Продукти за 3 порции: 3 средно големи тиквички, 1 малка глава лук, около 200 грама сирене, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, половин връзка или повече копър, 2-3 с.л. зехтин
По желание: парче шунка, обезкостени маслини
Приготовяне: Тиквичките се измиват и обелват. Разполовяват се и сърцевината им се издълбава с лъжица. Нарязват се на дребно. Лукът също се нарязва на ситно. В тиган се загрява зехтинът.
Сърцевината от тиквичките и лукът се задушават, докато лукът омекне, а течността която пуснат зеленчуците се изпари. Сместта се сваля от котлона, посолява се и се подправя с черен пирер.
Добавят се натрошеното сирене и яйцата, разбити с вилица. Прибавят се ситно нарязаният копър и маслините и ситно нарязаната шунка, ако ще се ползва. Със сместа се пълнят тиквичките.
Ако от сместта остане неупотребена, може в последствие да се намажат с нея филии хляб и да се запекат - стават вкусни сандвичи.
Тиквичките се подреждат в тава, налива се около половин чаша вода и се поставят в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Пекат се около 30-40 минути или докато омекнат и пълнката се зачерви.
Добър апетит!
Коментари