Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини, които помагат на организма да укрепи имунната система и да подобри метаболизма.
Със сигурност мнозина са опитвали пушена скумрия. Жалко е, че по някаква причина тя не е толкова популярна в други варианти. Рибата има плътно месо, което не се разпада. Освен това тя има малко кости, така че може спокойно да се дава и на по-малки деца.
Вкусът на тази прекрасна риба се разкрива най-пълно при готвене на фурна. Затова днес споделяме с вас тези интересни рецепти.
Пикантни фантазии
Самата скумрия има специфичен вкус, който може да бъде подчертан с добре подбрани подправки.
Продукти: 2 скумрии, 1 чаена лъжичка кимион, 1 ч.лъж. къри, 1 ч.лъж. кориандър, 1 ч.лъж. провансалски билки, 1 глава чесън, 8 чери домати, 1/2 лимон, черен пипер и сол на вкус, магданоз - за украса.
Приготвяне: В купичка смесете сухите подправки - кимион, къри, кориандър, провансалски билки, сол и черен пипер.
Изплакнете старателно изкормената скумрия и подсушете с домакинска хартия. Натрийте от двете страни с приготвената пикантна смес и поставете в хладилника за 30 минути, за да се охлади.
С остър нож направете напречни срезове отстрани и на двете скумрии. Прехвърлете ги в тава, застлана с хартия за печене.
Наредете чери доматите и главата чесън, разрязана наполовина, отстрани на рибата.
Печете във фурна, предварително загрята до 200 °C, с вентилатор на най-висока степен за 10-ина минути. Обърнете рибата и печете още 10 минути.
Сервирайте с лимонови резени и украсете с клонки магданоз.
Азиатски мотиви
Скумрията често присъства в китайската кухня. Тя чудесно се комбинира с различни азиатски сосове и подправки.
Продукти: 3 филета скумрия, 6 супени лъжици соев сос, 1 чаена лъжичка смлян джинджифил, 1/2 лимон, 1 шепа сусамово семе, 1 суп. лъж. растително масло, черен пипер на вкус
Метод на готвене: Пригответе марината за рибата. В отделна купа смесете соевия сос, растителното масло, лимоновия сок, смления джинджифил и черния пипер. Разбъркайте. Соевият сос е доста солен, така че добавянето на сол не е задължително.
Изплакнете филетата на рибата, подсушете и поставете в широка тава. Залейте с марината и оставете в хладилника за 10 минути.
Обърнете филетата и оставете за още 10 минути. Поръсете сусам върху рибата и разбъркайте добре.
Наредете филетата в термоустойчив съд и печете във фурна, предварително загрята до 200 °C за около 20 минути, докато станат хрупкави.
Ябълково настроение
Почти всички плодове и зеленчуци са подходящи за тази морска риба. Когато я печете във фурната, спокойно можете „да играете“ с контраста на киселите ябълки и сладки моркови.
Продукти: 2 скумрии, 3 ябълки, 1 голям морков, 1 глава лук, ? лимон, копър, 1 супена лъжица провансалски билки, черен пипер и сол на вкус
Метод на готвене: Изплакнете и подсушете всяка от изкормените скумрии. Натрийте със сол, черен пипер и билките.
Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета, а почистения лук – на полумесеци. Нарежете ябълките на средно големи филии. Ако желаете можете да оставите една ябълка цяла.
Поставете няколко резенчета ябълка, моркови и целия нарязан лук в корема на всяка риба. Полейте с лимонов сок. Поставете рибата в плик за печене. Останалите ябълка и морков разпределете между парчетата риба.
Печете във фурна, загрята до 180 °C за около 30 минути. Разрежете плика, увеличете температурата до 200 °C и поставете тавата с рибата на най-високото ниво. Печете още 10-15 минути до златисто кафяво.
Сервирайте скумрията, поръсена с наситнен копър.
Гъбен празник
Всички любители на гъбите ще харесат съчетанието на скумрията с мекия вкус на гъбите.
Продукти: 3 скумрии, 300 г гъби, 8 чери домати, 2 домата, 1 лимон, ? чаена лъжичка сух босилек, ? ч.л. сушена мащерка, 0,5 ч.л. сушен розмарин, 0,5 ч.л. сух чесън, 1 глава червен лук, 1 супена лъжица зехтин, 30 г масло, 50 г сметана, зелени подправки на вкус, черен пипер и сол на вкус
Метод на готвене: Изплакнете изкормената риба, подсушете и натрийте старателно със сол, черен пипер, босилек, мащерка, розмарин и сушен чесън. Полейте със зехтин и поръсете със сока от половин лимон. Мариновайте за 30 минути.
Нарежете гъбите наполовина. В тиган разтопете маслото и добавете гъбите. Подправете със сол и черен пипер и задушавайте около 20 минути на умерен огън.
Червеният лук нарежете на едро, а втората половина на лимона и големите домати - на полумесеци. Нарежете и чери доматите на половинки. Отстрани на всяка риба направете напречни срезове, в които мушнете резенчета лимон и домати.
Смесете пържените гъби със сметана. В тава за печене прехвърлете гъбите, червения лук, скумрията и половинките чери домати. Печете във фурна, на 190 °C, за около 35-40 минути. Времето варира в зависимост от размера на рибата.
Добър апетит!
Коментари