Излишно е да казваме как всички ние търсим български продукти, като особено предпочитани са родните плодове и зеленчуци. Това, разбира се, не е тенденциозно и базирано на спомените от близкото минало. Доказано е, че дори чужди сортове, които се отглеждат у нас, стават с много по-добри вкусови качества отколкото в страните, в които са селекционирани.

А защо трудно намираме истински български зеленчуци?

Причините са много и комплексни.

От една страна напълно погрешната европейска политика за субсидиране, от друга - тоталното абдикиране на българската държава, която буквално не прави нищо, за да подпомогне родните градинари и овощари.

И накрая, но не на последно място, да се отглеждат зеленчуци, когато производителите им са оставени на произвола на съдбата, е изключително трудно

А ако искате да научите защо много малко фермери се занимават с това, отидете на посещение в една зеленчукова ферма.

Дори не е нужно да работите, просто гледайте.

И тъй като не всеки ще го направи, "Български фермер" ще е вашият гид в една българска зеленчукова ферма. На гости сме на сем. Кирови, от село Садовец, Плевенско.

За Пламен Киров отглеждането на зеленчуци не е просто начинание, а работа, с която се занимава от 20 години.

Той и семейството му засяват и засаждат сезонни зеленчуци през цялата година. Фермата им е типично интензивно зеленчукопроизводство, като се отглеждат почти всички характерни за района зеленчуци.

Първите думи на малкия син на Пламен - Георги, са: "Напишете нещо хубаво за нашето село, защото напоследък ни свързват само с лоши новини".

Изпълняваме молбата му, защото това, което виждаме е нещо уникално, то е геройството на българските зеленчукопроизводители.

Тази година стартирахме на 8 януари, разказва Пламен. Започваме с ранния разсад от домати. Сеем семка по семка, редим на рафтове.

Междувременно се засяват салати, лук, чесън, репички, подправки и т.н.

Изключително трудно е в началните етапи от грижите за разсада, допълва Боряна, съпруга на Пламен. След засяването, всяка сутрин се оросява, за да не образува почвата кора.

Като поникнат растенията, денонощно сме в оранжерията, температурата трябва да се следи непрекъснато, тъй като ако падне под 17-18 градуса, всичко загива.

След това започва пикиране в кофички, ново засяване за по-късно производство. Това се повтаря и с другите основни култури - краставици, пипер, патладжан. В същото време се увеличава работата в градината - листните и луковите зеленчуци се отглеждат под полиетилен. И там не е по-лесно, тъй като според времето, покритието се отвива или завива.

Сега пролетните култури вече са към края си. Постепенно се освобождават площите, а на тяхно място веднага застъпват нови видове. Ще се сее разсад на карфиол, зеле, праз лук, и т. н.

Правим много интензивно производство не оставаме празни лехи почти през цялата година, включва се в разговора и големият син Калоян. Следим пазара и се стремим да произвеждаме това, което се търси, въпреки че отглеждаме всички традиционни зеленчуци.

Колкото до пазара, може да бъдете сигурни, че с него сем. Кирови нямат проблем. Голяма част от продукцията се предлага на пазара в Тетевен. Всички познават стоката ни, казва Георги. Дори не може да смогнем да задоволим търсенето.

За да стигнат до това положение обаче, нищо не е случайно. Името, което са си създали, е градено в продължение на дълги години. С много работа и пак работа, и най-вече с качествена продукция.

Не просто отглеждаме разсади и зеленчуци, отглеждаме определени разсади и зеленчуци, изтъква Пламен. Работим само с качествени и професионални семена както на наши, така и на чужди сортове и хибриди.

Само за информация, за тези, които не знаят едно пакетче семена струва около 100, 120, дори 130 лв. Тук, компромис с качеството не правят. Затова и клиентите, които купуват тази година, догодина отново са тук. Защото получават точно това, което поискат. Например когато кажат домати сорт Амати, получават сорт Амати.

Не при всички производители обаче е така. На пазара за разсади от един кашон с разсад се вадят и Наслада, и Розов блян, и Гардела, и т. н.

Нелоялната конкуренция е тотална, разказват градинарите. Буквално случайни хора взели някакви семена, отгледали разсади и продават. Предлага се разсад от домати буквално за 10 ст., което е направо абсурдно при положение, че само кофичката струва 6 ст. Ами другите разходи - торопочвена смес, отопление, вода, торове, всичко се купува, а трудът - той дори не се брои.

Контролът у нас е под всякаква критика, просто липсва. Не може всеки да продава каквото и където му хрумне. И все пак това се случва. И не че градинарите се боят от конкуренция, в никакъв случай. Клиенти не им липсват, дори не смогват. Същото е не само с разсада, но и с зеленчуците, които отглеждат.

Засаждаме търсени и вкусни сортове, които се предпочитат от потребителите, разказват градинарите. От доматите отглеждаме разсад от доказани чужди сортове като Амати, Гардела, Рали, Мамирио, както и от наши - Наслада, Рила, Ком, Прекос, Розов блян и др. А едни десертни градински домати като тези например се гледат много по-трудно, отколкото такива в оранжерии или полски безколови.

Имаме и няколко видове зеле - и за салата, и за кацата. Никога не си позволяваме да подвеждаме клиенти кое зеле е по-меко, и кое по-твърдо, което е често срещан проблем при тези, които не ги разпознават. Стоим с името си зад всеки произведен разсад или зеленчук, досега рекламации не сме имали, обяснява семейството.

Нямаме никаква съмнение в думите на Кирови, тъй като видяхме лехите със салати и другите пролетни зеленчуци, оранжериите с разнообразен разсад, както и засадените вече ранни домати, а също така и картофите.

А докато разговаряме, градинарите пак не спират да работят. Ту Георги ще извади разсад за някои клиент, ту Боряна ще отреже няколко салати за друг. А на въпроса на клиентка от Луковит, защо идва чак до с. Садовец, отговорът е: купувам разсад оттук от години, защото какъвто сорт поискам, такъв ми дават, като качеството е гарантирано.