Повечето задължително се отглеждат при напояване
Влажността е друг основен фактор, който оказва най-голямо влияние върху правилното развитие на зеленчуковите растения. Като цяло обаче почти всички видове са влаголюбиви. Според изискванията им към почвената влажност зеленчуковите култури се разделят на няколко групи.
Влаголюбиви
Зеленчуци, които имат много големи изисквания към влажността на повърхностния почвен слой, и които изразходват повече вода. Много от тях са растения със слаба коренова система и голяма листна повърхност. Към тях спадат - зеле, лук каба, праз, салата, ряпа, целина и други.
Взискателни към влагата
Тези зеленчуци също изразходват повече вода, като почти през цялата си вегетация се нуждаят от нея. Такива са краставици, тиквички, пипер, домати, патладжан и други.
С умерени изисквания
Те също се нуждаят от вода, но по-малко. Към тях се отнасят картофи, салатно цвекло, фасул, грах, захарна царевица и други.
Невзискателни
Това са зеленчукови видове, които развиват по-силна коренова система, която прониква в по-дълбоки почвени слоеве. Такива са тикви, дини и пъпеши. Затова и тези видове рядко се поливат.
Младите растения са с големи нужди
За да нарастват безпроблемно, зеленчуците се нуждаят от регулярен достъп до вода. Затова и повечето видове се отглеждат при задължително напояване. Най-силно чувствителни са младите растения, които в началните етапи са с по-слаба коренова система и водата трябва да им се подаде в близост до корените. Разбира се, повече вода, не означава, че трябва да ги "удавим".
При почвено засушаване може да се стигне до изсъхване на младите поници, а в по-късен етап това се отразява на добивите, т.е. прибираме по-малко плодова продукция.
Много влажно - не е добре
Една от допусканите грешки е неравномерното поливане. Често се редува обилна поливка с последвало засушаване на почвата. Това се отразява неблагоприятно на някои от растенията.
Например води до напукване на плодовете - при домати, кореноплодни видове, горчене на краставици и репички, рехаво свиване на главите на марули и зеле.
Преполиването води до влошаване на състоянието на почвата. Нарушава се аерацията, може да се стигне до задушаване на корените и т.н.
Повечето вода прави растенията изнежени, нарушава растежът им, предпоставка е за развитие на зарази, а освен това понижава съхраняемостта на продукцията.
Поливайте, често дъждът не стига
В литературата може да се назначавате препоръки, че част от зеленчуците, които се разглеждат с любими цели, може да се напояват.
Нашият съвет е да не разчитате на това. Разбира се, кога и с колко да се полива зависи от много фактори. Например при ранни култури, когато се предполага, че в повече има повече влажност, както и при дъждовен период, естествено.
Всички пак, кои са по-издържажливите зеленчуци?
В нормална продължителност на годината без натоварване може да се наблюдава зелен лук, чесън, репички, грахи, фасул, спанак и други листове зеленчуци, тикви, дини и пъпеши.
Коментари