По време на пости не е задължително да стоите само на хляб и вода. Има много вкусни десерти, с които да се подсладите. Днес ще споделим някои от тях.

1. Печени ябълки със сушени плодове и орехи 

Продукти: 4-6 ябълки, стафиди, 100 г сушени кайсии, 100 г сини сливи, 100 г орехи, 100 г мед, 100 г захар.

Приготвяне: Почистете ябълките. Внимателно с остър нож изрежете сърцевината. Поръсете със захар.

Накиснете стафидите, сушените кайсии и сините сливи в гореща вода. След 20 минути прехвърлете сушените плодове в гевгир да се отцедят и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и орехите и заедно с меда ги смесете със сушените плодове. Можете да прибавите и сърцевината на ябълката, която сте издълбали. С получената смес напълнете ябълките.

Наредете пълнените плодове в тава, застлана с хартия за печене, и печете във фурната за 25-30 минути при 180-190 градуса. Готовия десерт залейте с мед.

2. Кекс със сладко 

Продукти: 2 чаени чаши брашно, 1 пакетче суха мая, 2,5 супени лъжици масло, 5,5 супени лъжици захар, кора от 1 лимон, ванилия, ядки - на вкус, сладко.

Приготвяне: Разтворете маята в топла вода с лъжица захар и малко брашно. Оставете за 20-25 минути да се активира.

Смесете захарта, лимонената кора и ванилията и ги прибавете към маята. Добавете маслото и брашното. Омесете добре и оставете тестото „да почива“ за около час.

Разделете тестото на две части – по-малка и по-голяма, и разточете две кори. В тава за печене, намаслена и поръсена с брашно, поставете по-голямата кора, като леко задигнете краищата по стените. Намажете със сладкото и поръсете с накълцани ядки. Покрийте с втората кора и притиснете по краищата.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 25-30 минути, докато сладкишът покафенее.

3. Пудинг с грис и мед 

Във вряща вода (1 чаена чаша) при непрекъснато разбъркване, изсипете на тънка струя гриса (60 г). Добавете сол и захар на вкус. Варете на слаб огън до сгъстяване на кашата.

Вземете чашки за крем карамел или формички за мъфини и ги намажете с масло. Напълнете ги с горещия грис, изчакайте да се охладят и ги приберете в хладилника за 25 минути.

Обърнете охладения пудинг върху чинии и го залейте с течен мед или сладко.

4. Желе 

За да приготвите този десерт, вземете 300 мл ябълков или какъвто и да е друг плодов сок и опаковка желатин (15 г).

Разтворете желатина в 100 мл сок и го оставете за няколко минути, за да набъбне. Поставете на слаб огън и варете, докато се разтвори напълно.

Добавете останалия сок и кипнете за няколко минути. Прецедете през сито и разсипете в чаши. Охладете леко и поставете в хладилник на студено за няколко часа.

5. Овесени бисквитки 

Смесете растително масло и газирана минерална вода в равни пропорции. Разбърквайки прибавете овесено брашно или смлени овесени ядки до получаването на тесто, което да не лепне. Разделете тестото на части и разточете кори с дебелина 5-6 мм. С помощта на водна чаша изрежете бисквитките.

Застелете тавата за печене с хартия и наредете бисквитките. Печете 20-25 минути на 180-190 градуса.

6. Тънки палачинки с мая 

Продукти: 2,5 чаени чаши брашно, 5 г суха мая, щипка сол, 2 супени лъжици захар, няколко супени лъжици растително масло, 0,5 литра вода.

Приготвяне: Разтворете маята в чаша топла вода, прибавете чаена лъжичка захар. Оставете да престои малко.

Изсипете останалата захар в пресятото брашно и сипете 200 мл вода. Разбъркайте и оставете за 15 минути.

Прибавете към тестото активираната мая и добавете останалата вода. Разбъркайте и оставете да почине 20-25 минути.

Изпържете палачинките от двете страни до златистокафяво.