Петричка есен
Много късен сорт. В района на Петрич гроздето му узрява към края на октомври. Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, с дебела, жилава жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.
Лозите са силнорастящи, с много висока родовитост.
Подходящи са къса и смесена резитба. Асмовидно отглежданите лози добре плодоносят и само при къса резитба - чепове с две очи. Може да се отглежда и по формировката Гюйо - чепове и плодни пръчки.
Късният срок на узряване и добрата съхраняемост на гроздето през зимата са ценни качества на сорта.
Може да се отглежда само в най-топлите райони на страната.
Алмерия
В района на Петрич и Сандански гроздето на този сорт узрява в края на октомври и началото на ноември. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, зърното е овално, средно едро, с жилава, дебела жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус.
Лозите са силнорастящи и много родовити.
При всички формировки препоръчваната резитба е чепове с две очи и дълги плодни пръчки с 10-12 очи.
Средният добив от е 4-6 кг от лоза при средностъблените формировки. Гроздето е издръжливо и може с успех да се съхранява и през зимните месеци.
Недостатък на сорта е, че цветовете му са женски, което налага допълнително опрашване. Поради тази причина на основата на него е селекциониран сортът Калмерия, който се отличава от Алмерия единствено по устройството на цвета и може да се самоопрашва.
Подходящ е за най-южните райони на страната.
Русалка
Узрява през първата десетдневка на август.
Гроздът е средно голям до голям, зърното е средно едро, овално, с тънка, крехка жълто-зелена кожица, месесто, напълно без семена.
Зърната му са податливи на напукване при влажно време, вследствие на което се напада от оси и други насекоми, както и от сиво гниене.
Лозите са средно до силнорастящи, отличават се с голяма родовитост.
При всички формировки резитбата, която се препоръчва, е на чепове с две очи.
Проявява слаба устойчивост на ниски зимни температури, но ранният срок на узряване позволява да се отглежда докъм 600 м надморска височина.
Русенско без семе
Среднорано зреещ сорт - узрява през първата половина на септември. Гроздът е средно голям, полусбит. Зърното е средно едро, с дебела крехка жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Зърната са без семена или със слабо развити рудименти. Подходящи са за консумация в прясно състояние и направа на стафиди.
Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.
При всички формировки се препоръчва резитба на смесено плодно звено - чеп с две очи и плодна пръчка с 10-12 очи. Средната му студоустойчивост и срокът на узряване дават възможност да бъде отглеждан докъм 400 м надморска височина.
Русалка-3
Гроздето му узрява около средата на август. Гроздът е средно голям до голям, зърното е средно едро до едро, със средно дебела, крехка тъмносиня кожица, месесто.
Семената са меки рудименти, които не се чувстват при ядене.
Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост.
При всички формировки резитбата трябва да е на смесено плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.
Може да се отглежда до 500-600 м надморска височина.
Русалка-1
Узрява към края на август. Гроздът е много голям. Средното му тегло е около 600 г, но отделни гроздове достигат и 1600 г. Зърното е много едро, със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто, напълно безсеменно.
Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост. Подходяща е резитба на чепове и плодни пръчки, както и само на чепове. Може да се отглежда до 600 м надморска височина.
Хибрид VI-4
Узрява през втората половина на септември. Гроздът е средно голям, коничен, полусбит. Зърното е едро, продълговато, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или с недоразвити семена (рудименти), които не се чувстват при ядене.
Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.
При всички формировки препоръчваната резитба е смесено плодно звено - чеп с две очи и дълга плодна пръчка с 10-12 очи.
Поради сравнително късното узряване може да се отглежда само в по-топлите райони на страната.
Хибрид V-6
Узрява в края на септември. Гроздът е голям, кръстат и сбит. Зърното е средно едро, с дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус. Семената са слабо развити, не се чувстват при ядене.
Лозите са среднорастящи с добра родовитост.
Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. За отглеждането му са подходящи топлите райони на страната.
Тракийска перла
Узрява около средата на септември. Гроздът е много голям, отделни гроздове достигат и 1 кг.
Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, жълто-зелена кожица, месесто, с неутрален вкус, напълно безсеменно или със слабо развити рудименти.
Лозите са силно растящи, с много добра родовитост. Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи. Подходящ за по-топлите райони на страната.
Славянка
Узрява през втората половина на септември. Гроздът е голям до много голям, а отделни гроздове достигат до 2 кг, разклонен, полусбит.
Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто-сочно, с неутрален вкус, без семена или със слабо развити рудименти.
Лозите са силнорастящи, с добра родовитост.
Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепчета с две очи и плодни пръчки с 10 - 12 очи. Подходящ е за по-топлите райони на страната.
Бяло дребно без семе
У нас е известен още с името Султанина. Отнася се към групата на средно до къснозреещите сортове. Узрява към края на септември и началото на октомври.
Гроздът е средно голям до голям, разклонен. Зърното е средно едро, овално, със средно дебела, крехка, жълто-зелена кожица, месесто, напълно безсеменно или с много слабо развити рудименти.
Лозите са силно до буйнорастящи с добра родовитост.
Препоръчваната резитба при всички формировки е смесеното плодно звено - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи.
Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в по-хладните райони ресите се източват в мустаци.
Може да се отглежда в най-топлите микрорайони на страната. От него се получават висококачествени стафиди.
Коментари