодовете. Отстранете дръжките и всяка круша набодете с вилица на няколко места. Поставете плодовете в тенджера и ги покрийте с вода, докато се покрият напълно. Така ще измерите точното количество вода, която ви е необходима. Прехвърлете водата в друга тенджера, добавете захар и сварете сироп. Залейте крушите с горещия сироп, поставете на котлона, изчакайте да заври и варете 15 минути. Дръпнете тенджерата настрани и изчакайте да се охлади напълно. След това отново сложете тенджерата на огъня, оставете да заври, варете 15 минути и охладете напълно. Повторете още 2-3 пъти.

В края на последното варене добавете лимонена киселина. Подредете крушите в буркани, залейте отгоре с горещ сироп и затворете плътно.

19. Мариновани круши 

Маринованите круши са оригинално мезе и гарнитура за месни ястия.

Ще ви трябват: 2 кг круши, 0,5 кг захар, 3 дафинови листа, 4 зърна карамфил, 8 зърна черен пипер, 8 суп.лъж. оцет, 2,5 литра вода.

Приготвяне: Измийте, подсушете и нарежете крушите на 4 части, като премахнете семената. За марината смесете водата, оцета и захарта. Сипете в нея крушите и поставете на котлона да заври. Варете 5 минути. На дъното на подготвените буркани разпределете подправките. Разпределете крушите и залейте с гореща марината. Затворете плътно и стерилизирайте.

20. Конфитюр 

Сложете готовия конфитюр в малки красиви бурканчета и подарете на гостите си като вкусен сувенир.

Ще ви трябват: 3 кг круши, 800 г захар, 1 ч.л. смляна канела, 1 ч.лъж. смляно индийско орехче, 1 ч.лъж. смлян кардамон, 2 ч.лъж. ванилия, сок и кора от 1 портокал.

Готвене: Нарежете крушите и ги поставете в тенджера заедно с водата, сока и портокаловата кора. Оставете да заври и гответе 20 минути, като разбърквате от време на време. Използвайте пасатор, за да пюрирате плодовата маса. Добавете подправки и захар и разбъркайте добре, докато захарта се разтвори. След това върнете на котлона и оставете сместа да заври. Гответе докато се сгъсти. Разпределете горещото сладко в стерилизирани буркани и затворете плътно.