Но преди това трябва да сте подготвили помещението
Как да разпознаете здравото прасе:
* то е с добро телосножение;
* здрав скелет;
* жизнено и подвижно;
* гладка еластична кожа;
* достатъчна космена обрасналост;
* копринена четина;
* суха и чиста завита опашка;
* да няма диария - опашката и чаталът му да са чисти и розови на цвят;
* когато му подадете храна, трябва да я дъвче, а не да я смуче.
Белези за недохранване и недобро здраве
* провиснал гръб;
* прекалено чипа зурла;
* тънки изкривени крайници.
Ето още няколко съвета:
Първо правило: Когато избирате, не се хвърляйте на дебело прасе. На тази възраст
охранеността трябва да е добра, но не и прекалена
Второ: Обърнете специално внимание на белите дробове на прасето. Ако те не са в ред, то диша учестено, тежко, с хрипове и кашля.
Трето правило: не бива прасето да е на по-малко от 3-4-седмична възраст. А телесното тегло трябва да е поне 6-7 кг и повече. Важното в случая е прасенцето
да е започнало да яде разнообразна храна
Най-изгодно във финансово отношение е да започнете отглеждането от пролетта. От март и началото на април до края на ноември лесно ще си осигурите по-евтини растителни фуражи.
Другото предимство е, че през лятото може да отглеждате прасето в светло помещение и с дворче за разходка с достатъчно слънчева светлина.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/620/Image_9612620_811_0.jpg)
Коментари