Продукти: 500 г извара, 300 г заквасена сметана 10%, 30 г желатин, захар на вкус, плодове на вкус според сезона.
Приготвяне: Смесете изварата и заквасената сметана до получаването на гладка смес. Добавете захар или мед на вкус.
Желатинът се залива с чаша вода и се оставя да престои 10 минути. След това го поставете на слаб огън и при непрекъснато бъркане, без да позволявате да кипне, изчакайте да се разтвори напълно.
Изсипете на тънка струйка разтворения желатин в сместа от извара и сметана и разбъркайте добре. Трябва да се получи кремообразна консистенция.
Почистените и нарязани на парчена плодове се поставят на дъното на тортена форма. Залейте ги с желатиновата смес и поставете в хладилника за 1-2 часа.
При сервиране можете да украсите със сироп, стрък мента и цели плодове.
Коментари