След събиране на цветния прашец, пчеларят трябва да го почисти. Това означава от топчетата цветен прашец да бъдат премахнати всякакви прилепнали чужди частици, които могат да се смесят с цветния прашец и да го замърсят. Замърсяването може да стане дори от вятър по време на прибирането. Но е възможно да има и части от пчелите - като крака и или крила.
Важно е почистването и преработката да се извършват в чиста околна среда и да се използва само чист материал. Задължително е да си миете ръцете, преди да започнете да работите с прашеца.
Защо е важно поленът да е чист: Нека припомним, че прашецът се състои от 40-60% прости захари (фруктоза и глюкоза), от 2 до 60% протеини, 3% минерали и витамини, 1-32% мастни киселини и 5% различни други компоненти.
Пчелният прашец е пълноценна храна и съдържа много елементи, които продуктите от животински произход не притежават. Пчелният прашец е по-богат в протеините, отколкото всеки животински източник. Той съдържа повече аминокиселини, отколкото говеждо месо, яйца или сирене с еднакво тегло. Около половината от неговия протеин е под формата на свободни аминокиселини, които са готови да бъдат използвани директно от организма.
Коментари