След празничните дни около Великден останаха хубавите спомени от посещения при роднини и варени яйца или по-скоро МНОГО от тях. Та нали старите хора са казали, че великденските яйца се ядат чак до Спасовден. Е, какво да правите с тях, ако ви е омръзнало да ги ядете само поръсени със сол? По този повод избрахме няколко лесни рецепти за ястия с варени яйца.
Пък и кой е казал, че варени яйца остават само след Великден.
1. Салати
* в лаваш
Продукти: 6 варени яйца, 3 супени лъжици майонеза, 2 1/2 чаени лъж. горчица, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/2 ч. лъж. сол, черен пипер - на вкус, 2 суп. лъж. ситно нарязан стар лук, 1 суп. лъж. ситно нарязан зелен лук, 4 листа лаваш (разрязани наполовина), 4 ленти бекон, 250 г зелена салата, 1/2 краставица, нарязана на кръгчета
Приготване: Нарежете сварените яйца на кубчета. Смесете майонезата, горчицата, червения пипер, солта и черния пипер. Добавете двата вида лук. Прибавете нарязаните яйца към сместа и разбъркайте старателно. Запържете бекона, докато стане хрупкав.
Върху половинките от лаваша сипете малко от яйчната смес. Добавете бекон, краставица и лист зелена салата. Завийте на руло. Готово!
* с лимец
Продукти: 4 връзки спанак, 250 г варен и охладен лимец, 3 супени лъжици сурови слънчогледови семки, 60 г сушени домати (можете да вземете пресни), 60 г маслини, 2-3 варени яйца
За дресинга: 2-3 скилидки чесън, 50 г зехтин, 1 суп. Лъж. ябълков оцет, 1 суп. Лъж. пчелен мед, 2 ч.лъж. лимонов сок, 1/4 ч.лъж. сол, 1/4 ч.лъж. черен пипер
Подготовка: В дълбока купа разбъркайте нарязания спанак, лимеца, слънчогледовите семена, нарязаните домати, маслините и нарязаните на малки кубчета яйца. Смачкайте чесъна с преса и го смесете с останалите съставки за дресинга. Полейте яйцата с получената смес и разбъркайте.
* Ирландска
Състав: 4 варени яйца, пресни зелени подправки, 2 краставици, 250 г чери домати, 200 г зелен грах, 1 глава салатен лук, 150 г твърдо сирене, 3-4 суп.лъж. майонеза, 2 суп.лъж. ябълков оцет, 1 суп. лъж.горчица, сол и черен пипер
Приготвяне: Смесете майонезата, оцета и горчицата. Добавете 2-3 ч.лъж. вода. Нарежете лука на полумесеци, а краставиците и доматите - на филийки. Яйцата се режат на 6-8 филийки, а сиренето - на ивици.
Сипете ситно нарязаните зеленини, зеленчуците, сиренето и яйцата в дълбока купа. Добавете майонеза и разбъркайте внимателно. Готово!
2. Предястия и ордьоври
* Пълнени с майонеза
Състав: 6 варени яйца, 2 суп.лъж. майонеза, 2 ч.лъж. горчица, сол и черен пипер, червен пипер, магданоз и копър.
Подготовка: Разрежете яйцата по дължина на две. Намачкайте жълтъците с вилица и ги смесете с майонезата и горчицата. Посолете и подправете с черен и червен пипер. С получената смес напълнете белтъците. Отгоре поръсете със ситно нарязани зелени подправки.
* Мариновани
Продукти: 6 варени яйца, 1/2 глава червено цвекло, 200 мл ябълков оцет + 1 суп.лъж. (може и по-малко), 50 г кафява захар, 1 ч.лъж. черен пипер в зърна, 1 ч.л. сол, 1 ч.лъж. горчица, 1 суп.лъж. майонеза, 1/2 суп.лъж. къри, 2 суп.лъж. зехтин, зеленина за украса.
Приготвяне: За да приготвите саламурата, нарежете цвеклото, сложете го в купа, добавете ябълковия оцет, черния пипер и солта. Разбъркайте. Поставете внимателно сварените и обелени яйца в саламура, сложете купата в хладилника и оставете за 12 часа. След като изтече определеното време, извадете яйцата от саламурата, разрежете ги по дължина на две и отстранете жълтъците.
Намачкайте жълтъците с вилица и добавете майонеза, горчица, оцет, къри и зехтин. Разбъркайте всичко. Подправете със сол и черен пипер. С получената смес напълнете белтъците. Поръсете яйцата с нарязани зелени подправки.
3. Шотландски
Продукти: 6 варени яйца, галета, черен пипер, 500 г телешка кайма, 1 суп.лъж. горчица, 2 скилидки чесън, сол, брашно, зелени подправки.
Приготвяне: Омесете каймата, заедно със смачкания чесън, солта, черния пипер и горчицата. Направете топки от 120-130 г и разстелете на питки. В средата на всяка питка поставете свареното и обелено яйце и завийте. Потопете всяко от получените големи кюфтета първо в брашно, а после - в разбито яйце, оваляйте в галета. Пържете в дълбок тиган, за около 3 минути от всяка страна.
Прехвърлете пържените топки в тавичка, покрита с хартия за печене. Запечете в предварително загрята фурна за около 5 минути. Украсете!
4. Пилешко руло
Продукти: 4-5 варени яйца, 1 сурово яйце, 1 кг пилешко филе (може да използвате направо кайма), 150 мл сметана, пресен магданоз и копър, галета, сол, черен пипер
Приготвяне: Смелете пилешкото филе с месомелачка. Добавете ситно нарязаните магданоз и копър, яйцето, галетата и сметаната. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Поставете половината от каймата в правоъгълна кексова форма, като предварително сте покрили с хартия за печене. Наредете в средата варените яйца и покрийте с останалата кайма.
Печете рулото във фурната за около 45 минути.
5. Къри
„Къри“ в Индия и някои други източни народи наричат освен познатата подправка, и ястие, което е пикантно, приготвя се от зеленчуци и/или месо и се сервира заедно с ориз.
Състав: 8 варени яйца, сол, зелени подправки, 2 суп.лъж. къри паста, 2 глави лук, 140 г зелен грах, ориз, 400 г млени домати, 100 г кисело мляко.
Приготвяне: Запържете лука, нарязан на полумесеци, до златисто кафяво. Добавете къри-пастата и гответе, като разбърквате от време на време, още 2 минути. Прибавете доматите, 200 мл вода и сол и оставете да заври. Гответе още 10 минути.
Добавете граха и киселото мляко, разбъркайте и варете още 3 минути.
Нарежете варените яйца на едро. Разсипете кърито в купички и добавете яйцата и ситно нарязаните зелени подправки. Сервирайте с варен ориз.
6. Банички със зелен лук
Съставки за пълнежа: 4 варени яйца, 400 г зелен лук, сол
Продукти за тестото: 300 мл кисело мляко, 450 г брашно, 3 суп.лъж. растително масло, 1 ч.лъж. сода за хляб, 1 ч.лъж. сол.
Приготвяне: Към брашното добавете сол. Загасете содата в киселото мляко и постепенно ги прибавете към брашното. Добавете олиото и замесете тестото. Оставете „да почива“ 30 минути.
През това време накълцайте зеления лук и яйцата, разбъркайте и посолете.
Разточете тестото и го нарежете на парчета. Върху всяко парче сложете по 2-3 ч. лъж. от пълнежа и завийте баничките, като старателно притискате краищата.
Пържете в дълбок тиган, в растително масло, по 3 минути от всяка страна. Готовите банички прехвърлете върху домакинска хартия, за да отстраните излишната мазнина. Готово!
Коментари