Карфиолът е истински склад на полезни хранителни вещества. Опитайте изисканата постна крем супа и ще останете доволни от наситения ѝ вкус и нежен аромат.

Продукти: 400 г карфиол, 2 л вода, 1 глава лук, 1 суп. лъж. растително масло, 2 ч. лъж. пресято брашно, щипка смлян бахар, щипка червен пипер, щипка млян черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Разделете карфиола на съцветия. Изплакнете, изрежете тъмните петна и всяко съцветие разрежете на 2, така че да не са твърде големи.Обелете и нарежете лука.

В тенджера сипете растителното масло. Когато маслото се загрее, добавете брашното. При непрекъснато бъркане, запържете брашното за около две минути, докато леко потъмнее. Разредете постепенно с половината от водата, а когато получите хомогенна смес, без бучки, добавете останалата вода. Когато водата заври, добавете лука и карфиола. Покрийте съда и варете супата около 20 минути, докато съцветията омекнат.

Пет минути преди супата да е готова, добавете към нея червен пипер. Подправете с бахар, черен пипер и сол. Покрийте с капак и оставете на котлона още 5 минути. Когато супата се поохлади, пасирайте с блендер.

Сервирайте с препечени филийки.