пита Бисерка Тодорова от Габрово

Савойското зеле е изключително интересна култура, която обаче все още се оглежда от много малко градинари у нас. В Западна Европа това зеле се консумира както в свежи салати, така и в разнообразни ястия.
У нас се предлагат доста сортове савойско зеле, тъй че Бисерка, както и останалите любители, които искат да си отглеждат този вид, могат да ги намерят в специализираните магазини. За тези, които решат да го направят, по-долу ще маркираме някои особености.

С какво да се съобразите:

* Савойското зеле се отглежда много успешно като зимна култура. Семената се засяват през август, разсадът се засажда през октомври, а зелето се прибира през май.

* Този вид зеле се разсажда на по-малко разстояние, тъй като образува по-малки глави. Разстоянията са:

- 30 на 50 см - при ранните сортове

- 50 на 50 см - при късните сортове

* Предимство на савойското зеле е, че се напада от много по-малко болести и неприятели в сравнение с обикновеното.

* Останалите грижи по отглеждането на зелето са като при другите представители на вида.