Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите.

За опитните домакини и когато готвим нещо редовно, най-често слагаме продуктите "на око". Друга е работата, когато искаме да изпробваме нещо ново. Там трябва да спазим грамажа.

Предлагаме ви списък на най-често използваните продукти. Разбира се, стойностите са усреднени, лъжичките са с лек връх, а чашите - изравнени на горния ръб.

Чаена лъжица:

брашно - 3 г;

захар - 4 г;

пудра захар - 3 г;

вода - 5 г;

галета - 3 г;

прясно мляко - 5 г;

кисело мляко - 5 г;

цедено мляко - 5 г;

сметана - 5 г;

краве масло - 5 г;

мас - 4 г;

мед - 7 г;

нишесте - 3 г;

олио - 5 г;

ориз - 4 г;

оцет - 5 г;

сол - 6 г;

сода бикарбонат - 5 г;

бакпулвер - 5 г.

Супена лъжица:

брашно - 3 г;

вода - 15 г;

галета - 8 г;

прясно мляко - 15 г;

кисело мляко - 15 г;

цедено мляко - 14 г,

кристална захар - 12 г;

пудра захар - 7 г;

краве масло - 15 г;

мас - 13 г;

мед - 20 г;

нишесте - 7 г;

олио - 15 г;

ориз - 10 г;

оцет - 15 г;

сметана - 15 г;

сол - 18 г;

сода бикарбонат - 14 г;

бакпулвер - 14 г.

Чаена чаша:

брашно - 153 г;

вода - 250 г;

галета - 90 г;

прясно мляко - 250 г;

цедено мляко - 245 г;

сметана - 260 г;

кисело мляко - 250 г;

краве масло - 240 г;

кристална захар - 210 г;

пудра захар - 125 г;

мас - 205 г;

мед - 355 г;

нишесте - 125 г;

олио - 230 г;

ориз - 195 г;

оцет - 240 г;

сол - 300 г;

сода бикарбонат - 245 г;

бакпулвер - 245 г.

Kафена чаша:

бакпулвер - 120 г;

брашно - 76 г;

вода - 125 г;

галета - 45 г;

кисело мляко - 130 г;

краве масло - 120 г;

кристална захар - 105 г;

мас - 105 г;

мед - 180 г;

нишесте - 65 г;

олио - 115 г;

ориз - 100 г;

оцет - 120 г;

прясно мляко - 130 г;

пудра захар - 61 г;

сметана - 130 г;

сол - 150 г;

сода бикарбонат - 120 г;

цедено мляко - 125 г.