Според наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, която е одобрена от Европейската комисия, директна доставка на малки количества
СУРОВО КРАВЕ МЛЯКО
е доставката от производител, който притежава индивидуална млечна квота за директни продажби в размер до 73000 кг годишно и не трябва да превишава резмера на разпределената индивидуална млечна квота за директни продажби.
Директна доставка на малки количества
СУРОВО ОВЧЕ ИЛИ КОЗЕ МЛЯКО
е доставката, която се извършва от производител и не превишава: 35 процента от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче или козе или
БИВОЛСКО МЛЯКО
до 50 броя животни в период на лактация; 30 процента от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче или козе или биволско мляко от 50 до 100 броя животни в период на лактация; 20 процента от месечния млеконадой - от ферми за производство на овче или козе или биволско мляко над 100 броя животни в период на лактация.
СУРОВОТО МЛЯКО ЗА ДИРЕКТНА ДОСТАВКА ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ НА СЛЕДНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ:
за суровото краве мляко - показатели за общ брой микроорганизми (ОБМ) до 100 000/мл и за общ брой соматични клетки (ОБСК) до 400 000/мл.; за суровото мляко от други видове животни - по показател ОБМ до 1 500 000/мл.; да не съдържа остатъчни количества инхибитори.
Показателят ОБМ се изчислява като средногеометрична стойност за период от 2 месеца, при взети две проби на месец, а показателят ОБСК като средногеометрична стойност за период от 3 месеца при взета една проба на месец. Резултатите от анализите, извършени от млекопреработвателното предприятие, се ползват и за суровото мляко за директни доставки. Производителите са длъжни да съхраняват във фермата всички протоколи от анализите на показателите. Директна доставка до краен потребителна
СУРОВО МЛЯКО, ОХЛАДЕНО ДО 4-60 С
се извършва до 24 часа от млеконадоя само от: фермата, където е добито; технологична инсталация (млекомат) за сурово краве мляко, собственост на фермера, чиято ферма е първа група, съгласно Наредба N 4 от 19 февруари 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти (Обн. ДВ. бр.23 от 2008г), когато инсталацията е регистрирана като временен обект по чл.12 от ЗХ, и е разположена в същата административна област;
0 технологична инсталация (млекомат) за сурово овче, козе и биволско мляко, която е собственост на фермера и е регистрирана като временен обект по чл.12 от ЗХ и е разположена в същата административна област. Транспортирането на охраденото сурово мляко от фермата до млекомата се извършва в затворени некорозивни съдове с двойни стени при температура до 60 С.
НА КАКВИ ИЗИСКВАНИЯ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ МЛЕКОМАТЪТ: да се намира в помещения или в обособени зони, които са електрифицирани и е осигурена доставка на студена и топла питейна вода; да притежава автоматична промивна система за измиване на млечните пътища, както и на зареждащия съд при неговата смяна; повърхностите, предназначени да влизат в контакт с млякото, да бъдат изработени от материал, подходящ за контакт с храни; да осигурява температура на суровото мляко не повече от 4 до 6 С и не по-малко от 0 C; инсталацията до контейнерите за съхранение, включително отварящият кран да бъде конструирана така, че да се предотврати замърсяването на млякото, да бъде лесно подвижна за почистване и дезинфекция; да има записи от термометъра с външен дисплей, които да се съхраняват от производителя най-малко една година; да има изключващо устройство в случай на намаляване на захранването и последващо покачване на температурата над 6 C; върху нея да е означена следната ясно видима и четлива информация, която се актуализира:
- описание на продукта (сурово непастьоризирано мляко - по видове);
- номер на животновъдния обект, име на производителя, адрес и телефон за връзка;
- номер на инсталацията, регистрирана като временен обект по чл.12 от ЗХ;
- дата на доене;
- дата на зареждане на инсталацията.
При зареждане на технологичната инсталация суровото мляко, което е останало от предходното зареждане, трябва да бъде отстранено и пренасочено за термична обработка. Производителят е длъжен да документира информацията по предходните алинеи и да я съхранява за период от 1 година за осигуряване на пълна проследяемост.
Коментари