Топлината е основен фактор за правилното им развитие
Ако отглеждате разсад от различни зеленчукови култури, трябва да знаете, че за да получите качествени и здрави растения, трябва да полагате редовни грижи за тях.
Основните фактори, които трябва да се следят са температура, светлина, влажност на почвата и на въздуха особено, когато растенията са засети в парници или оранжерии.
В началото след засяването на семената, както и в първите дни след поникването температурата трябва да е по-висока, а светлина не е необходима.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/343/Image_7393343_811_0.jpg)
С поникването на растенията и нарастването им температурата трябва да се поддържа оптимална, която може да е различна според изискванията на вида.
По принцип правилото при разсадите в парник е, че колкото светлината е по-силна, толкова температурата трябва да е по-висока.
В домашни условия разсадите се отглеждат при умерени температурни стойности, често в неотопляеми помещения. Разбира се, не трябва и да е студено, тъй като растенията няма да се развиват правилно.
Светлината осигурява равномерен растеж
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/342/Image_7393342_811_0.jpg)
Светлината е от решаващо значение, за да се развият здрави и добре оформени растения. Ако тя не е достатъчна, се получават нежни и изтеглени растения. В началните етапи от развитието на разсадите, това може да е фатално за тях и те да не могат да с възстановят.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/344/Image_7393344_811_0.jpg)
Така че ако на растенията не им достига естествена светлина, тя трябва да се осигури допълнително, чрез подходяща лампа, която да не излъчва топлина.
При гъстите разсади, отглеждани в парници, пикирането в подходящата фаза, водят до подобряване на светлинния режим.
Подхранване на младите растения
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/345/Image_7393345_811_0.jpg)
Разсадите могат да се подхранват, за да се осигурят необходимите им хранителни вещества за правилното им развитие. Най-подходящо е да се използват листни торове, които са специално създадени за разсади. Те съдържат всички необходими макро- и микроелементи. Освен това са в лесно усвоима форма за младите растения, които тепърва оформят растителните си органи.
Кога и с колко да се подхранват разсадите, четете препоръките, които се дават на етикетите на различните торове.
Почвеният субстрат да е умерено влажен
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/365/Image_7393365_811_0.jpg)
Поливането е най-сериозното предизвикателство пред начинаещите градинари. Тук се допускат и най-честите грешки - разсадът или е сух или се преполива.
Първоначално е необходимо почвената смес да е достатъчно влажна, за да се провокира покълването на семената, но не и прекалено мокра, защото ще изгният. Впоследствие поливките се съобразяват с температурата и светлината в помещението.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/368/Image_7393368_811_0.jpg)
Правилото е да се полива по-често с по-малко количество вода, за да се осигури равномерна влага на почвата.
Ако почвената смес е по-лека, предимно торфена, трябва да се полива по-често, тъй като водата не се задържа и просъхването е по-бързо.
При по-тежка почвена смес - важи обратното правило.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/367/Image_7393367_811_0.jpg)
Когато разсадите се отглеждат в паници с биотопливо, ранният и средноранният разсад се поливат рядко.
Препоръчва се да се използва вода със стайна температура. Късните разсади се поливат по-често.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/366/Image_7393366_811_0.jpg)
Ако се стигне до поливане, това може да доведе до преовлажняване на почвата, което пък е предпоставка за развитие на сечене - много опасно за младите разсади, както и до прерастване на разсадите, което също не е желателно.
Растенията трябва да са закалени
Преди да отидат на постоянното място
Закаляването на зеленчуковия разсад е изключително важно, тъй като то е плавен преход между отглеждането му вкъщи или в парника и засаждането му на постоянно място в градината.
Обикновено закаляването започва 10-ина дни преди засаждането. За целта температурата трябва да стане по-ниска, а поливането да се прекрати. Таблите или с саксииките с разсадите се изнасят на открито през деня, а парниците се отварят, според възможностите на съоръжението. Вечерта растенията се прибират в помещенията. Последните дни разсадът трябва да се оставя на открито.
Закаленият разсад се прихваща по-лесно и издържа по-добре на неблагоприятни условия на средата.
Засаждането е според срока на производство
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/377/Image_7393377_811_0.jpg)
Разсаждането на зеленчуците в градината се определя от срока на производството им - ранни, средноранни и късни.
Първи в градината се разсаждат най-студоустойчивите зеленчуци Ц салати, марули, зеле. Топлолюбивите се засаждат чак след като премине опасността от късни пролетни слани, което е различно за отделните райони на страната.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/378/Image_7393378_811_0.jpg)
Вторите култури се засаждат късно през пролетта или в началото на лятото. Например ориентировъчно се дават следните срокове за:
лук каба - 5 юни
праз - 10-15 юни
праз - 15-20 юли
Естествено, в южните райони растенията се засаждат с около две седмици по-рано, отколкото в северните, както и в полу- и планинските райони.
Да се изваждат много внимателно
Важно е почвата да е влажна
Един ден преди засаждането разсадът се полива, за да се улесни изваждането му. Това е препоръчително както при разсада, отглеждан директно в почвата, така и при този, засаден в единични съдове.
Непикираният разсад се изскубва внимателно, за да не се разкъсат корените му.
Използва се с малка лопатка или с нож с тъп връх. Разсадът, който е пикиран в лехи, се изважда с малко почва около корените и се поставя в щайга.
Разсадът, отгледан в терини или други съдове, се изважда заедно с пръста около корените и така се засажда.
Листата и корените на разсада от зеле, лук каба, праз се подрязват на 1/3 от дължината им.
Поставят се в готови ямки
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/394/Image_7393394_811_0.jpg)
Непикираният разсад се засажда със садило, а пикираният в предварително подготвени ямки. Препоръката е да се засажда около 5 см по-дълбоко, отколкото растенията са били в разсадната леха. Изключение правят разсадът от главеста салата, маруля и целина, който се засажда на същата дълбочина, а на разсада от лук каба и праз - се засажда не по-дълбоко от 3-4 см.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/393/Image_7393393_811_0.jpg)
При засаждането със садило се внимава да не се подгъват коренчетата на младите растения.
При засаждане със садило, почвата около растенията трябва да се уплътни добре.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/395/Image_7393395_811_0.jpg)
Засадените растения се поливат веднага. Ранните и по-топлолюбивите култури - домати, пипер, краставици, патладжан, тиквички, ранно зеле и други, които се засаждат през пролетта, се поливат всяко по отделно. Късните култури - късно зеле, късни домати, лук каба, праз, есенна салата и други, които се засаждат късно през пролетта или в началото на лятото, се поливат с течаща вода.
Важно е ежедневно да се преглеждат
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/391/Image_7393391_811_0.jpg)
Младите растения са податливи на вредители
Разсадите се нападат от различни вредители - болести и неприятели. Ето защо ежедневно трябва да ги проверявате.
Колкото по-рано откриете, че растенията са нападнати от неприятели, толкова по-лесно ще се справите с тях.
Не допускайте развитието на листни въшки, трипси и оранжерийна белокрилка. Освен че нанасят пряка вреда, те пренасят и опасни вирусни болести, които могат да убият разсада.
Освен това при разсаждането в градината такива растения стават огнище за разпространение на болестите на по-големи площи.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/392/Image_7393392_811_0.jpg)
Внимание!
Често през есента белокрилките се внасят с балконските цветя вкъщи. Затова много внимавайте с този неприятел, който се размножава през цялата година.
Коментари