Започваме с прашеца: Прашецът съдържа всички макро- и микроелементи, необходими на живия организъм.
Прашецът, внесен в кошера,
се обработва от пчелите
Впоследствие се ферментира, насища се с ензими и въглехидрати, в резултат на което се образуват витамини D, E, K и хормони на растежа, които липсват в оригиналния прашец.
Благодарение на тази обработка се образува питка , която (за разлика от прашеца) се усвоява по-лесно от живите организми и може да остане непроменена в кошера дълго време.
Има вкус на ръжен хляб, замесен с мед.
За разлика от пчелния хляб, прашецът, взет от пчелите при влизане в кошера с помощта на поленоуловител, губи повече от половината от своите ензими и витамини само след 7 дни.
След консервиране с пудра захар или мед, в рамките на една година почти напълно губи биологично активните си свойства.
Тоест питката е по-ценен продукт от прашеца.
За получаване на пчелен хляб се използват рамки за пчелен хляб. Сместа от пчелен хляб с восъчни клетки се прекарва през месомелачка 2-3 пъти, като се добавя мед в размер на 100-200 g на 1 kg пчелен хляб. Този продукт има висока хранителна стойност.
Готовата питка се опакова в буркани,
пълни се с мед и се затваря плътно.
Така може да се съхранява дълго време, без да губи биологичната си активност. Когато консумирате пчелен хляб, трябва да запомните, че подобно на меда, когато се приема на празен стомах, той рязко намалява кръвното налягане, а в други случаи помага за нормализирането му.
Ето защо хората, страдащи от хипертония,
могат да използват пчелен хляб по желание преди и след хранене. Други го консумират само след хранене.
По това време пчелите правят големи резерви и не го използват напълно, тъй като кралицата няма време да развие максимално производство на яйца.
Хлябът може да бъде изваден от кошера
без повреда до средата на лятото, след което всички рамки с пчелен хляб трябва да останат на място, тъй като тази протеинова храна е необходима на пчелите:
- при подготовката за зимата;
- по време на процеса на зимуване;
- и по време на ранния пролетен растеж на пчелите.
Пчелното млечице е силно питателна
жълто-бяла желеобразна маса
със специфична миризма и остър кисел вкус. Млякото е богато на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, органични киселини и др., и се произвежда от фарингеалните и максиларните жлези на пчелите кърмачки.
Коментари