Освен в спиртоварните и сладкарската промишленост, хранителният сочен кореноплод може да се използва в животновъдството, в това число и свиневъдството. За приготвянето на специални силажи трябва подходяща технология.
Земната ябълка по външния си вид прилича на слънчогледа, но се отличава главно по наличието на подземни издънки - грудки.
По хранителност надземните части превъзхождат слънчогледа и могат да бъдат сравнявани с царевицата. И най-важното - пригодни са за силажиране
Големият плюс при топинамбура е, че грудките не изсъхват и остават сочни до късна есен. Те се използват за храна на свинете, както картофите.
Специалните силажи за свине се приготвят чрез подходяща технология за нарязване и раздробяване (царевичните мамули) на суровината. Силажовместилището трябва да е иззидано и измазано с циментова мазилка. Много трябва да се внимава за спазване на сроковете за силажиране на компонентите. Ясно е, че вкиснатият силаж за нищо не става.
Доброкачественият силаж има запазена структура на растителните части. Цветът му е подобен на изходната суровина, а мирисът - приятен, слабо кисел до сладникаво ароматичен на плодове и препечен хляб. Активната киселинност на доброкачествения силаж, измерена с рН-метър, е около 4,2.
Разрушената структура - при разтриване между пръстите силажът се маже
Ако има и дразнещ кисел мирис и дъх на тежко, граниво - това са признаци на развален силаж. Такъв силаж не бива да се дава на свинете.
Доброкачественият силаж е подходящ за всички категории свине. В най-големи количества се дава на бременните свине през първия период на бременност - до 3-4 кг; на угояваните - до 3 кг; за свинете майки през втория период на бременност и кърмачния период - 2 кг; на подрастващите от 0,5 до 1,5 кг.
Коментари