Салвията може да се отглежда като саксийно растение, но вирее по-добре и е по-пищна ако се отглежда като градинско растение.

Към род Салвия са известни около триста вида многогодишни и едногодишни тревисти треви и полухрасти, разпространени в умерения и субтропически пояс. Широко приложение в зацветяването е получил вида Splendens (Блестяща салвия).
Най-популярни са компактните сортове Blaze of fire и Dress Parade mixed. Стъблото на салвията е четириръбесто, разклонява се от основата и образува туфи. Народното наименование, с което е известно растението у нас, се дължи на цветовете му - огнено червени, събрани в класовидно съцветие. Те са тръбести, двуустни. Листата са срещуположни, овално заострени, назъбени.

Размножава се със семена (може и с резници). За да не се пикира, сеитбата се прави на 7-8 см междуредие. При умерено поливане със затоплена вода, торене, проветряване и недопускане развитието на плевели цветовете ще станат едри. На преувлажнена почва и при обилно торене, салвията образува повече вегетативна маса за сметка на цъфтежа.

ОСВЕН ТОВА:
Събирането на семена започва от август и може да продължи до октомври. Отрязват се прецъфтелите и леко покафенели съцветия и цветове. Не закъснявайте - в противен случай, след като презреят, семената лесно се отронват. Запазват покълняемостта си 3-4 години.

Салвията се засажда в цветни групи, в лехи и петна в градината. Ниските сортове могат да се отглеждат на терасата в сандъчета.

Salvia coccinea
се отличава от обичайните салвии по яркочервените съцветия. Достига 1 метър. Засажда се през януари, за да започне да цъфти през април на светло, но защитено от преки слънчеви лъчи място. При отглеждане в саксия семената се засаждат през февруари и се държат на постоянна температура от 20 С.

Salvia Farinacea
е най-популярният вид. Доста непретенциозна и расте при всякакви условия. Не измръзва през зимата. Цветовете са бели или лилави, но не са така ефектни като на другите. Ако насадите стръковете плътно един до друг, ще получите красив храст.
Семената се засаждат през февруари, а за саксия - март-април. Цъфти от юни до октомври. Достига до 80 см. Най-ефектни са бялата Porcelaine, Rhea (отличава се с тъмнопурпурните до ултрамариново обагрени цветове и стебла) и Strata (най-титулуваната салвия в света).

Растението се отглежда лесно. Различните разновидности всъщност достигат до различна височина. Култивирането не е никак сложно, но има сортове, които не са подходящи за начинаещи градинари.