20 рецепти, които си заслужава да опитате

За разлика от другите летни плодове, касисът се отличава с освежаващ възкисел вкус. От него могат да се приготвят много и различни сладка за зимата, със и без захар. Днес ще споделим с вас няколко от най-добрите рецепти за сладко от червено френско грозде.

1. Класическо сладко 

* Това сладко е гъсто и изобщо не е прекалено захарно.

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 500 г захар.

Приготвяне: Сипете почистените зърна френско грозде в тенджера с дебело дъно и ги покрийте със захарта. Разбъркайте внимателно и оставете за половин час. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Изключете котлона и оставете сладкото за няколко часа да изстине напълно, след което отново включете и варете сладкото, при непрекъснато разбъркване, за 5-7 минути. Още топло го разлейте в стерилизирани буркани и затворете плътно.

2. Желе 

* Позабравен вкус от детството!

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 1,2 кг захар.

Приготвяне: Сипете почистените плодове в съда на блендер и разбийте. Прекарайте плодовата маса през сито, за да отстраните семките. Прехвърлете в тенджера и добавете половината количество захар. Изчакайте сместа да заври, добавете останалата захар и варете още 2 минути. Разсипете сладкото в буркани още докато е горещо.

3. „Претрито“ 

* Не може да бъде по-лесно! Освен това, сладкото се затваря без предварително варене.

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 600 г захар.

Приготвяне: Пасирейте плодовете с блендер, добавете захарта и разбъркайте до гладка смес. Оставете суровото сладко за няколко часа, за да се разтвори напълно захарта и да се хомогенизира. Разбъркайте отново и затворете в буркани.

4. Без захар 

* Добра основа за приготвянето на компоти и десерти.

Ще ви трябва: 1 кг червено френско грозде.

Приготвяне: Внимателно поставете зърната грозде в буркани, за да не се смачкат. Наредете бурканите в голяма тенджера върху парче плат, сипете вода и стерилизирайте около 10 минути. Когато плодовете се слегнат, уплътнете и затворете плътно бурканите.

5. С мед 

* Ако плодовете са малко, можете да използвате малка тенджерка.

Ще ви трябват: 800 г червено френско грозде, 4 супени лъжици мед.

Начин на приготвяне: Загрейте меда на слаб огън, добавете червеното френско грозде и варете заедно около 3 минути. Разбъркайте и сипете още топлото сладко в стерилизирани буркани.

6. Сладко от червено и черно френско грозде 

* Променяйте пропорциите според вашите вкусове и желания.

Ще ви трябват: 2 кг червено френско грозде, 2 кг черен касис, 4 кг захар.

Начин на приготвяне: Пасирайте плодовете с блендер или месомелачка. Добавете захар и разбъркайте. Оставете сладкото за няколко часа да се хомогенизира, като разбърквате от време на време. Разсипете в буркани и затворете плътно. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

7. С цариградско грозде 

* Перфектен летен вкус посред зима!

Ще ви трябват: 1,5 кг червено френско грозде, 2 кг цариградско грозде, 2 кг захар.

Приготвяне: Смачкайте цариградското грозде в месомелачка или пасатор. Отделно смачкайте червения касис. Прекарайте плодовата маса на френското грозде през сито, за да отстраните семената и ципите. Останалият сок се смесва със захарта. Поставете на котлона и оставете да заври, добавете цариградското грозде, изчакайте да заври отново и варете 20 минути на тих огън. Разлейте сладкото в буркани и затворете плътно.

8. С лимон 

* Лимонът добавя още малко кисел вкус и усилва горския аромат на сладкото.

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 1 лимон, 1 кг захар.

Приготвяне: Изплакнете гроздето, залейте с лимонов сок, добавете захарта и оставете за 3 часа. Поставете сместа на котлона и изчакайте да заври. Варете 10 минути, дръпнете от котлона и оставете за една нощ. На следващия ден върнете отново на печката, изчакайте пак да заври и още топло разсипете сладкото в буркани. Затворете плътно.

9. С портокал 

* Когато обикновеното сладко ви омръзне, можете да опитате нещо по-оригинално.

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 1 кг портокали, 1 кг захар.

Приготвяне: Прекарайте френското грозде и портокалите, заедно с корите, през месомелачка. Добавете захарта, разбъркайте и оставете сместа за един час. Прекарайте го отново през месомелачката. Поставете на котлона и оставете да заври. Варете 5-7 минути, изчакайте леко да се охлади и разсипете в буркани.

10. С мента 

* Невъзможно е да устоите на необичайния аромат!

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 1 връзка мента, 1 кг захар.

Приготвяне: Разбийте френското грозде с пасатор и прекарайте през гевгир или сито. Добавете към сока захар и оставете да заври. Прибавете нарязаната на ситно мента. Варете сладкото около 10 минути и прецедете. Разсипете в буркани и затворете плътно.

11. С диня 

* Обзалагаме се, че ще бъде нещо ново!

