Но преди това трябва да сте подготвили помещението

Как да разпознаете здравото прасе:

* то е с добро телосножение;

* здрав скелет;

* жизнено и подвижно;

* гладка еластична кожа;

* достатъчна космена обрасналост;

* копринена четина;

* суха и чиста завита опашка;

* да няма диария - опашката и чаталът му да са чисти и розови на цвят;

* когато му подадете храна, трябва да я дъвче, а не да я смуче.

Белези за недохранване и недобро здраве

* провиснал гръб;

* прекалено чипа зурла;

* тънки изкривени крайници.

Ето още няколко съвета:

Първо правило: Когато избирате, не се хвърляйте на дебело прасе. На тази възраст

охранеността трябва да е добра, но не и прекалена

Второ: Обърнете специално внимание на белите дробове на прасето. Ако те не са в ред, то диша учестено, тежко, с хрипове и кашля.

Трето правило: не бива прасето да е на по-малко от 3-4-седмична възраст. А телесното тегло трябва да е поне 6-7 кг и повече. Важното в случая е прасенцето

да е започнало да яде разнообразна храна

Най-изгодно във финансово отношение е да започнете отглеждането от пролетта. От март и началото на април до края на ноември лесно ще си осигурите по-евтини растителни фуражи.

Другото предимство е, че през лятото може да отглеждате прасето в светло помещение и с дворче за разходка с достатъчно слънчева светлина.