Да се научим да готвим със сезонни зеленчуци

Какви зимни салати приготвяте? Почти всеки ще си спомни за картофената. Също така на масата често има зеле, цвекло или моркови. Това обаче не е пълен списък на продуктите, от които можете да приготвяте салати през зимата.

Много вкусни и здравословни зимни салати се приготвят от боб, червено зеле, тиква и дори райска ябълка. А направата им не е никак трудна. Бихме искали да ви предложим няколко интересни рецепти.

Нетрадиционна бобена салата 

Необходими са ви: 500 г боб, 1 средно голям морков, 1 чаша наситнен лук, 1 чаша наситнена целина, 220 г крема сирене, 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. мляко, 1 суп. лъж. ябълков оцет, 2-3 скилидки чесън.

Приготвяне: Сипете боба в купа, изплакнете го, покрийте го с вода и оставете за една нощ. На сутринта отцедете водата, сложете набъбналите зърна в тенджера и долейте нова вода. Поставете на котлона и изчакайте да заври. След като заври, намалете котлона и варете боба, докато омекне, около 50 минути. Посолява се 10 минути преди края на готвенето. Поставете готовия боб в гевгир и оставете да изстине.

Ако не искате да отделяте толкова време за варене на боб, можете да използвате боб от консерва.
Измийте и подсушете зеленчуците. Морковите се настъргват на едро ренде, лукът се нарязва на кубчета, а целината на парчета.

Започнете да приготвяте дресинга за салатата. В дълбок съд се слагат крема сиренето, наситненият чесън, захарта, млякото и ябълковият оцет. Смесете всички съставки старателно.

Поставете боба, морковите, лука и целината в купа за салата. Добавете дресинга. Разбъркайте всички съставки и поставете салатата в хладилника за няколко часа.

С моркови и орехи 

Ще ви трябват: за салатата – 4 средно големи моркова, 2 суп. лъж. стафиди, 2 суп. лъж. сушени боровинки, 2 суп. лъж. орехи пекан, 2 суп. лъж. орехи, 2 суп. лъж. неподсладени кокосови стърготини, 2 суп. лъж. белени тиквени семки, 2 суп. лъж. пресен магданоз.

За дресинга – 1 суп. лъж. растително масло (за предпочитане зехтин или авокадо), 1 суп. лъж. ябълков оцет, 1 ч. лъж. мед, 1 ч. лъж. настърган корен от джинджифил, 1/2 ч. лъж. дижонска горчица, 1/4 ч. лъж. сол, 1/4 ч. лъж. смлян черен пипер.

Приготвяне: Измийте обелените моркови, подсушете и настържете на едро ренде. Стафидите се заливат със студена вода за 30 минути, след което се отцеждат в гевгир и се поставят върху кърпа да изсъхнат.

Накълцайте ядките на ситно. Измийте магданоза, подсушете и нарежете.

Сложете настърганите моркови, стафидите, боровинките и ядките в дълбока купа, разбъркайте и започнете да приготвяте дресинга за салата.

За да направите това, в отделен съд смесете растителното масло, ябълковия оцет, меда, корена от джинджифил, горчицата, сол и черен пипер. Разбийте всички съставки до гладкост. Готовата салата се залива с дресинга и всичко се разбърква добре.

Прехвърлете салатата в купа и отгоре поръсете с настъргания кокос, наситнен магданоз и тиквени семки. Поставете в хладилника за няколко часа, за да могат съставките да поемат вкусовете си, и сервирайте.

С червено зеле и сирене 

Необходими са ви: 1 малка или половин голяма глава червено зеле, 3 суп. лъж. растително масло, 2 суп. лъж. лимонов сок, около 1/2 чаша фурми без костилки (може да се заменят със сушени смокини), 110-120 г бяло сирене, 1 суп. лъж. наситнен магданоз, 2 ч. лъж. сусам, сол и смлян червен пипер - на вкус.

Приготвяне: Зелето се измива и се нарязва на ситно. Сложете го в дълбока купа за салата и го овкусете с растително масло, сол и червен пипер. Прибавете изстискан лимонов сок. Смесете всички съставки старателно. Опитайте и, ако е необходимо, добавете още сок или сол, ако желаете.

Ако не обичате зелето да е много хрупкаво, оставете го за малко в купата, за да омекне.

Отстранете костилките от фурмите. Нарежете сушените плодове на средно големи филийки.

Нарежете кашкавала на парченца. Запържете сусама в тиган, без да добавяте масло. Измийте магданоза, подсушете го и нарежете на ситно.

Към овкусеното зеле се добавя половината количество кашкавал и фурми. Разбъркайте всички съставки. Отгоре поръсете останалото сирене и фурми. След това добавете магданоз и сусам.

Поднесете готовата салата веднага.

С тиква 

Ще ви трябват: 1 тиква „цигулка", 2 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. накълцан чесън, 100 г рукола, 50 г сирене фета, 1/3 чаша семена от нар, 1/3 чаша кедрови или други ядки, балсамов оцет за дресинга, смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Първо трябва да изпечете тиквата. Загрейте фурната на 200°C. Подгответе тава за печене и я постелете с хартия.

Измийте тиквата, подсушете и обелете. Нарежете я на парчета 2х3 см. Обелете, измийте и наситнете чесъна.

В дълбока купа смесете зехтина, наситнения чесън и смлян черен пипер. Към тях добавете парчетата тиква и разбъркайте добре, за да се покрият с маслено-чеснова смес. Наредете ги върху хартия за печене и поставете в гореща фурна за 20-25 минути. Печете тиквата, като я разбърквате от време на време, докато омекне, но да запази добре формата си. Извадете тавата от фурната и я оставете да изстине.

Междувременно пригответе останалите съставки за салатата. Запържете леко ядките в сух тиган. Измийте и подсушете руколата. Нарежете бялото сирене на малки парчета. Обелете нара.

Поставете съставките в купа за салата на слоеве. На дъното сложете листа рукола, отгоре - печени ядки. Върху тях се поставят печена тиква, а след това сирене и нар. Готовата салата залейте с балсамов оцет. Салатата от печена тиква може да се съхранява в хладилник за около ден.

Салата с райска ябълка и пармезан 

И накрая, бихме искали да ви предложим една необичайна салата. Основната съставка е райска ябълка. За това ястие е по-добре да използвате малко неузрели плодове, защото... Не са много сладки и след нарязване на ситно не губят формата си.

Необходими са ви: 3 райски ябълки, сок от един лимон, 100 г рукола (може да се замени с млада маруля, спанак и др.), 70-80 г пармезан, 4 ч. лъж. зехтин, смлян черен пипер и ситно смляна морска сол - на вкус.

Приготвяне: Първо пригответе райската ябълка. Измийте плодовете. Отрежете върховете и основите на всеки плод и отстранете семките. Използвайте белачка за зеленчуци, за да обелите кожата. Разрежете плодовете на две и нарежете на малки филийки.

Така приготвените райски ябълки се поставят в купа и се поливат със сока на един лимон. Добавете щипка сол и 1 суп. лъж. зехтин. Смесете всички съставки. Оставете да престои, докато солта се разтвори и плодът започне да пуска сок (около 5 минути). Опитайте райските ябълки и по желание добавете още сол или лимонов сок.

Измийте и подсушете руколата. Поставете я в купа за салата, добавете райската ябълка и залейте с плодов сок.

С помощта на белачка за зеленчуци нарежете пармезана на тънки филийки и добавете към останалите съставки. Салатата се полива със зехтин и се поръсва със смлян черен пипер. Разбъркайте внимателно и сервирайте веднага.