Пазарът към момента е стабилен, въпреки икономическите трудности, казват от бранша
Всички месопреработватели предпочитаме да работим с български суровини, но както знаем, нашето месо не достига. От свинското, произвеждано в България, голяма част се реализира в магазините за прясна консумация. За производство на месни продукти около 40-45% от свинското месо е от български производители и 55-60% от други европейски страни като Испания, Германия, Франция, Белгия, Унгария, Нидерландия. При говеждото най-много 20% е българско месо, останалите 80% доставяме от ЕС", съобщиха за „Български фермер" от Асоциацията на месопреработвателите в България.
Месопреработвателите са категорични, че както показаха по време на ковид пандемията редом с останалите производители на храни, могат да се справят с кризисна ситуация, без да допускат празни рафтове в магазините, където се търгува месо.
За периода януари-юни 2024 г. по предварителни данни на МЗХ в кланиците са заклани 19 810 едри преживни животни (увеличение 9,5% спрямо същият период на 2023 г.) и са добити 41,4 тона месо кланично тегло (увеличение 7,4% спрямо същият период на 2023 г.). За същия период през 2023 г. са заклани 18 100 говеда и е добито 38,86 тона месо. Закланите свине за първото шестмесечие на 2024 г. са 666 780, което е с 8,7% увеличение спрямо същия период на 2023 г. и е добито 46,3 тона месо кланично тегло (увеличение - 11,5%). За сравнение през същия период на 2023 г. закланите свине са 613 600 и е добито 41,5 тона свинско месо. По данни на МЗХ средно за 2023 г., изкупната цена на угоените прасета в България бележи ръст от 15,2% на годишна база, до 3,86 лв./кг живо тегло без ДДС. Общо внесеното количество прясно, охладено и замразено свинско месо за 2023 г. е с 3,8% по-малко спрямо предходната година и достига 126 996 тона. Водещ доставчик и през 2023 г. остава Испания, следвана от Германия, Франция, Белгия, Унгария, Нидерландия и др. През 2023 г. на външните пазари са реализирани общо 7 488 тона прясно, охладено и замразено месо от свине, което е с 5,3% под миналогодишното количество. Най-голям е износът за Гърция (увеличение от 21,1% на годишна база), по данни на агроведомството и националната месопреработвателна асоциация.
През 2023 г. добивът на пилешко месо в кланиците, формира над 99% от общото производство в страната и възлиза на 90,5 хил. тона, без съществена промяна спрямо предходната година (-0,05%), показва статистиката на МЗХ.
По наблюдения на асоциацията, пазарът през последните една-две години запазва стабилност. Предвид традиционната култура на консумация на месо и месни продукти у българите, се надяват търсенето както на типични, така и на иновативни български месни продукти да нарасне през следващите месеци.
Още за пазара на месо и месни продукти четете в новия брой на в. "Български фермер" от 14-20 октомври
Коментари