Ще ви трябват: 300 г червено френско грозде, 300 г диня, 100 г захар, 1 ч.л. нишесте, 30 мл вода.

Приготвяне: Сипете почистеното грозде в тенджера и покрийте със захарта. Сложете на котлона и кипнете за малко. Когато захарта се разтопи, сипете сока от диня и варете още 5 минути. Нарежете динята на произволни парчета и я добавете към сместа в самия край на варенето. Накрая прибавете нишестето, разредено във вода. Отново разбъркайте сладкото и разсипете в буркани.

12. С ябълка 

* Въпреки простота и достъпност на тези съставки, не се срещат често в комбинация.

Ще ви трябват: 1,5 кг касис, 1,1 кг захар, 3 кг ябълки.

Начин на приготвяне: Засипете касиса със захарта и оставете за един час. През това време нарежете ябълките на ситно. Поставежерата с френското грозде на котлона и изчакайте да заври. Добавете ябълките и варете още 5-7 минути. Оставете сладкото да се охлади и го върнете на котлона – повторете още два пъти, клед което разсипете в буркани и затворете плътно.

13. С банан 

Идеално за палачинки, гофрети или вафли.

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 600 г захар, 4 банана.

Приготвяне: Френското грозде се претрива през сито, за да се отстранят семките и да се отдели сока. Смачкайте банан с вилица или го нарежете с пасатор. Смесете с плодовете на червения касис и добавете захар. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Варете 40 минути на слаб огън, разсипете в буркани и затворете плътно.

14. С малина 

* Позната, но „печеливша“ комбинация.

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 1 кг малини, 1,5 кг захар.

Приготвяне: Френското грозде и малините се смилат по отделно с пасатор. Към всяко от плодовите пюрета се добавя половината от захарта. Касисът се поставя на котлона и се изчаква да заври. Прибавете малините и варете около 5 минути. Разсипете в чисти буркани и затворете.

15. С ягоди 

* Още една класическа комбинация, с която няма да сбъркате!

Ще ви трябват: 300 г червено френско грозде, 300 г ягоди, 300 г захар.

Приготвяне: Нарежете ягодите и гроздето с пасатор. Оставете сместа да заври и добавете захар. Разбъркайте добре и варете на слаб огън около 35 минути. Оставете сладкото за през нощта, а на следващия ден го загрейте отново и варете още 10 минути. Сипете в буркани и затворете плътно.

16. С череши 

* Не е най-бързата рецепта, но си заслужава!

Ще ви трябват: 700 г червено френско грозде, 1 кг череши, 900 г захар.

Приготвяне: Гроздовите зърна се пасират с блендер или се прекарват през месомелачка, добавя се 100 мл вода и се вари до сгъстяване. По същия начин постъпете и с черешите, след което добавете захарта и оставете да ври още 15 минути. Смесете двете плодови пюрета и варете заедно още 10-ина минути. Разсипете горещото сладко в буркани и затворете плътно.

17. С черни боровинки 

* Никоя друга комбинация няма да даде толкова наситен цвят на конфитюра.

Ще ви трябват: 1,5 кг червено френско грозде, 2 кг черни боровинки, 1 чаша вода, 2,5 кг захар.

Приготвяне: Смесете френското грозде и боровинките, залейте с вода и оставете на котлона да заври. Прецедете, а плодовете прекарайте през сито, за да отстраните семките. Към полученото плодово пюре добавете захарта. Намалете котлона и варете още половин час. Разсипете сладкото в буркани и затворете плътно.

18. Със сини боровинки 

* И двата плода имат изразителен и специфичен вкус. Ще се получи интересна игра на контрасти.

Ще ви трябват: 1 кг червено френско грозде, 1 кг сини боровинки, 1,5 кг захар.

Приготвяне: Пасирайте касиса и боровинките с блендер, смесете със захарта и оставете за 20 минути. Поставете плодовата смес на котлона и изчакайте да заври. Варете около 15 минути и затворете в буркани.

19. Сладко от червено и бяло френско грозде 

* Страхотно гъсто сладко без желатин.

Ще ви трябват: 500 г червено френско грозде, 500 г бяло френско грозде, 1 кг захар, 2 чаши вода.

Начин на приготвяне: Разтворете чаша захар във водата и загрейте. Когато захарта се разтвори сипете касиса в сиропа. Изчакайте да заври и оставете на слаб котлон да къкри около час. Добавете останалата захар и варете още 40 минути, след което разсипете в буркани.

20. С цели плодове 

* За да се избегнете разпадането на плодовете, те трябва да са плътни и здрави.

Ще ви трябват: 600 г червено френско грозде, 400 мл вода, 400 г захар, щипка джинджифил.

Приготвяне: Смесете водата със захарта и джинджифила и сварете сироп, за около 20 минути. Сипете френското грозде в него и варете още около половин час на слаб огън, без да бъркате. Разсипете сладкото внимателно в бурканите и затворете плътно.