Но абсолютно устойчиви няма
Много наши читатели непрекъснато се интересуват за това кои сортове са по- или най-устойчиви на дадени патогенни зарази.
Ние често публикуваме отговори, но сега искаме да направим и едно учточнение...
И да обясним, че не трябва да се изпада в заблуди, защото има устойчиви сортове, но това не означава, че нямат никаква нужда от пръскане с препарати.
Понятието за устойчивост се схваща твърде буквало от мнозина лозари. А сортовете, за които става дума, че са издържливи на дадени болести, колкото и да са такива, също се нуждаят от предпазване с препарати в критични моменти от вегетацията, когато са масово нападнати от патогени или вредители.
Но въпросът е, че при тях
броят на пръсканията просто е сведен до минимум
Или по друг начин казано, ако обикновено защитаваме лозите и асмите с растителнозащитни продукти, като ги пръскаме по 8-10, че и до 12-13 пъти, в зависимост от агроклиматичните условия на региона и от дадената в климатично отношение година, то тези така наречени устойчиви сортове се налага да бъдат третирани едва 2-3-4 пъти.
Такъв е например сорт Кондарев 6
Гроздето му е едро и без семе. Предназначено е за консумация в прясно състояние, за пазара и за съхраняване.
То е среднозреещо, лозите са силнорастящи и плодоносят добре при смесена резитба.
Гроздът е среден до голям (600 г). Зърното е едро, продълговато до цилиндрично . Кожицата е средно дебела, крехка, жълтозелено оцветена до кехлибарена.
Има изключително приятен вкус, съдържанието на захари е до 20,5% ниска киселинност - 3,85 г/л. Може да се отглежда до 400-500 м надморска височина.
Гроздето е подходящо и за компоти, сладка и конфитюри.
Коментари