Ябълков оцет може да си приготвите много лесно в домашни условия.
За целта се използват презрели и окапали ябълки, негодни за консумация или друга преработка.
Ябълките се измиват обилно с течаща вода, почистват се повредените части, без да се изрязва сърцевината им. Нарязват се на тънки резенчета или се начукват с дървен чук и се поставят в голям стъклен буркан или в дървено каче. Заливат се с вода докато се покрият напълно.
Съдът се поставя на топло и след 7-8 дни кашата се изстисква и прецежда през ситно сито или през марля.
Полученият сок се налива в буркани, като на всеки литър се поставят по 3-4 чаени лъжички захар. Разбърква се, докато захарта се разтвори напълно. Отворът на съда се затваря с марля или тензух и се оставя на топло.
Когато ферментиралата течност се избистри и на дъното на съда се получи утайка, бистрата течност се източва с маркуч, прецежда се и се разлива в бутилки, които се затварят плътно и се поставят в хладно помещение.
Използва се и с лечебна цел
Ябълковият оцет е с високо съдържание на калий, аминокиселини, витамини, ябълчна киселина и други съставки, образувани под въздействието на оцетно-киселите бактерии. Ето защо ябълковият оцет не е просто разтвор на оцетна киселина.
В кулинарията той се употребява за подправка на салати, сосове, супи, ястия със и без месо, майонеза и др. Голямо приложение намира за приготвяне на туршии и маринати. В тях той действа до известна степен и като консервант.
Ябълковият оцет освен като подправка се ползва и като лечебно средство. Той стимулира образуването на червени кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове, действа антисептично, помага на някои кожни заболявания, понижава кръвното налягане и други.
Коментари