Рецептата изпрати Ивета Стоянова от София
С тази вкусна погача можете да нагостите голяма компания, която е дошла да ви поздрави с предстоящите именни дни и семейни празници. Особеност при нея е начинът на оформяне - като голямо цвете с отделни венчелистчета. Вътре във всяко от тях има сочна плънка от кайма и лук. Погачата е сочна, ароматна, апетитна и доста голяма.
Продукти: 400 г брашно, 250 г кисело мляко, 25 г масло, 25 мл олио, 1 чаена лъжичка суха мая, 1 ч. лъж. захар, сол на вкус, половин чаена лъжичка сода за хляб, 350 г телешка кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. кетчуп, 50 г кашкавал, 1 яйце
Приготвяне: В началото леко загрейте киселото мляко. Прибавете маята, захарта и шепа брашно. Объркайте добре и оставете на топло място за 15 минути.
След като изтече необходимото време пазбъркайте отново и добавете содата, солта, разтопеното масло и олиото. Прибавете брашното и омесете тестото. Намажете го отгоре със слънчогледово масло и го оставете на топло място за около час.
През това време се заемете с пълнежа. Запържете малко каймата. Обелете лука и го нарежете на ситно. Прибавете го към каймата, заедно с нарязания чесън. Посолете и добавете черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и продължете да пържите, докато излишната вода се изпари.
Разделете тестото на 8 части. Оставете едната топка настрани, а останалите разточете на тънки кори и разрежете по дължина.
Намажете всяка половинка с кетчуп и разпределете отгоре по лъжица от пълнеж. Завийте на руло и оформете кифлички. Вземете отделената топка тесто и поставете в центъра от пълнежа. Съберете краищата и оформете кръгла топка.
Вземете форма за печене и покрийте дъното с хартия. Започнете с оформянето на погачата - в средата поставете кръглата топка, а около нея подредете останалите пълнени кифлички. Оставете на топло място за 15 минути.
Намажете повърхността на погачата с леко разбито яйце и поръсете с предварително настърган на ситно ренде кашкавал.
Печете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 40 минути.
Извадете, оставете да изстине и извадете от формата.
Коментари