Всяка домакиня има много прости, лесни за изпълнение рецепти. Към тях винаги прибягваме, когато трябва да приготвим нещо вкусно, набързо и за цялото семейство. Понякога дори тези безбройни резерви се изчерпват и фантазията не ни достига за нещо ново. Днес споделяме с вас точно такива идеи, за случаите на липса на идеи. Всичко, от което се нуждаете, е прясно пилешко филе и стандартен набор от продукти, които се намират във всеки хладилник.
Котлети с бадемова коричка
Пилешките котлети са лесни за приготвяне. За да ги направите сочни и нежни, трябва да изберете прясно птиче месо. Прясното охладено филе има светлорозов оттенък, гладка, нежна повърхност с плътна текстура, която лесно възвръща формата си при натискане. Миризмата на месото е приятна. Именно тези признаци показват, че продуктът е свеж и висококачествен.
Продукти: 1 кг филе от гърди, 2 яйца, 70 г брашно, 50 г масло, 60 г растително масло, 100 г бадеми, 100 г галета, 30 г кашкавал, сол, черен пипер, сушени подправки на вкус
Приготвяне: Разделете филето на порции, леко го начукайте с кухненски чук и натрийте месото със сол и черен пипер.
Смелете бадемите и ги смесете с галетата, ситно настъргания кашкавал и сушените подправки. Сипете получената панировка в дълбока чиния. В друга чиния разбийте яйцата. Пресейте брашното в трета чиния.
Загрейте добре тигана с олиото и маслото. Вземете парче филе, първо оваляйте в брашно, след това потопете в разбитото яйце и накрая го оваляйте в панировката, като притискате с пръсти. Пуснете в загрятата мазнина и пържете по 3-4 минути от всяка страна. Опитайте се да не препържвате, тъй като кашкавалът ще прегори и ще нагарча.
Като гарнитура можете да предложите картофено пюре или зеленчукова салата.
Сочно пиле на фурна
Пилешкото филе е диетична храна, богата на полезни хранителни вещества. Ако се стремите да се храните здравословно, то домашните птици трябва да присъстват често на трапезата. Месото е богато на витамини от група В, които са отговорни за имунитета и добрия метаболизъм. Важно е да се знае, че филетата съдържат само 2 г мазнини в 100 г продукт и нямат „бързи“ въглехидрати. Това месо може да се използва за приготвяне на леки ястия за цялото семейство. Например вкусни пилешки гърди със зеленчуци.
Продукти: 800 г бяло месо, 2 чаени лъжички горчица, 1 ч.лъж. течен мед, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки за пиле на вкус, 2-3 средни домата, 1 тиквичка, 1 чушка, 1 морков, 2-3 картофа
Приготвяне: Изплакнете филето и го подсушете с домакинска хартия. Смесете горчицата, меда и растителното масло, добавете сол и подправки. С получената марината намажете пилето и оставете за половин час.
Обелете картофите и морковите и ги нарежете на дебели кръгчета. По същия начин нарежете тиквичките и доматите. Изкормете чушката, почистете я от семената и я нарежете на ивици.
Сипете всички зеленчуци в плик за печене, отгоре поставете пилешкото филе и залейте с останалата марината. Вържете здраво плика и с клечка за зъби го пробийте на няколко места отгоре. Печете 45-50 минути на 180°C. Пет минути преди да извадите ястието, разрежете отгоре плика и увеличете температурата до 200°C. Върнете тавата във фурната, за да се запече ястието.
Това е всичко – имате сочно и ароматно пиле, а с него и вкусна гарнитура от зеленчуци.
Пъстра салата
Друго ястие с пилешки гърди е леката витаминозна салата със зеленчуци. Основната съставка тук ще бъдат отново филетата. Не е тайна, че те са богати на белтъци, които съдържат незаменими за организма аминокиселини. Зеленчуците от своя страна са богати на фибри и на витамини, от които се нуждаем през студените месеци.
Продукти: 300 г филе, по 1 червена и жълта чушка, 2 домата, 2 средно големи краставици, 50 г сирене фета, 40 г маслини без костилки, 1 глава червен лук, 2 шепи спанак, сол и черен пипер на вкус, зехтин за дресинга
Приготвяне: Сварете пилешкото филе във вода без сол. Охладете го и го нарежете на ивици. Нарежете краставиците, доматите и чушките на тънки филийки. Нарежете маслините на кръгчета, а лука - на полумесеци. Ако лукът е лют, залейте го с вряла вода и изчакайте малко.
Смесете всички зеленчуци с вареното пилешко филе. Добавете измития и подсушен спанак, накъсан на листа. Подправете със сол и черен пипер на вкус и полейте със зехтина. Най-накрая поръсете салатата с раздробена фета.
Най-добре е да приготвите салатата малко преди сервиране. Така тя няма да изсъхне и зеленчуците няма да се оводнят.
Вкусна супа със сирене
Какво е семейният обяд без домашна супа? Тя трябва да е умерено хранителна, балансирана и, разбира се, да се харесва на цялото семейство. Бялото пилешко месо ще се справи с всичко това. То ще придаде на бульона деликатен аромат и приятен наситен вкус. Освен това крехкото филе върви добре с всякакви зеленчуци. Предлагаме ви да зарадвате семейството си със супа със сирене и пиле.
Продукти: 500 г филе, 400 г гъби, 2,5 л вода, 1 глава лук, 1 морков, 3 картофа, 100 г крема сирене, 2 супени лъжици растително масло, пресни зелени подправки, сол и подправки за пиле на вкус
Приготвяне: В тенджера с дебело дъно загрейте растителното масло. Нарежете лука на кубчета, а моркова – „на сламки“ и ги запържете, докато омекнат. Прибавете гъбите, нарязани на филийки и запържете и тях. Добавете пилешкото филе, нарязано на малки парченца и продължете на запържвате още 5 минути. Сипете в тенджерата гореща вода и изчакайте да заври.
Нарежете картофите на средни кубчета, прибавете ги в тенджерата и оставете да къкри, докато омекнат. Накрая към врящата супа добавете крема сиренето. Изчакайте да се разтвори напълно, като от време на време разбърквате и подправете със сол и подправки на вкус.
Преди сервиране всяка порция супа се поръсва със ситно нарязани зелени подправки. Домашно приготвените крутони също са подходящи.
Коментари