Цветясването на виното е често срещано, защото се получава от наличието на аеробни бактерии. Те обикновено нападат по-ниско алкохолните вина, но не винаги това е закономерност. Основната причина са непълните съдове, в които то се съхранява.

За да се предотврати появата на болестта, трябва да се запълва празното пространство над виното със серен двуокис. Това става най-бързо и лесно чрез напушване със серни ленти

Вторият вариант е: смесване на една част лимонтозу /лимонена киселина/ с две части ситно счукан калиев метабисулфит.

Тази смес се връзва в торбичка с конец и през враната на бъчвата се пуска да потъне във виното. След минута се изважда и се оставя да виси в празното пространство. По този начин пак се получава серен двуокис, който изпълва въздуха и изолира виното от пряк контакт с него.

Когато се пие, трябва и да се следи. Т.е. при редовното точене от виното през зимата празното пространство да се контролира именно по един от двата начина.

Съвет: при втория вариант редовно трябва да се проверява и дали торбичката е винаги пълна.