При отглеждането на гъст разсад, необходимо е растенията да се пикират. Това обикновено се прави при основните зеленчукови култури като домати, пипер, патладжан, краставици, тиквички, целина и др.
ИМА ПРЕДИМСТВА
Пикирането на разсада ускорява ранозрелостта при доматите, пипера, патладжана, краставиците, тиквичките и др. За посочените култури разсадът се пикира, когато оформи два същински листа, т.е. когато кръстоса. Обикновено това става 20-22 дни след поникването на доматите, 25 дни на пипера и 30 дни на патладжана.
Най-подходящо е лехата за пикиране да се направи от добре разложен оборски тор и почва взета от мери, пасища или площи, където през последните години не са отглеждани зеленчукови култури. Съотношение 2:1. Тази смеска е добре да се обеззарази чрез загряване (пропарване) или по химичен път.
Как да го направите, за да не страдат растенията
Пикира се, когато семеделите са напълно развити и при появата на първите два същински листа. При пикирането разсадът има само главен корен и малко странични коренчета, които лесно се късат. Затова растението не бива да се скубе. Растенията се поемат от умерено влажна почва откъм края на лехата или съда с тънка, тясна летва може и със садило, изважда се внимателно. Освободеното по този начин растение се вади с възможно цялостна коренова система наведнъж, не се вадят много растения, защото разсадът трябва да се пикира веднага след изваждането.
ПРАВИЛО
обикновено при пикирането растенията се засаждат на същата дълбочина, на която са били преди пикирането. Изтегленият разсад се засажда по-дълбоко.
КАКВА Е ТЕХНИКАТА
При пикирането растението се хваща с два пръста в основата на семеделите и се пуска в направената от садилото дупка така, че корените му да не се закачат в стените на дупката. Садилото, което се държи в другата ръка, се забива косо в реда така, че върхът му да попадне непосредствено под дупката и да може с едно движение да се притисне почвата към растението корените, на което да не висят във въздуха.
КАКВИ ДА СА РАЗСТОЯНИЯТА
Разстоянието (гъстотата) на пикираният разсад трябва да бъде, както следва:
- домати - 10 х 10 см;
- пипер - 8 х 8 см;
- патладжан - 12 х 12 см;
- за краставиците и тиквичките най-подходящи са саксийките с диаметър в горния край - 12 см.
Коментари