Какви топли ястия да приготвите

Как да „омилостивим" Зелената дървена змия, която е символ на Новата 2025 година? Ясно е, че масата трябва да изглежда доста цветна и да се хареса на „Господарката". И тъй като змията е хищно същество, на трапезата трябва да има от любимата ѝ храна - месо и риба.

За да може новогодишният „гост" да има какво да избира, празничните ястия (особено топлите) трябва да бъдат разнообразни - от свинско и телешко до риба, морски дарове и яйца. Змията със сигурност ще „оцени" цветовото разнообразие и необичайния състав на ястията. Те могат да се сервират отделно или заедно с гарнитура и сос. А пресните зеленчуци, плодове и свежи подправки ще ви помогнат да добавите тематичен цвят, допълвайки горещото ястие като ядлива украса.

Домашен колбас от парчета месо 

Продукти: 1,5 кг свинско или друго месно филе, 50-60 г желатин, 2-3 скилидки чесън, 1-2 суп. лъж. червен пипер, 1,5-2 ч. лъж. сол, подправки на вкус.

Приготвяне: Свинското месо се нарязва на ситно, като оставете едно по-голяма парче цяло и го оформете на „лист". Смесете нарязаното месо с желатина, солта и подправките. Прехвърлете върху цялата пържола и завийте на руло, стегнете с кухненски конец. Печете до готовност във фурната на 180-190°C. След това извадете рулото от фурната, охладете леко и нарежете на порции.

Пуйка в бекон а ла лула кебап 

Продукти: 900 г пуешка кайма, 300 г суров бекон, 6 тънки резена пушен бекон, 1 глава лук, сол, сушени билки, подправка за барбекю на вкус.

Приготвяне: Обелете и нарежете лука. Смесете с каймата и ситно нарязания суров бекон. Посолява се и се добавят всички подправки. Омесете каймата, докато стане хомогенна и еластична.

Разделете я на шест равни части и от всяка оформете продълговато кюфте. Нанижете каймата на дървено шишче, което трябва да премине през цялото кюфте. Завийте всяко шишче в резен пушен бекон и го запечете от всички страни до готовност. Поднесете ястието топло.

Пилешко вретено с гъби 

Продукти: 2 пилешки филета с кожата, 100 г варени сушени гъби, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1/2 чаша олио, сол и къри на вкус.

Приготвяне: Отстранете внимателно кожата от всяко филе и я разрежете на две равни части. Прекарайте месото през месомелачка, добавете сол и подправки.
Запържете обеления и ситно нарязан лук с гъбите в 1-2 суп. лъж. растително масло до готовност. Охладете и го добавете към каймата. Омесете добре.

Поставете част от каймата върху всяко от четирите парчета кожа и навийте на руло (като сарма). Запържете от всички страни в останалото олио до готовност.

Вместо пилешка кайма може да използвате пилешко филе с кожа. В този случай трябва да го начукате добре и в него се завиете запържените гъби с лук.

Телешки кюфтета от кълцано месо 

Продукти: 1 кг телешко месо, 2-3 глави лук, 1 яйце, 2 суп. лъж. растително масло, сол, подправки, соев сос, билки и мащерка на вкус.

Приготвяне: Телешкото месо се нарязва на много ситно с нож, заедно с лука, или се нарязва в кухненски робот на ниска скорост.

Добавете нарязаните зелени подправки, сол и останалите подправки, прибавете яйцето. Омесете добре каймата и оформете кюфтетата. Запържете ги в тиган в растително масло от двете страни до готовност. Минута преди да са готови поръсете със соев сос и върху тях наредете стръкчетата мащерка.

Задушени картофи с ребра и тиквички 

Продукти: 600 г свински ребра, 5-6 картофа, 1 средна тиквичка, 1 глава лук, 1/2 чаша олио, 1-2 суп. лъж. кетчуп, вода, сол, подправки и пресни билки на вкус.

Приготвяне: Леко запържете ребрата от всички страни в растително масло, със сол и подправки. Добавете обеления и ситно нарязан лук, разбъркайте добре и задушете месото под капак на слаб огън за минута.

Добавете кетчупа, разбъркайте отново и изчакайте още минута. След това добавете вода, че да покрие напълно месото. Покрийте с капак и оставете сместа да заври на умерен огън.

Обелете картофите и тиквичките. Измийте зеленчуците и ги нарежете на малки парчета или кубчета. Поставете в тенджерата с ребрата и разбъркайте всичко заедно. Задушава се под капак до готовност на месото и зеленчуците, като при необходимост се долива вода. 5-7 минути преди да свалите от котлона, овкусете ястието, ако е необходимо посолете и добавете подправки и ситно нарязани билки.

Заек със зеленчуци 

Продукти: 1 малък заек, 1 кг замразени зеленчуци, сол, подправки, растително масло и микрозеленчуци на вкус.

Приготвяне: Измийте заека и го нарежете на порции. Запържете в растително масло от всички страни до златистокафяво, като добавите сол и подправки. След това прехвърлете в тава, намазана с олио, и подредете зеленчуците отстрани. Поръсете ги със сол и подправки.

Поставете тавата в предварително загрята фурна и печете до готовност на всички съставки при температура 150-170°C. Извадете тавата от фурната, прехвърлете ястието в чиния за сервиране и гарнирайте с микрозеленчуци.

Патица с тиква, плодове и розмарин на фурна 

Продукти: 1 средно голяма патица, 500 г сурова тиква, 200-300 г плодове, 2 суп. лъж. кетчуп, 1 суп. лъж. горчица, 1 суп. лъж. соев сос, сол, подправки и розмарин на вкус, растително масло за печене, вода (ако е необходимо).

Приготвяне: Измийте патицата и натрийте със смес от сол и подправки. Поставете в тава за печене, без да я режете с крилцата нагоре и залейте с растително масло, така че да се разпредели равномерно.

Смесете кетчупа със соевия сос и зърнестата горчица. Намажете соса равномерно върху патицата.

Поставете тавата в предварително загрята фурна и печете поне час и половина при температура 180-190 °C, като при необходимост добавяте вода, за да не изгори месото.

20 минути преди да изключите фурната, прибавете тиквата, нарязана на малки парчета, около патицата и поставете стръкове розмарин отгоре.

Поднесете сготвената патица гореща, заедно с парчета тиква и произволно нарязани плодове.

Варени яйца в хрупкава коричка 

Продукти: 8 яйца, 3 суп. лъж. олио, 1 скилидка чесън, сол, кимион и други подправки на вкус.

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо, охладете ги напълно в студена вода и ги обелете.
Сипете растително масло в загрят тиган. Обелете чесъна, прекарайте го през преса и го поставете в масло. Добавете сол и подправки, намалете котлона и запържете чесъна за около две минути до златистокафяво. Извадете чесъна от тигана и там сложете сварените яйца. Запържете на умерен огън от всички страни до златистокафяво. Препоръчително е ястието да се сервира горещо.

Печена скумрия с плънка 

Продукти: 4 скумрии, 1 чушка, 1-2 моркова, 1-2 глави лук, 1 чаша растително масло, 1 ч. лъж. лимонов сок, сол, смес от пипери и подправки за риба на вкус, варени пъдпъдъчи яйца, черни маслини и билки за украса.

Приготвяне: Изплакнете рибите, внимателно подсушете и поставете върху дъска за рязане. Направете разрез по гръбната перка почти по цялата дължина. Натрийте трупа от всички страни със сол, смес от пипери и подправка за риба. Поръсете с лимонов сок и оставете рибата на дъската да се напои.

През това време обелете и измийте зеленчуците. Нарежете лука и чушката на тънки ивици, а морковите се настъргват на едро ренде. Запържете зеленчуците в тиган в половината растително масло, като разбърквате до готовност.

Охладете зеленчуковата маса. Изсипете останалото растително масло в тава за печене и поставете рибата с гърба нагоре. Напълнете всяка риба със зеленчуци и поставете в предварително загрята фурна.

Печете 30-35 минути при температура 170-180°C. Сервирайте горещо с гарнитура от ориз, гарниран с варени пъдпъдъчи яйца, а по краищата с билки и черни маслини.

Булгур със скариди и млечно-гъбен сос 

Продукти: 1 чаша булгур, 1 кг сурови скариди, 100 г варени гъби, 50 г масло, 1 суп. лъж. брашно, прясно мляко, сол и индийско орехче на вкус, билки и грах за украса.

Приготвяне: Сварете скаридите в добре подсолена вода, изплакнете и обелете.

Отделно сварете булгура в леко подсолена вода. Отцедете и охладете.

В тиган разтопете маслото и в него пресейте брашното, като го разпределите равномерно по цялата повърхност. Пържете на слаб огън до златисто и след това постепенно, на тънка струя, налейте млякото при непрекъснато бъркане.

Веднага щом сместа стане хомогенна, посолете, добавете индийско орехче и гъби. Разбъркайте добре и покрийте съда с капак. Сосът се задушава на умерен огън за 1-2 минути.

Прехвърлете охладения булгур в чиния за сервиране и полейте равномерно с млечно-гъбения сос. Поставете скариди отгоре. Украсете ястието с грах и билки.